Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Στράτος Σαραούδας: Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε τις πρώτες 100 μέρες

Δημοσιεύθηκε

στις

Το όραμά του για τον Δήμο της Μεταμόρφωσης παρουσιάζει, στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο υποψήφιος δήμαρχος Στράτος Σαραούδας, αναλύοντας τις προτεραιότητες της παράταξής του, με αποκλειστικό γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση» δηλώνει έτοιμος να οδηγήσει τον Δήμο στη νέα εποχή, ακολουθώντας τη μοναδική συνταγή που μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία: τη σκληρή δουλειά, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν τον φοβίζουν οι προκλήσεις, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν θα αντιπαραθέσουν το τρίπτυχο: σχεδιασμός, τεχνογνωσία και μεράκι.

Η ενασχόληση με τα κοινά πως προέκυψε;
Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά ειλικρινά αγαπώ τη Μεταμόρφωση. Εδώ μεγάλωσα, εδώ πήγα σχολείο, εδώ κατοικώ, εδώ λειτουργώ. Όταν ζεις σε μια περιοχή, όταν περπατάς κάθε της στενό, επιθυμείς να τη δεις να βελτιώνεται, να γίνεται καλύτερη. Η πρόοδος σημαίνει βελτίωση. Αυτό θέλω κι εγώ. Και σας το λέω διότι πλέον στα 48 κάνω μια μικρή αναδρομή. Και πριν πάρω πάλι την μεγάλη απόφαση, να κατέβω για δεύτερη φορά υποψήφιος Δήμαρχος, σκεφτόμουν την πορεία. Για όσους δεν θυμούνται, σε ηλικία μόλις 27 ετών κατάφερα να εκλεγώ για πρώτη φορά ως Δημοτικός Σύμβουλος. Άρα είχα έντονη δράση για την πόλη μου, για τον τόπο μου.
Το όραμα μου για μια σύγχρονη πόλη αρωγός του πολίτη και κέντρο καινοτομίας κι ανάπτυξης το κατέθεσα πρώτη φορά το 2013 όταν και πήρα την απόφαση να καταθέσω αυτή τη διαφορετική άποψη. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό μου στάθηκαν πολλοί συμπολίτες μου, έχοντας ως κοινή αφετηρία το καλό του τόπου μας. Σήμερα έχουμε ένα πλήρως καταρτισμένο συνδυασμό, αποτελούμενο από νέους ανθρώπους, με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, και είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε το Δήμο.

Ποιοι είναι οι λόγοι που είστε για 2η φορά Υποψήφιος Δήμαρχος;
Κατ’ αρχάς το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών αποτέλεσε για πολλούς μια ευχάριστη έκπληξη. Όχι για μένα. Ήξερα ότι ο δρόμος δεν θα ήταν στρωμένος με πέταλα κι ότι θα έπρεπε να πείσουμε. Εγώ ξέρετε είμαι άνθρωπος του μόχθου και των έργων. Είναι το επάγγελμα που ασκώ. Είναι η φιλοσοφία μου.  Πετυχαίνεις μόνο με μια συνταγή: τη σκληρή δουλειά. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών οι περισσότεροι πολίτες της Μεταμόρφωσης μου έλεγαν μια λέξη: συνέχισε. Οι δικές μας παρεμβάσεις ήταν καταλυτικές. Και μην νομίζετε ότι οι πολίτες της Μεταμόρφωσης δεν συμμετέχουν. Συμμετέχουν, παρατηρούν και περιμένουν να εκφραστούν. Ύστερα είναι και κάτι άλλο, ο κόσμος βλέπει ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έχει κουράσει.  Εννιά χρόνια είναι πολλά. Και το έργο είναι δυσανάλογο του χρόνου.  Ο Δήμαρχος κουράστηκε. Και κούρασε. Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης είναι η βασική αιτία, λοιπόν. Και η ανάγκη για Αλλαγή.  Οι συμπολίτες μας που από την πρώτη στιγμή πίστεψαν σε εμάς, αγκάλιασαν το όραμά μας και διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για την Μεταμόρφωση.
Ως ενεργοί πολίτες έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε αλλεπάλληλα προεκλογικά προγράμματα να μένουν αποτυπωμένα σε φυλλάδια και να μην υλοποιούνται ποτέ.
Εμείς έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο και κυρίως κοστολογημένο πρόγραμμα, με στόχο την ανάπτυξη κάθε γειτονιάς ξεχωριστά, αλλά και συνολικά του Δήμου.

Ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη;
Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε μία νέα, σύγχρονη ταυτότητα στη Μεταμόρφωση, γι’ αυτό επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο της προσπάθειας, της δουλειάς, των έργων. Γνωρίζουμε πως η μετάβαση στη νέα εποχή δεν θα είναι εύκολη. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις, στηριζόμενοι στο τρίπτυχο: σχεδιασμός, τεχνογνωσία, μεράκι. Δυστυχώς, η Μεταμόρφωση σήμερα είναι μία πόλη χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, χωρίς έργα, χωρίς διάθεση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε μία ημέρα. Πρέπει όμως να θέσουμε επιτέλους τις βάσεις για να αναβαθμίσουμε την πόλη μας.

Σε ποιους τομείς θα ρίξετε το βάρος, εάν εκλεγείτε;
Προτεραιότητά μας, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Οι  βασικοί πυλώνες του προγράμματός μας είναι η ποιοτική αναβάθμιση των δρόμων και των πεζοδρομίων, ο φωτισμός και της τελευταίας γειτονιάς της πόλης, η καθαριότητα και η προστασία του πολίτη. Παράλληλα, στοχεύουμε στη βελτίωση της κυκλοφορίας με τη δημιουργία σταθερής δημοτικής συγκοινωνίας, αλλά και στην προώθηση της κοινωνικής μέριμνας και της δημόσιας υγείας, ενώ θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην στήριξη δράσεων που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση. Τα έργα υποδομών έχουν πρωταρχική θέση στο πρόγραμμά μας, καθώς αυτά θα αποτελέσουν την παρακαταθήκη για το μέλλον. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε τον άνθρωπο. Οι πολίτες της Μεταμόρφωσης χρειάζονται κάποιον που είναι ψυχή και σώματι δίπλα τους. Να μπορούν να του χτυπούν το κουδούνι του σπιτιού του και να του πουν το πρόβλημά τους. Όχι μόνο στο Δημαρχείο. Στο δρόμο. Εμείς είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Έτσι πρέπει κανείς να το βλέπει. Αλλά είμαστε μέρος του αστικού κέντρου της χώρας. Συνεπώς χρειάζεται τεράστια προσπάθεια ανάμεσα στην τεχνοκρατική σύγχρονη αντίληψη και στην απλή ασφάλεια της διπλανής πόρτας που θέλουμε να αισθάνεται ο συμπολίτης μας.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα όσον αφορά τις βασικές υποδομές του Δήμου;
Αν και η πόλη μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και τεράστιες δυνατότητες, δυστυχώς εύκολα κανείς διαπιστώνει πως επικρατεί μία κατάσταση στασιμότητας.
Η πόλη μας δεν διαθέτει δικό της Δημαρχείο, δεν έχει αμαξοστάσιο, ακόμα αναζητούμε χώρο για τη διαχείριση των απορριμάτων, τα δημοτικά κτίρια (σχολεία, κολυμβητήρια, γήπεδα) είναι ασυντήρητα, ενώ παραμένουν τα προβλήματα στο νεκροταφείο. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή.

Ποια ήταν η στάση σας ως αντιπολίτευση;
Όταν ο κόσμος εκλέγει μία δημοτική αρχή, είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχτούμε την επιλογή του και να την στηρίξουμε, ώστε να διασφαλίσουμε το καλό της πόλης μας. Εμείς, ως παράταξη, μείναμε πιστοί σε όσα είχαμε δεσμευτεί. Επιλέξαμε τη γόνιμη αντιπολίτευση, στηρίξαμε τις επιλογές που κρίναμε πως εξυπηρετούσαν το συμφέρον της Μεταμόρφωσης, καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις, όμως παράλληλα εναντιωθήκαμε στα κακώς κείμενα. Κατά γενική ομολογία, πάντως, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ευχαριστημένος από το έργο της απερχόμενης διοίκησης. Γι’ αυτό πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα οι πολίτες να μας εμπιστευτούν.

Εσείς είστε έτοιμοι να αναλάβετε τη διαχείριση του Δήμου;
Μου κάνει εντύπωση η ερώτησή σας. Είμαστε πανέτοιμοι και ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε τις πρώτες 100 μέρες. Ξέρουμε που θέλουμε να δώσουμε το βάρος μας. Επιπλέον η παράταξή μας αξιοποίησε στο έπακρο τα πέντε χρόνια που βρέθηκε στη θέση της μειοψηφίας, ώστε όταν με το καλό σε λίγους μήνες κληθούμε να αναλάβουμε την διοίκηση του Δήμου να είμαστε έτοιμοι.
Είχαμε τις γνώσεις και την εμπειρία, αλλά πλέον έχουμε ωριμάσει ακόμα περισσότερο, καθώς μέσα από την καθημερινή συναναστροφή μας με τον κόσμο αφουγκραστήκαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η πρότασή μας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας και επιστημονικής ενασχόλησης με τα αυτοδιοικητικά, έχοντας στο επίκεντρο την Μεταμόρφωση.

Πιστεύετε ότι το επάγγελμά σας θα παίξει ρόλο στη διοίκηση του Δήμου;
Είναι σημαντικό για έναν άνθρωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει σε ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα, όπως η διοίκηση ενός Δήμου, να διαθέτει γνώσεις κι εμπειρία. Το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού με θωράκισε με τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις για τη δημιουργία των κατάλληλων έργων υποδομής που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σας το ανέφερα και πάλι. Είμαι άνθρωπος του μόχθου και των έργων. Παράλληλα, η Παράταξή μας απαρτίζεται από νέους αλλά και έμπειρους ανθρώπους, οι περισσότεροι επιστήμονες, άλλοι καταρτισμένοι επαγγελματίες. Έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που συνδυάζει το όραμα και τις ιδέες με ρεαλισμό και θέτει τις βάσεις, που θα φέρουν την Ελπίδα στην Μεταμόρφωση.

Κλείνοντας, γιατί να σας εμπιστευτούν οι δημότες της Μεταμόρφωσης;
Όσοι μας γνωρίζουν, ξέρουν ότι είμαστε άνθρωποι της δουλειάς και των έργων. Για όσους τώρα μας μαθαίνουν, θα τους καλούσα να μελετήσουν τη διαδρομή μας και να διαπιστώσουν πως πάντα μείναμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας. Κάθε φορά διαλέγαμε το δύσκολο δρόμο και ο χρόνος μας δικαίωσε.
Ως παράταξη, προτρέπουμε όλους τους δημότες να μας εμπιστευτούν, γιατί πιστεύουμε πως μια ομάδα ζωντανών, δυναμικών, καλοπροαίρετων, ρομαντικών, καταρτισμένων, υπεύθυνων, σκεπτόμενων και αποφασισμένων ανθρώπων μπορεί να αλλάξει την πόλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ