Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Προϋπολογισμός που “γκρεμίζει” το αφήγημα των πολλών έργων στη Μεταμόρφωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αντιπολίτευση καταψήφισε και ανέδειξε τις ολιγωρίες της διοίκησης Σαραούδα στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

37 λεπτά της ώρας ήταν αρκετά για να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, και να εγκριθεί με τις ψήφους της συμπολίτευσης, ο Προϋπολογισμός του 2023 του Δήμου Μεταμόρφωσης, ο οποίος ανέρχεται στα 48.201.836,94 ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο Προϋπολογισμός του 2022 ήταν 45.589.414,68 ευρώ.

 

Δήμαρχος: “Αποτυπώνει το σχέδιο μας”

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας επισήμανε αρχικά πως πρόκειται για την πιο σημαντική στιγμή του δημοτικού συμβουλίου και πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό που αποτυπώνει πλήρως το σχέδιο της δημοτικής αρχής.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος είπε: “Ο δήμος Μεταμόρφωσης, πλέον, έχει περισσότερα έργα να γίνονται στο επόμενο διάστημα, λόγω των Μελετών που γίνονται αλλά και θα παραδώσει και πολλά έργα, όπως φαίνεται και στον Προϋπολογισμό.”

Στη συνέχεια ο κ. Σαραούδας έκανε ειδική αναφορά στην απόκτηση 10 οχημάτων για την καθαριότητα και στην απόφαση του δήμου να επενδύσει στον εξοπλισμό του στόλου προκειμένου να αναβαθμίσει το επίπεδο των υπηρεσιών στην καθαριότητα.

Ακόμη στάθηκε στην αγορά ακινήτων “που ταλάνιζαν χρόνια τον δήμο”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όπως του Κουτσουμπέλη, του Λαμπάκη, του Ζόμπολα, Καρανίκα, κ.α..

Ο δήμαρχος υπογράμμισε την απόκτηση 8 δημοτικών κτιρίων το νέο έτος, είπε πως προχωρά και η διακήρυξη της Πράξης Εφαρμογής στην Εκτός Σχεδίου περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημοπράτησης “του μεγαλύτερου έργου που έχει γίνει ποτέ στο δήμο ύψους 11 εκατ,. Ευρώ και αφορά την αναμόρφωση όλου του κόμβου Γκινοσάτη – Τατοΐου.”

Ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο δήμος Μεταμόρφωσης θα είναι ανάμεσα σε λίγους δήμους της χώρας που θα έχει το δικό του Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι πρόκειται για ένας ρεαλιστικό Προϋπολογισμό και κάλεσε το Σώμα να το υπερψηφίσει.

 

Σφοδρή επίθεση από τον Γ. Χρονόπουλο

Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στην δημοτική αρχή ήταν στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Χρονόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ο δήμαρχος αναφέρθηκε “στα πολλά έργα” . Ένα από αυτά είναι και το 2ο Λύκειο, το οποίο όμως δεν έκανε ο δήμαρχος. Απλά έκοψε την κορδέλα με ένα συρφετό απόπολιτικούς από πίσω του. Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στα σχολεία προγραμματίστηκαν από εμάς όπως και πολλές από τις αγορές ακινήτων. Στην “Διαπρομετάλ” ο δήμος δεν έχει κάνει τίποτα ενώ θα έπρεπε να έχει διανοιχτεί το κομμάτι του Κολυμβητηρίου. Το μόνο που κάνει ο δήμος είναι τα πεζοδρομία, όμως γίνονται χωρίς πλέγμα για να είναι πιο χαμηλό το κόστος κατασκευής.”

Ακολούθως ο κ. Χρονόπουλος εγκάλεσε την δημοτική αρχή για ποιο λόγο δεν εισπράττει χρήματα και έχουν ανέλθει οι οφειλές στα 8.717.000. Ο δήμαρχος απάντησε ότι πρόκειται για δημοτικά τέλη και το 80% αφορά φτωχές οικογένειες και ζήτησε από τον κ. Χρονόπουλο να πει αν θέλει να τα βεβαιώσει ο δήμος στα νοικοκυριά και να τα στείλει στην εφορία.

Τέλος, ο επικεφαλής της Νέας Πορείας διαφώνησε με την επιλογή της διοίκησης να μην δώσει χρήματα σε συλλόγους της πόλης.

 

Συμμαχία Πολιτών: “Τα σημαντικά έργα πάνε για την επόμενη θητεία”

Επόμενος που πήρε τον λόγο ήταν ο κ. Βασίλης Καραβάκος, επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Πολιτών”, ο οποίος τόνισε πως τα σημαντικά έργα πάνε για την επόμενη θητεία και συμπλήρωσε “η δημοτική αρχή ασχολείται με τα εύκολα και αφήνει στην άκρη τα δύσκολα, όπως το Κτήμα Δηλαβέρη, η εκτός σχεδίου περιοχή, η διαχείριση απορριμμάτων κ.α.” Ενώ κατέκρινε και την προηγούμενη δημοτική αρχή “ένεκα της ηγεσίας της”, όπως χαρακτηριστικά είπε, λέγοντας πως ακολουθεί η τωρινή διοίκηση την δική της πολιτική.

 

Πολιτεία Πολιτών: “Έχει προεκλογικά χαρακτηριστικά”

Στην έναρξη της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολιτεία Πολιτών”, κ. Σάββας Νάνος, ρώτησε ποιο είναι το ταμειακό απόθεμα του δήμου Μεταμόρφωσης αυτή τη στιγμή για να απαντήσει η Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας, κα Χαγιά ότι είναι: 10.500.000 ευρώ.

Επίσης ο κ. Νάνος ρώτησε για το αν κάνει κάτι η υπηρεσία για το θέμα των αντικειμενικών αξιών και η Διευθύντρια ενημέρωσε πως έχει στείλει έγγραφο ο δήμαρχος στο Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο εξηγεί για ποιος λόγους πρέπει να γυρίσουν στα προηγούμενα επίπεδα. Στην απάντησή του το Υπουργείο ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο με στοιχεία να εξηγήσει στο Υπουργείο γιατί θα πρέπει να γίνει η μείωση αυτή.

Ο κ. Νάνος αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό σημείωσε πως έχει προεκλογικά χαρακτηριστικά και “αυτό είναι μία πολιτική του χθες”. Ακόμη πρόσθεσε ότι “η διοίκηση του κ. Σαραούδα μπήκε σε έναν ανταγωνισμό με την προηγούμενη και έκανε copy paste το σχέδιο της, κάτι που τιμάει την προηγούμενη δημοτική αρχή και όχι εσάς.”

 

Λαϊκή Συσπείρωση: “Ο δήμος είναι λαϊκή αγορά σε κάθε επιχειρηματία”

Εκ μέρος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής της, κ. Παναγιώτης Μακρίδης τόνισε: “Μία σειρά από νόμους που έχουν ψηφιστεί έχουν βοηθήσει να εξελιχθούν οι δήμοι σε έναν φορομπηχτικό μηχανισμό για τους δημότες. Ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους όπως προσωπικό και εξοπλισμό αφού το κράτος βγάζει την ουρά του απέξω και η χρηματοδότηση των δήμων είναι στο χαμηλότερο σημείο και θέλουν να προσθέσουν κι άλλες αρμοδιότητες στους δήμους. Έτσι, για να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός το σύνηθες υποζύγιο θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη.”

Στα του Δήμου Μεταμόρφωσης ο κ. Μακρίδης είπε “Και αμαξοστάσιο δεν κάναμε και γήπεδο δεν κάναμε και με το Κτήμα Δηλαβέρη δεν ασχοληθήκαμε ως δήμος. Ο δήμος την ίδια στιγμή είναι λαϊκή αγορά σε κάθε επιχειρηματία. Για αυτό προτείνουμε να καλυφθούν στο 100% οι ανάγκες του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, μείωση 50% των δημοτικών τελών στις κατοικίες και ολική απαλλαγή των ευάλωτων νοικοκυριών.”

 

Δ. Πεπαρίδης: “Ελλειμματικός ως προς την ευαισθησία και το όραμα”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για τη Μεταμόρφωση”, κ. Δημήτρης Πεπαρίδης απέστειλε επιστολή, καθότι δεν μπορούσε να βρίσκεται στη συνεδρίαση την οποία ανέγνωσε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Δήμητρα Σκοπελίτη κατά την έναρξη της συζήτησης. Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Πεπαρίδη ανέφερε: “Λόγοι ανωτέρας βίας με αναγκάζουν για πρώτη φορά να μην μπορώ να παραβρεθώ στην κορυφαία συζήτηση του Προϋπολογισμού. Είναι αυτονόητο πως εάν συμμετείχα στη συζήτηση θα καταψήφιζα έναν ελλειμματικό Προϋπολογισμό ως προς την ευαισθησία και το όραμα και πλεονασματικό ως προς το οικονομικό σκέλος, κάτι που είναι και μη νόμιμο.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ