Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Ξεφούσκωσε” το μπαλόνι της Μεταμόρφωσης – Το Δ.Σ. αποφάσισε να σταματήσουν οι εργασίες και να μεταφερθεί από το 4ο Γυμνάσιο σε άλλο χώρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Την απόφαση να μη συνεχιστούν οι εργασίες κατασκευής του αέρο υποστηριζόμενου θόλου (μπαλονιού) στο 4ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης και να γίνει μελέτη ώστε να βρεθεί ο χώρος που θα μεταφερθεί άμεσα σε άλλο χώρο, πήρε το δημοτικό συμβούλιο της Μεταμόρφωσης, στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Πριν περάσουμε στην καταγραφή των θέσεων που ακούστηκαν στη συνεδρίαση, από τις παρατάξεις αλλά και την σχολική κοινότητα, η οποία έδωσε μαζικό και δυναμικό παρών στο συνεδριακό κέντρο, όπου πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, να αναφέρουμε λίγο την “υπόθεση” του θέματος. Η δημοτική αρχή αποφάσισε να δημιουργήσει έναν κλειστό αθλητικό χώρο με τη μορφή του αερό υποστηριζόμενου θόλου, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κέρδιζε σε χρόνο και σε χρήμα. Ο χώρος που επιλέχτηκε να εγκατασταθεί ήταν στο προαύλιο του 4ου Γυμνασίου. Τόσο η σχολική κοινότητα, όσο και οι περίοικοι αντέδρασαν σε αυτήν την απόφαση. Βασικότερα επιχειρήματα ήταν ότι δεν θα έχουν πλέον αρκετό χώρο οι μαθητές στο προαύλιο, ενώ υπόγεια υπήρχε δυσαρέσκεια και στη φήμη ότι αυτό το νέο κλειστό γυμναστήριο θα εξυπηρετούσε κάποιους αθλητικούς συλλόγους. Έτσι, στο πολιτικό σκέλος, ενώ αρχικά δε φάνηκε να έχει τόσες αντιδράσεις η συγκεκριμένη κατασκευή τελικά προκάλεσε σφοδρότατες.

Επιστρέφουμε στη συνεδρίαση που συγκάλεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Αφού αρχικά λύθηκε το διαδικαστικό μέρος και διευκρινίστηκε πως πρόκειται να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση και δεν θα γίνει ενημερωτική συζήτηση απλώς, ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας.

 

Κυματοθραύστης” ο Διευθυντής του σχολείου

Πρώτα τοποθετήθηκε ο Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου, κ. Γιάννης Τζαβίδας, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο σχολείο και χαρακτηριστικά ανέφερε: “Μπορώ να με χαρακτηρίσω “κυματοθραύστη” κι εμένα αλλά και τους συναδέλφους σε αυτήν την κατάσταση, που οδήγησε μέχρι και σε επαναλαμβανόμενες καταλήψεις τους μαθητές.”

Στη συνέχεια ο Διευθυντής διάβασε το Ψήφισμα που εξέδωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων στο σχολείο και το οποίο υπογράμμιζε την βλαπτική για την λειτουργία του σχολείου εγκατάσταση του “μπαλονιού”, καθώς μειώθηκε το προαύλιο για τους μαθητές και δημιουργήθηκαν και θέματα για την ασφάλεια των μαθητών. Στο Ψήφισμα ζητείται η απομάκρυνση του μπαλονιού και η επιστροφή του χώρου στην προηγούμενη κατάστασή του με βελτιώσεις που θα συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές.

 

Πρόεδρος 15μελούς: “Εμείς πληρώνουμε τα λάθη που έγιναν”

Αφού τοποθετήθηκαν κι άλλοι εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας και όλοι ήταν στο ίδιο μήκος κύματος να απομακρυνθεί άμεσα το μπαλόνι ακολούθησε ο Πρόεδρος του 15μελούς του 4ου Γυμνασίου Ιάσωνας Πανίδης. Ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου σημείωσε πως “εμείς καθημερινά το ζούμε αυτό που εσείς περιγράφετε και είμαστε εμείς αυτοί που πληρώνουμε τα λάθη που έγιναν”. Ακόμη συμπλήρωσε ότι στην δύσκολη κατάσταση που ζουν οι μαθητές αυτά τα δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, αναγκάζονται επιπλέον να βγαίνουν για διάλειμμα σε έναν χώρο που δεν τους δίνει καν τη δυνατότητα να μπορούν να συζητήσουν με τους συμμαθητές τους. Δεν παρέλειψε να σημειώσει και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατασκευή των έργων την ώρα του μαθήματος και αναρωτήθηκε “πόσα να αντέξουμε κι εμείς;”.

 

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης βρήκαν την ευκαιρία να ασκήσουν δριμεία κριτική στην διοίκηση για την απόφασή της να εγκαταστήσει στο 4ο Γυμνάσιο το μπαλόνι. Πρώτα ο κ. Γιώργος Χρονόπουλος, επικεφαλής της Νέας Πορείας ζήτησε την απομάκρυνση “εδώ και τώρα του μπαλονιού” και εγκάλεσε την διοίκηση που δεν έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Βασίλης Καραβάκος, κατήγγειλε την διοίκηση για “επίδειξη τσαμπουκά προς την κοινωνία” και ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση έγινε για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι αθλητικοί σύλλογοι.

Ο αρχηγός της Πολιτείας Πολιτών, κ. Σάββας Νάνος, κατηγόρησε την δημοτική αρχή που δεν επέλεξε να έρθει σε διάλογο με το σχολείο και την περιοχή και αποφάσισε χωρίς καμία διαβούλευση να εγκαταστήσει εκεί το μπαλόνι.

Στη συνέχεια ο κ. Παναγιώτης Μακρίδης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, αφού ανέφερε τα λάθη της διοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε γενικότερα στα προβλήματα των σχολικών κτιρίων αλλά και στην έλλειψη των αθλητικών χώρων στην πόλη.

Ο κ. Δημήτρης Πεπαρίδης που ηγείται της παράταξης “Μαζί για τη Μεταμόρφωση” ανέφερε πως “φτάσαμε ως εδώ λόγω των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης που υπηρετεί πιστά η διοίκηση του δήμου”.

 

Άδειασε” μερίδα της αντιπολίτευσης ο κ. Μπάλτας

Κι εκεί που η αντιπολίτευση “παίζει μονότερμα” την δημοτική αρχή, ήρθε η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Μπάλτα, Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, για να “στριμωχτεί στο τέρμα της” και μερίδα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος, ξεκίνησε να διαβάζει ημερομηνίες και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, όπου έδειχναν ότι η αντιπολίτευση τελικά δεν ήταν και τόσο κατά του έργου. Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Την 1η/9/20 ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τσίκνας ανακοίνωσε στο Σώμα την εγκατάσταση του μπαλονιού στο 4ο Γυμνάσιο και δεν διαφώνησε κανείς, παρά μόνο ο κ. Νάνος είπε να κοιτάξουμε κάποιον άλλον χώρο. Την επόμενη ημέρα υπήρχε ολόκληρο άρθρο σχετικά με το έργο αυτό στην εφημερίδα Χτύπος, το οποίο κοινοποίησε στο FB και ο κ. Ζυγούνας ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αθλητισμού (Σ.Σ. Οι κ.κ. Τσίκνας και Ζυγούνας έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από την διοίκηση). Επίσης, στις 14/12/20 τέθηκε ξανά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και κανείς δεν είχε αντίρρηση.”

Μετά ο κ. Μπάλτας αναφέρθηκε και στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και σύμφωνα με τα έγγραφα που είχε μπροστά του στη συνεδρίαση που έγινε στις 17/5/21 ο κ. Καραβάκος ψήφισε υπέρ και “λευκό” ο κ. Χρονόπουλος, όχι “κατά”. Σε επόμενη συνεδρίαση που έγινε στις 19/7/21 ψήφισαν “λευκό” και ο κ. Χρονόπουλος και ο κ. Καραβάκος, για να σχολιάσει ο κ. Μπάλτας πως “αν δεν το ήθελαν το έργο προφανώς και θα ψήφιζαν κατά”. Σε επόμενη συνεδρίαση του Αυγούστου, επέστρεψε ο κ. Καρπέτας και ψήφισε “κατά” ενώ ο κ. Καραβάκος ήταν απών και αναρωτήθηκε δικαιολογημένα ο κ. Μπάλτας “αφού για τον κ. Καραβάκο είναι τόσο σοβαρό θέμα, δεν θα έπρεπε να πάει στην Οικονομική Επιτροπή και να ψηφίσει κατά; Πραγματικά λυπάμαι.”

 

Σ. Σαριδάκης: Κροκοδείλια τα δάκρυα της αντιπολίτευσης

Παίρνοντας τον λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου μεταμόρφωσης, κ. Στέλιος Σαριδάκης κατηγόρησε την μειοψηφία για κροκοδείλια δάκρυα, καθώς όπως είπε, έχοντας ως αδιάψευστο μάρτυρα και τα σχετικά ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι θα κατασκευαστεί το μπαλόνι στο 4ο γυμνάσιο και κανείς δεν εκδήλωσε τη διαφωνία του παρά μόνο όταν αντέδρασε η σχολική κοινότητα.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο δήμαρχος έχει δηλώσει σε κάθε περίπτωση ότι από την στιγμή που δεν το θέλει το σχολείο ο δήμος θα τοποθετήσει αλλού το μπαλόνι.

 

Χ. Αντωνοπούλου: Δεν θα ήταν καλό για τους μαθητές ένας κλειστός αθλητικός χώρος;

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης, κα Χριστίνα Αντωνοπούλου αναρωτήθηκε αν τελικά το “μπαλόνι” αυτό αναβαθμίζει τελικά το σχολείο ή το υποβαθμίζει; Και υπογράμμισε: “Δεν θα ήταν χρήσιμος ένας κλειστός αθλητικός χώρος πρώτα από όλα για τους μαθητές του ίδιου του σχολείου; Εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε το μαζικό αθλητισμό αλλά πως θα το κάνουμε αν δεν δημιουργήσουμε αθλητικούς χώρους; Κατά την ταπεινή μου άποψη η λειτουργία του σχολείου δεν επηρεάζεται αλλά αφουγκραζόμαστε τις αντιδράσεις και τα λάθη θα τα διορθώσουμε.

 

Δήμαρχος: “Η Τεχνική Υπηρεσία με μελέτη της θα μας υποδείξει που θα μεταφερθεί το μπαλόνι”

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας “έκλεισε” την πεντάωρη συζήτηση με την τοποθέτησή του. Αρχικά, απάντησε σε όσα ακούστηκαν για την χρηματοδότηση των σχολείων αναφέροντας ότι 2,5 εκατ ευρώ δίνονται στα σχολεία από τον προϋπολογισμό του δήμου και πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω της νοικοκυρεμένης οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί ο δήμος. Όσον αφορά την “ταμπακιέρα” δηλαδή το “μπαλόνι” στο 4ο Γυμνάσιο, ο δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά: “Δεν είμαστε παρανοϊκοί, από την στιγμή που η σχολική κοινότητα δεν το επιθυμεί, θα το πάρουμε από εκεί. Από την αρχή το είπαμε. Όμως ο δήμος έδωσε 180.000 ευρώ και δεν μπορούμε να τα “πετάξουμε” αυτά τα χρήματα στην αποθήκη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μία μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, όπου θα μας υποδείξει τον χώρο που θα πρέπει να μεταφερθεί το “μπαλόνι”. Όσον αφορά στο αν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες αυτό έχει αποδειχθεί, καθώς όσες καταγγελίες έγιναν “έπεσαν” στις αρμόδιες αρχές.

Βέβαια, δεν παρέλειψε και ο δήμαρχος να αναφερθεί σε υποκρισία από πλευράς της αντιπολίτευσης, καθώς γνώριζαν από την αρχή την πρόθεση της διοίκησης να εγκαταστήσει στο 4ο Γυμνάσιο το “μπαλόνι” αλλά δεν αντέδρασε κανείς.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ