Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

“Οι εκλογές Π.Ε.Δ. – Κ.Ε.Δ.Ε. και οι πολιτικές συμμαχίες στο Δήμο Μεταμόρφωσης”

Δημοσιεύθηκε

στις

Γράφει ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου ’19, συνέρχεται η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, (Π.Ε.Δ.Α.), για να εκλέξει τα όργανα Διοίκησής της και αντιπροσώπους για τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, (Κ.Ε.Δ.Ε.), που θα εκλέξει τα όργανα Διοίκησης της τελευταίας.
Οι Π.Ε.Δ. και η Κ.Ε.Δ.Ε, είναι τα θεσμοθετημένα όργανα συλλογικής έκφρασης και εκπροσώπησης της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αντίστοιχα.
Το εκλογικό σώμα, (Γεν. Συνέλευση), που εκλέγει τα όργανα της Διοίκησης της Π.Ε.Δ. Αττικής αποτελείται από τους 66 Δημάρχους της Περιφέρειας και από 234 Δημοτικούς Συμβούλους που εκλέγονται από τα Δημοτικά Συμβούλια σε προκαθορισμένο αριθμό, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Δήμου. Το εκλογικό σώμα, (Γεν. Συνέλευση), που εκλέγει τα όργανα Διοίκησης της Κ.Ε.Δ.Ε.,αποτελείται από τους 332 Δημάρχους της χώρας και 178 Δημ. Συμβούλους, που εκλέγονται από τις Γεν. Συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων (Π.Ε.Δ.).
Οι εκλογικές διαδικασίες, τόσο για τις Π.Ε.Δ. όσο και για την Κ.Ε.Δ.Ε., έχουν αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα και χαρακτηριστικά, κυρίως με αναφορές στους κεντρικούς πολιτικούς σχηματισμούς και δευτερευόντως με αυτοδιοικητικές παρατάξεις όπου εμφανίζονται μικρές συνήθως παρεκκλίσεις,σε σχέση με το κεντρικό πολιτικό σκηνικό.
Η κατεξοχήν πολιτική φύση των εκλογικών διαδικασιών, καθορίζει και τη συγκρότηση των Γεν. Συνελεύσεων, η οποία διαμορφώνεται από την εκλογή των Δημ. Συμβούλων που τα Δημ. Συμβούλια επιλέγουν για τις Γεν. Συνελεύσεις των Π.Ε.Δ. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας των κορυφαίων θεσμικών οργάνων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε και να δούμε τι συνέβη στο Δήμο μας.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα και την πληθυσμιακή του βάση, ο Δήμος Μεταμόρφωσης εκπροσωπείται στη Γεν. Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Αττικής από δύο Δημ. Συμβούλους, έναν από την Διοικούσα Παράταξη και έναν από την Αντιπολίτευση, (και, βεβαίως, το Δήμαρχο που συμμετέχει ex officio, δηλαδή, αυτοδίκαια). Η σχετική διαδικασία εκλογής των δύο αυτών αντιπροσώπων του Δήμου, έγινε στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου 2019 και ήταν άκρως αποκαλυπτική:
Η μέχρι τώρα άτυπη και υπόγεια, προεκλογική και μετεκλογική, συμμαχία ΣΑΡΑΟΥΔΑ – ΚΑΡΑΒΑΚΟΥ και των παρατάξεών τους, βγήκε στη φόρα χαμηλότονα μεν και ντροπαλά αλλά και εντελώς γυμνή και απροσχημάτιστη. Πώς; Ο κ. Σ. Σαραούδας και η παράταξή του, αντί να εκλέξουν δικό τους Δημ. Σύμβουλο για τη Γεν. Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Αττικής, όπως εδικαιούντο, παραχώρησαν το δικαίωμά τους και εξέλεξαν τον κ. Β. Καραβάκο!
Αν αυτό σας θυμίζει πρόσφατη ετερόκλητη πολιτική συμμαχία, στα όρια της πολιτικής τερατογέννησης, που την πλήρωσαν πολύ ακριβά η χώρα και η κοινωνία, δεν κάνετε λάθος. Πρόκειται για κακέκτυπό της με κάπως ανεστραμμένους ρόλους και στοχεύσεις αλλά με εμφανή και έντονα τα στοιχεία της αναλογίας. (Τα μιμητικά φαινόμενα είναι από τις συνηθέστερες έμμεσες συνέπειες των πολιτικών γεγονότων και ανάγονται στο πεδίο της παιδαγωγικής λειτουργίας της πολιτικής,της οποίας αποτελούν σημαντικό τμήμα).
Το αιχμηρό ερώτημα που τίθεται στους δύο «αφανείς» εταίρους, είναι αναπόδραστο:
O (συντηρητικός) Δήμαρχος κ. Σ. Σαραούδας, ενισχύει την εξωκοινοβουλευτική αριστερά στην «καραβάκεια» εκδοχή της ή ο «άκαμπτος» αριστερός κ. Β. Καραβάκος δεσμεύτηκε να στηρίξει δεξιές επιλογές στην Π.Ε.Δ. Αττικής και – ενδεχομένως – στην Κ.Ε.Δ.Ε.;
Απαντήσεις δεν αναμένονται. Τα συμπεράσματα,όμως,είναι εύκολα και ξεκάθαρα.

Μιλτιάδης Ι. Καρπέτας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ