Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Ο απόλυτος διχασμός για το mega εμπορικό κέντρο στη Μεταμόρφωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μία γκραν γκινιόλ ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, δεν κατάφερε να υπερψηφιστεί καμία πρόταση

Επιβεβαιώνοντας όλες τις εκτιμήσεις, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεταμόρφωσης για το mega εμπορικό κέντρο εξελίχθηκε σε θρίλερ και ανέδειξε τις νέες πολιτικές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στα εσωτερικά των παρατάξεων.

Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Το δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης κλήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να καταθέσει τις απόψεις του επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο πλαίσιο κατάρτισης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης για την επένδυση «Ανάπτυξη εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης -Πεύκης» της εταιρείας PANITA LTD. Όσον αφορά στο διαδικαστικό μέρος, τις απόψεις του Δήμου Μεταμόρφωσης, που έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα θα λάβει υπόψιν του το Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να εγκρίνει ή όχι την παραπάνω ΣΜΠΕ. Τονίζουμε ότι και η απόφαση της Περιφέρειας έχει επίσης απλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Δήμαρχος: Να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τον Δήμο και τους πολίτες

Η συνεδρίαση που διήρκησε περίπου έξι ώρες ουσιαστικά είχε δύο διακυβεύματα. Το ένα ήταν το καθαρά τεχνικό σε σχέση με την κατασκευή του έργου και το δεύτερο ήταν το πολιτικό, καθώς πάντα όταν πρόκειται να δημιουργηθεί ένα Mall συγκρούονται οι διαφορετικές φιλοσοφίες και πολιτικές πάνω στην οικονομία και την ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας στην εισήγησή του παρουσίασε το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, εξηγώντας ότι από τη στιγμή που χαρακτηρίστηκε “Στρατηγική Επένδυση Εθνικής Σημασίας” και γίνεται με την διαδικασία του “Fast track”, ούτε ο Δήμος αλλά ούτε και η Περιφέρεια έχουν λόγο στο όλο εγχείρημα. Για αυτό, ανέφερε ο κ. Σαραούδας, η απόφαση της δημοτικής αρχής είναι να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί από τον επενδυτή. Και συγκεκριμένα, τόνισε πως ο δήμος θέλει αποζημιωθεί σε γη ώστε να μπορέσει να φτιάξει, μεταξύ άλλων, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ακόμα και δημοτικό γκαράζ αλλά και γενικότερα να αναπλάσει την περιοχή. Εξήγησε ότι από τα 80 περίπου στρέμματα που έχει η επενδύτρια εταιρεία, στο δήμο αναλογούν περίπου τα 27. Όμως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην επενδύτρια εταιρεία να αποζημιώσει το δήμο είτε σε χρήματα είτε σε γη. Και αποκάλυψε πως επειδή το ποσό που αναλογεί, αν δεν παραχωρήσει έκταση η εταιρεία, ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια για αυτό έχει προσφύγει ο επενδυτής στο δικαστήριο για να μειωθεί αυτή η τιμή. Παράλληλα, εξήγησε πως όσα χρήματα πάρει ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τα χρησιμοποιήσει για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Μ. Καρπέτας: “Δώρο Θεού για τη Μεταμόρφωση αυτή η επένδυση”

Ως το σημαντικότερο θέμα που έχει απασχολήσει ποτέ το Δήμο Μεταμόρφωσης, από ίδρυσής του, χαρακτήρισε αυτό της επικείμενης δημιουργίας του mega εμπορικού κέντρου, ο πρώην δήμαρχος της πόλης και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας. Επίσης χαρακτήρισε ως “Θείο Δώρο” αυτήν την επένδυση και ανέλυσε το σκεπτικό του στο ότι θα αναβαθμίσει μία περιοχή που τώρα είναι κάτι ανάμεσα σε σκουπιδότοπο και αφρικάνικο τοπίο, θα γίνουν προσλήψεις και χαρακτηριστικά είπε πως “δεν υπάρχει κανένας σοβαρός πολιτικός παγκοσμίως που θα έλεγε όχι στα 74 εκατ. ευρώ που είναι το ύψος της επένδυσης”.

Στην πραγματικά αναλυτική τοποθέτηση του πρώην δημάρχου έγιναν αναφορές και για όσους φοβούνται ότι θα αυτή η επένδυση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική αγορά της Μεταμόρφωσης, τονίζοντας ότι το αντίθετο θα συμβεί γιατί θα έρχεται κόσμος ακόμα και από τη Λαμία και κάτω στην περιοχή και αυτό θα μπορέσει να το καρπωθεί και η τοπική οικονομία της πόλης. Επίσης για τον κυκλοφοριακό φόρτο που θα επιφέρει η δημιουργία του εμπορικού κέντρου στάθηκε στην κατασκευή του πάρκινγκ 2.000 θέσεων που θα είναι μία ανάσα αλλά και στο ότι μπορεί ο δήμος να διεκδικήσει την επέκταση του Μετρό προς τον Προαστιακό σταθμό.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η δήλωση του κ. Καρπέτα ότι αν οι παρατάξεις θέλουν να σταματήσουν την επένδυση μπορούν λέγοντας χαρακτηριστικά μπορεί ο κ. Μακρίδης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, να φωνάξει το ΠΑΜΕ και η επένδυση θα σταματήσει.

Βέβαια, μεγάλο μέρος της ομιλία του κ. Καρπέτα αφορούσε στην δημοτική αρχή, ψέγοντας την για την στάση που ακολουθεί.

Κοινό μέτωπο από την υπόλοιπη αντιπολίτευση

Οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης δημιούργησαν, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, κοινό μέτωπο, καταθέτοντας κοινή πρόταση με την οποία ζητούσαν ο δήμος να ταχθεί ξεκάθαρα κατά της επένδυσης και να ακολουθήσει την τακτική που ακολούθησαν στο Δήμο Περιστερίου, όπου πέτυχαν να μη δημιουργηθεί το Mall στον Κηφισό. Σε αυτήν την πρόταση στοιχήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, κ. Δημήτρης Τσίκνας.

Τελικά… ισοπαλία

Η διαδικασία της ψηφοφορίας αναμενόταν με μεγάλη αγωνία, καθώς από τις τοποθετήσεις των παρατάξεων είχε φανεί πως δεν μοιάζει κάποια πρόταση να υπερψηφίζεται με άνεση. Τελικά η πρόταση της δημοτικής αρχής ψηφίστηκε από 9 δημοτικούς συμβούλους, όλους της παράταξης, εκτός του κ. Τσίκνα. Η πρόταση του κ. Καρπέτα έπεισε πέντε δημοτικούς συμβούλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Καρπέτας, Κολοβός, Χρονόπουλος, Γαρούφος και Τσεβά), καθώς ο κ. Φώτης Παπαδόπουλος ψήφισε “παρών” γιατί όπως είπε αυτή η κατάσταση του θυμίζει όσα είχαν γίνει κι όταν επρόκειτο να κατασκευαστεί το Praktiker και εξήγησε πως από αυτή τη συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε κάποιο δημιουργικό αποτέλεσμα για αυτό και ψήφισε “παρών”. Εννέα ψήφους πήρε και η πρόταση των παρατάξεων της μειοψηφίας (τρεις της Συμμαχίας Πολιτών, τρεις της Πολιτείας Πολιτών, 2 της Λαϊκής Συσπείρωσης και του κ. Τσίκνα). Στις περιπτώσεις ισοψηφίας προσμετράται ως “διπλή” η ψήφος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε μπορούμε να πούμε πως υπερψήφισε η πρόταση της διοίκησης την οποία ψήφισε η Πρόεδρος, κα Χαρίκλεια Νικολοπούλου, όμως επειδή πρόκειται κατάθεση άποψης συμφώνησαν όλοι να σταλεί στην Περιφέρεια η απόφαση με όλες τις θέσεις που κατατέθηκαν στην μαραθώνια συνεδρίαση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ