Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Ρεπορτάζ: Ξεσκεπάστηκαν οι εσωτερικές έριδες των “κυβερνητικών” παρατάξεων της Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων η συζήτηση για την δημοπράτηση του αναψυκτηρίου στο σκεπαστό της Αττικής οδού

Την απόφαση να προχωρήσει στην δημοπράτηση του αναψυκτηρίου που βρίσκεται στο σκεπαστό της Αττικής οδού, πήρε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης, στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Μία απόφαση, η οποία προκάλεσε νέες σοβαρές αναταράξεις, τόσο στην παράταξη της διοίκησης (ηπιότερες) όσο και στην παράταξη της μείζονος μειοψηφίας (εντονότερες, υπάρχει και σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Πρόταση για δημιουργία κέντρου αιμοδοσίας ή πολιτιστικού κέντρου

Πιο συγκεκριμένα, το Σώμα κλήθηκε να αποφασίσει την έγκριση διενέργειας δημοπρασίας για τη μίσθωση του ακινήτου που βρίσκεται στο σκεπαστό της Αττικής οδού, καθώς έχει κλείσει εδώ και μήνες λόγω χρεών της προηγούμενης ιδιοκτησίας. Μόλις η Πρόεδρος, κα Χαρίκλεια Νικολοπούλου, ανέγνωσε την ημερήσια διάταξη ζήτησαν αμέσως το λόγο οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς τάσσονταν κατά της λειτουργίας του συγκεκριμένου ακινήτου ως καφετέριας και ζήτησαν να γίνει είτε πολιτιστικό κέντρο, είτε κέντρο αιμοδοσίας υπό την διαχείριση του Συνδέσμου “Κωστάκης Μεσογίτης”, είτε και αθλητικός χώρος.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας βρήκαν δύο ακόμα συμμάχους – αρχικά -, στην πρότασή τους, και από την παράταξη της διοίκησης. Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Υγείας, κ. Παναγιώτης Λουσίδης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πολιτιστικού κέντρου το οποίο μάλιστα πρότεινε να ονομαστεί “Νίτσα Μεσογίτη”. Πάντως ο κ. Λουσίδης μετά τις εξηγήσεις του δημάρχου υπερψήφισε την εισήγηση για την δημοπράτηση ως αναψυκτηρίου, καθώς πείστηκε πως δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση του χώρου.

Σέρβιρε “πικρό καφέ” ο Δ. Τσίκνας

Αντίθετα, συνεπής στην από καιρό κατατεθειμένη άποψή του έμεινε ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης και Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, κ. Δημήτρης Τσίκνας, ο οποίος μιλώντας και ως κάτοικος της συγκεκριμένης περιοχής εξήγησε πως είναι προς το συμφέρον του δήμου και των κατοίκων της περιοχής να σταματήσει να λειτουργεί ως καφετέρια – μπαρ. Όπως είπε ο κ. Τσίκνας με τις κατάλληλες κινήσεις μπορεί ο δήμος να αλλάξει την χρήση του ακινήτου και διάβασε συγκεκριμένο απόσπασμα από το παραχωρητήριο. Έδωσε μεγάλο βάρος στο ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι σαν να ενοικιάζεις ένα σπίτι ή ένα ξεχωριστό ακίνητο γιατί είναι μέρος του όλου έργου στην περιοχή. Τόνισε πως το διακύβευμα είναι ή στο δήμο ή στους επιχειρηματίες και αν ο δήμος καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση προς τα αρμόδια Υπουργεία, τότε δεν θα αρνηθεί κανένα την αλλαγή χρήσης του χώρου προς όφελος των δημοτών. Πάντως, ο κ. Τσίκνας με την στάση του και την ψήφο του τόσο στο θέμα του εμπορικού κέντρου όσο και σε αυτό του σκεπαστού δείχνει πλέον ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές επιλογές του δημάρχου και θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

“Μαζί” Σαραούδας – Καρπέτας

Η αναφορά του κ. Τσίκνα στα όσα προβλέπει το παραχωρητήριο του ακινήτου επίσπευσε την τοποθέτηση του Δημάρχου, κ. Στράτου Σαραούδα, ο οποίος παίρνοντας το λόγο διάβασε σημεία από το παραχωρητήριο. Αρχικά απάντησε πως στην παράγραφο 1 γράφει ότι “ο Δήμος Μεταμόρφωσης αναλαμβάνει την χρήση των χώρων με τους κάτωθι όρους και συμφωνίες: Δεσμεύεται να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων αποκλειστικά για τον σκοπό που κατασκευάστηκαν. Απαγορεύεται απολύτως η οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης σε αυτόν που το παραχωρεί.”

Και συμπλήρωσε ότι στην παράγραφο 9 γράφει πως στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη επέμβασης ή χρήσης του άνω χώρου στην περίπτωση που χρειαστεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κατασκευής του παρακείμενου συγκοινωνιακού έργου.

Μετά από αυτά ο δήμαρχος ήταν κάθετος ότι “δεν υπάρχει κανένα παραθυράκι και η μόνη χρήση που έχει είναι για “καφέ”, απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη χρήση. Είναι τόσο σαφές το πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς”.

Πάντως τόσο ο κ. Τσίκνας, όσο και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης τόνισαν πως το αμφισβητούν και χαρακτηριστικά ο κ. Μακρίδης είπε “μπορούμε να τους κερνάμε και καφέ.”

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, ανέφερε αρχικά πως έχει δίκιο σε αυτά που ανέφερε ο δήμαρχος για την χρήση του χώρου και συμπλήρωσε: “Η πόλη μας έχει πολλά προβλήματα. Οι μόνες δύο περιοχές που προσελκύουν και συγκρατούν τους πολίτες της Μεταμόρφωσης είναι η Θέα Δηλαβέρη και ο χώρος περιμετρικά στο σκεπαστό. Όσα ακούγονται για πολιτιστικά κέντρα και άλλα αντίστοιχα είναι εξωπραγματικά και έξω από τι συμφέρον της πόλης και του δήμου. Δεν είναι τόσο το θέμα των εισόδων – που δεν το υποτιμάμε – αλλά ότι από έναν τέτοιο χώρο δημιουργείται κινητήριος μοχλός για να υπάρχει οικονομική δραστηριότητα.”

Έτσι, ο πρώην δήμαρχος τόνισε ότι η παράταξή του είναι υπέρ της δημοπράτησης με διαυγείς όρους για να επανέλθει και να γίνει ένα σημείο αναφοράς για τον κόσμο της Μεταμόρφωσης.

Διευκρινίσεις και ψηφοφορία

Για το θέμα τοποθετήθηκαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης και της μείζονος μειοψηφίας που ήταν υπέρ της χρήσης του χώρου ως καφετέριας ζήτησαν ο νέος μισθωτής που θα αναλάβει την λειτουργία του να σεβαστεί την χρήση του ως καφετέρια και να μην ενοχλεί τους περίοικους. Από την άλλη πλευρά οι δημοτικοί σύμβουλοι που ήθελαν να έχει δημόσιο χαρακτήρα αναφέρθηκαν στα ελλείμματα που έχει ο δήμος από πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση της διοίκησης εγκρίθηκε με 13 ψήφους υπέρ (υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της διοίκησης, εκτός του κ. Τσίκνα και της μείζονος μειοψηφίας) και 8 κατά.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ