Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

“Παράσημο” για την Μεταμόρφωση η Δημοτική της Βιβλιοθήκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Ζυγούνας ενημερώνει για τον πλήρη εκσυγχρονισμό της και τις επόμενες δράσεις της

Πραγματικά εξαιρετική είναι η δουλειά που γίνεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης, όπου με μεθοδευμένες κινήσεις και βέβαια πολλή δουλειά έχει καταφέρει ο Δήμος να την εκσυγχρονίσει σε μεγάλο βαθμό.

Πιο συγκεκριμένα, για τα όσα σημαντικά έχουν γίνει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη αλλά και πρόκειται να γίνουν στο άμεσο διάστημα, μας μίλησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης, κ. Νικόλαος Ζυγούνας.

Το πρώτο βήμα εκσυγχρονισμού

Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στην λειτουργία του συστήματος abect τονίζοντας: “Το κατεξοχήν εμβληματικό σύστημα που εν γένει δηλώνει τη πολιτιστική διάσταση της παιδείας είναι η βιβλιοθήκη μιας πόλης. Έχοντας στο νου μας αυτό ανοίγουμε την λειτουργία της προς τον κόσμο και τους συμπολίτες μας αναβαθμίζοντας την. Το πρώτο βήμα εκσυγχρονισμού έγινε με την λειτουργία του συστήματος abect. Αυτό επιτρέπει στο κοινό να περιηγηθεί online στη βιβλιοθήκη μας. Φυσικά δεν είναι ένας στατικός κατάλογος αλλά μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα μέσα από επιλογές να βρίσκονται πληροφορίες αποδελτιωμένες με λέξεις κλειδιά και κριτήρια. Αυτό είναι κάτι ενδιαφέρον από τη μία, αλλά και χρήσιμο από την άλλη για το αναγνωστικό κοινό το οποίο έρχεται πιο κοντά πια στη βιβλιοθήκη μας.”

Πολλή δουλειά από όλους

Συνεχίζοντας ο κ. Ζυγούνας περιέγραψε πως κατάφερε η Δημοτική Βιβλιοθήκη να ανέβει επίπεδο υπογραμμίζοντας: “Όλη αυτή η διαδικασία δεν έγινε αυτομάτως και τυχαία αλλά το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου μας με το εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας και Αρχειοθέτησης εργάζεται συστηματικά και έχει καταχωρήσει υπό την εποπτεία μας περί τους 8.000 τίτλους/αντίτυπα και συνεχίζει καθημερινά και προσεκτικά τη σπουδαία αυτή εργασία για τους υπόλοιπους τίτλους. Ευελπιστούμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό θα εκσυγχρονιστεί πλήρως η βιβλιοθήκη μας σε ό,τι αφορά τον πρωταρχικό της σκοπό που είναι η φύλαξη και η διάθεση των τίτλων της…”

Δώρα για όλα τα παιδιά

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού αναφέρθηκε και στην πρόσφατη Χριστουγεννιάτικη δράση όπου μοιράστηκαν δώρα σε όσα παιδιά επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη. Συγκεκριμένα μας είπε: “Συνεχίζοντας αυτήν τη δεσπόζουσα ιδέα που είναι το άνοιγμα προς τον κόσμο και τη γνωριμία με το κοινό ο Δήμος Μεταμόρφωσης -Τμήμα Πολιτισμού- στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης και με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων και εν γένει τις γιορτινές αυτές ημέρες διοργάνωσε δράση διανομής συμβολικών χριστουγεννιάτικων δώρων για παιδιά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στα δώρα περιλαμβάνονταν διαδραστικά παιδικά βιβλία, ηλεκτρονικά περιφερειακά, παιδικές τσάντες – φάκελοι κ.α. Αυτή η δράση του τμήματος πολιτισμού αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από όλους μικρούς μεγάλους και έδωσε μια ανάσα πνευματική τη στιγμή που ήταν κλειστό το λιανεμπόριο λόγω της πανδημικής συγκυρίας και τέλος έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν τη βιβλιοθήκη μας τα μικρά παιδιά.”

Η Βιβλιοθήκη στα σπίτια όλων

Μία ακόμα σπουδαία δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σύμφωνα με όσα μας πληροφορεί ο κ. Ζυγούνας είναι η μετάδοση των εκδηλώσεων που θα γίνονται εκεί. Συγκεκριμένα: “Ένας άλλος τρόπος που έχουμε σχεδιάσει προκειμένου η βιβλιοθήκη να μπει στα σπίτια το 2021 είναι οι εκδηλώσεις που μπορούν να γίνουν στον χώρο της και να μεταδίδονται ζωντανά με live streaming από το κανάλι του Δήμου μας στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό θα το επιτύχουμε μετά την αναμενόμενη προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού, που θα επιτρέπει την διττή δράση. Δηλαδή από τη μία οι συμπολίτες μας θα παραβρίσκονται στη βιβλιοθήκη για οποιαδήποτε εκδήλωση, από την άλλη όσοι δεν μπορούν, θα μπορούν από τον χώρο τους να συμμετέχουν. Αυτό μας δίνει και το πλεονέκτημα να λειτουργούμε και σε περιπτώσεις που απαγορεύονται, όπως σήμερα, οι δια ζώσης συγκεντρώσεις. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός περιλαμβάνει κάμερες, σύστημα live streaming αναμεταδόσεων, ηχητικός εξοπλισμός για καλλιτεχνικά events σε σχεδιασμό, οργάνωση από το Τμήμα Πολιτισμού. Με βάση αυτή την καλλιτεχνική υποδομή η βιβλιοθήκη γίνεται πιο ελκυστική για το κοινό και ένας χώρος πολιτισμού και παιδείας ταυτόχρονα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.

Οι προσεχείς δράσεις

Τέλος, ο κ. Ζυγούνας μας ενημέρωσε ότι οι δράσεις που θα γίνουν με το τρόπο αυτό είναι επιγραμματικά οι εξής:

Τέλος, ο κ. Ζυγούνας μας ενημέρωσε ότι οι δράσεις που θα γίνουν με το τρόπο
αυτό είναι επιγραμματικά οι εξής:

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
    Σε συνεργασία με μεγάλους εκδοτικούς οίκους
  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
    Με έμφαση σε δημιουργούς με εντοπιότητα.
  • ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ- ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
    Με ευρύτερη θεματολογία (Πολιτισμός, Τέχνες, Εκπαίδευση, Λαϊκή Παράδοση,
    Εθιμοτυπία, Φιλοσοφία κλπ)
  • BOUTIQUE ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ EVENTS
    Διαδικτυακά ή ζωντανά (μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν) Συναυλίες, Θέατρο
    Αναλογίου, Αφηγήσεις Παραμυθιών, Κουκλοθέατρο, Κατασκευές κλπ.
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
    Που αφορούν τις τέχνες και τον πολιτισμό.
  • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ
    Με καλλιτεχνικά δρώμενα Βραδιά Ποίησης, Αφήγησης Μυθιστορήματος,
    Ιστορίας, Προφορικής Ιστορίας κλπ.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Ζυγούνας μας είπε ότι “όλα αυτά ευελπιστούμε, αλλά
έχουμε και την πεποίθηση, ότι η Βιβλιοθήκη θα γίνει ένας πολυχώρος γραμμάτων
και τεχνών όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο πνεύμα που ανταποκρίνεται στο
σήμερα και τις πνευματικές του ανάγκες”, δίνοντας ουσιαστικά και την φιλοσοφία
των διοικούντων της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ