Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στον αστερισμό των διανοίξεων τo δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Απόφαση που κινείται προς το άνοιγμα της Μπιζανίου πήρε, κατά πλειοψηφία, το Σώμα

Το πολύ σημαντικό θέμα, των διανοίξεων των οδών, που απασχολεί τον δήμο της Μεταμόρφωσης συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Αφορμή για αυτή τη συζήτηση ήταν το θέμα της ημερήσιας διάταξης για την απευθείας αγορά των ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών που βρίσκονται μεταξύ των Ο.Τ 261-228 του Δήμου Μεταμόρφωσης. Πρόκειται για ιδιοκτησίες που με την αγορά τους ο δήμος κάνει ένα απαραίτητο βήμα για την διάνοιξη της Μπιζανίου.

 

Η εισήγηση του δημάρχου

Πρώτα τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος ενός εκ των ιδιοκτητών, η οποία θύμισε πως η ιδιοκτησία είναι δεσμευμένη από το 2004 και πλέον η πρόταση που έχει γίνει προς τον δήμο είναι συμφέρουσα και ζήτησε να γίνει δεκτή.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας είπε αρχικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση: “Στην επικοινωνία που είχαμε με τους ιδιοκτήτες ενημερώθηκαν πως ο δήμος έχει λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο και στις αντίστοιχες περιπτώσεις και με μία καλύτερη τιμή που θα μας προτείνουν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αγορά του ακινήτου, ως μοναδικού. Αυτό καλείται σήμερα να αποφασίσει σήμερα το Σώμα, αν το ακίνητο είναι μοναδικό.”

 

Γ. Χρονόπουλος: “Επιλεκτικές αγορές σε προεκλογική περίοδο”

Αν και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Χρονόπουλος τόνισε πως η παράταξη του θα υπερψηφίσει το συγκεκριμένο θέμα, κατηγόρησε την διοίκηση γιατί όπως είπε “ο δήμαρχος δεν ήρθε σε επικοινωνία και με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της περιοχής για να γίνει ολόκληρη η διάνοιξη του κομματιού Σολωμού – Πευκών. Γιατί προχωράτε σε επιλεκτικές αγορές κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;” Μάλιστα, ο κ. Χρονόπουλος, συμπλήρωσε πως αν εκλεγεί δήμαρχος τον Οκτώβριο δεν θα μπλοκάρει τις αγορές, όπως είπε ότι έκανε ο κ. Σαραούδας όταν εξελέγη το 2019.

Απαντώντας ο δήμαρχος, τόνισε πως ότι έφτασε η προεκλογική περίοδος γιατί χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και μάλιστα κάλεσε και τους ιδιοκτήτες να το επιβεβαιώσουν. Όσον αφορά στους υπόλοιπους χώρους που χρειάζονται για να γίνει ολόκληρη η διάνοιξη ο κ. Σαραούδας είπε πως τα αδόμητα ακίνητα είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν όμως υπάρχουν και τριώροφες πολυκατοικίες εκεί όπου είναι σαφώς πιο σύνθετο το θέμα και θα ενημερωθεί έγκαιρα το δημοτικό συμβούλιο για το τι μπορεί να γίνει.

 

Συμμαχία Πολιτών: “Είναι ένας δρόμος που πρέπει να ανοίξει”

Και η παράταξη της Συμμαχίας Πολιτών ήταν θετική στην αγορά των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών. Χαρακτηριστικά, ο αρχηγός του Συνδυασμού, κ. Βασίλης Καραβάκος, υπογράμμισε πως “η Μπιζανίου είναι ένας σημαντικός δρόμος και πρέπει να ανοίξει και μάλιστα θα έπρεπε να είχε ήδη δοθεί λύση στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται στην κάτω πλευρά. Εμείς θα το ψηφίσουμε γιατί και το οικονομικό κομμάτι είναι στο πλαίσιο του λογικού. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνουμε όταν έρθει η ώρα.”

 

Πολιτεία Πολιτών: “Άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση ο δήμαρχος”

Κατά της αγοράς τάχθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Πολιτεία Πολιτών, κ. Σάββας Νάνος, καθώς όπως είπε: “Εδώ μάλλον θα ξεχάσουμε τι έλεγε όταν ήταν αντιπολίτευση η διοίκηση του κ. Σαραούδα στο δημοτικό συμβούλιο. Όπου έλεγε πως όταν γίνεται αγορά με απευθείας ανάθεση θα συγκροτείται διαπαραταξιακή επιτροπή και καλό θα είναι να μη γίνεται σε κοντινό χρόνο με τις εκλογές. Οπότε πρέπει να το πούμε εδώ μέσα ότι η θέση του ως διοίκηση είναι διαφορετική από αυτή που είχε ως αντιπολίτευση.”

Στη συνέχεια ο κ. Νάνος, τόνισε πως αν και θεωρεί πως πρέπει να γίνει η αγορά των συγκεκριμένων ακινήτων δεν αρκούν για να ανοίξει ο δρόμος, όπως αναφέρεται στην εισήγηση. Ακολούθως έθεσε ερώτημα για το αν εμπλέκεται η ΕΥΔΑΠ στην υπόθεση.

 

Χ. Νικολοπούλου: “Μην είμαστε μεμψίμοιροι”

Στον κ. Νάνο απάντησε αρχικά η αντιδήμαρχος, κα Χαρίκλεια Νικολοπούλου, λέγοντας: “Δεν πρέπει να είμαστε μεμψίμοιροι για τόσο σοβαρές διανοίξεις. Αυτά τα κομμάτια δίνονται, αυτά θα αγοράσουμε και συνεχίζουμε για την πλήρη διάνοιξη. Ως προς το θέμα της ΕΥΔΑΠ έχει ξεκαθαριστεί από παλιά, Μάλιστα, επειδή έχει ξεκαθαριστεί αυτό, έγινε και η αγορά του διπλανού οικοπέδου.”

 

Λαϊκή Συσπείρωση Μεταμόρφωσης: “Ναι, αν τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες”

Απλά και κατανοητά τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεταμόρφωσης, κ. Γρηγόρης Μολύβας, τονίζοντας: “Αν τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και η τιμή συνάδει με την πραγματική τους αξία εμείς το υπερψηφίζουμε” και συμπλήρωσε πως “υπάρχουν και οι καταλογισμοί”.

 

Δ. Πεπαρίδης: “Αναγκαίες οι αγορές για διανοίξεις οδών και ελεύθερους χώρους”

Τον κύκλο των τοποθετήσεων των επικεφαλής έκλεισε ο κ. Δημήτρης Πεπαρίδης, από την παράταξη “Μαζί για τη Μεταμόρφωση”. Τάχθηκε υπέρ της αγοράς, καθώς όπως τόνισε: “Οι αγορές οικοπέδων είναι αναγκαίες και για τις διανοίξεις των δρόμων αλλά και για ελεύθερους χώρους, πάντα μέσα στο νόμιμο πλαίσιο και το σωστό τίμημα. Θα το ψηφίσω γιατί σύμφωνα με την εισήγηση τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες.”

 

Δ. Τσίκνας: “Είμαι παθών, από τον δήμαρχο”

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων. Πρώτα ο κ. Δημήτρης Τσίκνας τόνισε πως “έχω δύο ενστάσεις: α) με αυτές τις αγορές δεν ανοίγει ο δρόμος και β) οι σκέψεις του δημάρχου. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη τι σκέφτεται να κάνει μετά, αφού δεν μας λέει, και ως παθών, δεν θα προβώ στην ψήφιση του θέματος”.

 

Φ. Παπαδόπουλος: “Όχι σε απευθείας αγορές λίγο πριν τις εκλογές”

Στη συνέχεια ο κ. Φώτης Παπαδόπουλος δήλωσε: “Έχοντας διαχρονικά μία συγκεκριμένη αρχή ότι λίγους μήνες πριν τις εκλογές δεν προχωρούμε σε καμία απευθείας αγορά δηλώνουμε ότι δεν θα το ψηφίσουμε και το ίδιο θα κάνουμε για όποιο αντίστοιχο θέμα έρθει μέχρι τις εκλογές.”

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε το Σώμα ψήφισε υπέρ της αγοράς. Κατά ψήφισε η παράταξη του κ. Νάνου και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Φ. Παπαδόπουλος, Ν. Πατέλη. Θ. Σφυρής και Δ. Τσίκνας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ