Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Μ. Καρπέτας: Το «ηθικό πλεονέκτημα» και οι… εφαρμογές τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του πρώην δημάρχου Μεταμόρφωσης και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας 

Τα όσα έζησε η χώρα τα 4,5 χρόνια της Διακυβέρνησής της από τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ –μαζί μ’ αυτά που προηγήθηκαν- θ’ αποτελέσουν σίγουρα ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της πολυκύμαντης Νεοελληνικής Ιστορίας.
Μπορούμε να υποθέσουμε, με προσέγγιση βεβαιότητας, ότι τα όσα συνέβησαν την περίοδο αυτή, θα προσελκύσουν το ερευνητικό ενδιαφέρον κορυφαίων πνευματικών ιδρυμάτων και από πολλά επιστημονικά πεδία.
Διατριβές, διδακτορικά, μονογραφίες και συγγράμματα από κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και ιστορικούς, θα σχηματίσουν μια πλούσια και πολύπλευρη βιβλιογραφία τις προσεχείς δεκαετίες. Ακόμα και η Λογοτεχνία και η Τέχνη γενικότερα, είναι πιθανό να αντλήσουν δημιουργική έμπνευση από αυτήν την εθνική περιπέτεια. (Ένα υπέροχο δείγμα για το πώς η Ιστορία αρδεύει την Τέχνη είναι η αριστουργηματική σειρά γελοιογραφιών του ΑΡΚΆ, με τίτλο «Τα παιδικά χρόνια ενός Πρωθυπουργού»).
Είναι ακόμα νωρίς αλλά τα αποκαλυπτήρια έχουν ήδη αρχίσει. Και ο μιθριδατισμός που έκανε πράγματα τερατώδη και αλλόκοτα να φαίνονται φυσιολογικά, έχει ήδη αρχίσει να διαλύεται, σε χρόνο και με ρυθμούς απροσδόκητα γρηγορότερους από το αναμενόμενο
Στην αποκάλυψη και τη διάλυση του μιθριδατισμού συμβάλουν αθέλητα με τον τρόπο και τη συμπεριφορά τους και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της περιόδου, αναδεικνύοντας τη συγκρότηση, τις ικανότητες και προπαντός το ποιόν τους.
Συμβαίνει μάλιστα, η αποκαλυπτική συμπεριφορά τους να σχετίζεται με το πλαστό τους κατασκεύασμα, με το οποίο αναρριχήθηκαν και διατηρήθηκαν στην εξουσία για 4,5 χρόνια: Το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα».
Το υποτιθέμενο «ηθικό πλεονέκτημα» και η στυγνή καπηλεία της αξιακής, ιδεολογικής και ιστορικής βαρύτητας της Αριστεράς αποτελούν, νομίζω, τα κρίσιμα ερμηνευτικά κλειδιά για να διερευνηθούν, να αναλυθούν και να κατανοηθούν τα όσα συνέβησαν.
Ακολουθώντας το αξίωμα «Η πράξη ελέγχει τη θεωρία» του παλιού θεωρητικού του μαρξισμού Γκέοργκ Πόλιτζερ, αξίζει να παρακολουθήσουμε μερικές χαρακτηριστικές…εφαρμογές του «ηθικού πλεονεκτήματος», απ’ αυτούς που το επινόησαν, το εκμεταλλευτήκαν και εξακολουθούν να το επικαλούνται:
Στις 22 Ιουλίου, 2020, στη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής, ακούστηκε η φράση:
«Έχετε την κ…ρα σας ανοιχτή, να»
Την είπε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Πανεπιστημίου Κώστας Μάρκου, απευθυνόμενος στους βουλευτές του τρίτου κόμματος της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Στις 16 Απριλίου 2016: Σε κομματική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαρούσι:
«Έπρεπε να τον χώσω τρία μέτρα κάτω από τη γη»
Το είπε ο Παύλος Πολάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, για ενοχλητικό δημοσιογράφο.
Ο ίδιος απευθυνόμενος σε Βουλευτή είπε μέσα στη Βουλή:
«Άιντε να γλύψεις καμία τρύπα»
(Ο αρχάνθρωπος των Σφακίων έχει εκστομίσει και γράψει αμέτρητες φράσεις ωμής πρωτόγονης βαναυσότητας και απύθμενης σύγχρονης χυδαιότητας, που θα γέμιζαν τόμους).

Στις 10 Ιουλίου 2020, στη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής, ακούστηκε η φράση:
«Ο κ. Μητσοτάκης μας ανέφερε για να υποστηρίξει το νομοσχέδιο τον κ. Σβώλο, γνωστό υποστηρικτή σας»

Την εκστόμισε η Σουλτάνα Ελευθεριάδου, «Βουλεύτρια» του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόρος με δύο-λέει- μεταπτυχιακά, που δεν κατάφερε να μάθει ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Σβώλος!

Στις 11 Φεβρουαρίου 2015, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της πρώτης Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αναπτύχθηκε το επιχείρημα:
«Η αριστεία υπό κάποιους όρους, είναι ρετσινιά». «Δεν υπάρχει η έννοια της αριστείας».

Το ανέπτυξε ο Αλέξανδρος Μπαλτάς Υπουργός Παιδείας και Καθηγητής Πολυτεχνείου.

Στις ίδιες προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, ωρυόμενος αγορητής φώναζε στεντόρεια:
«Στα τέσσερα εσείς. Στα τέσσερα. Στα τέσσερα εσείς. Στα τέσσερα».

Ήταν ο Πάνος Καμμένος με το γνωστό ύφος και ήθος του, συγκυβερνήτης, αδελφοποιητός και συνέταιρος του Τσίπρα, για τέσσερα χρόνια:

«…η καριέρα είναι σαν τη χολέρα».

Υπερηφανεύεται στο βιογραφικό του ο αδιόριστος εκπαιδευτικός-σερβιτόρος Νίκος Καρανίκας, Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού(!) του Τσίπρα.

Οι προπαρατιθέμενες ενδεικτικά περιπτώσεις, καλύπτουν όλο το φάσμα του πολιτικού προσωπικού που κυριάρχησε τη συγκεκριμένη περίοδο και συνεχίζει να υπάρχει και να δρα σήμερα ως αξιωματική Αντιπολίτευση: πανεπιστημιακούς, πολιτικούς τυχοδιώκτες, τυφλωμένους εγκάθετους και … αντιχολερικούς σερβιτόρους, που χάραζαν… στρατηγικές.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο μπορεί να συνταιριάζεται οποιοδήποτε «ηθικό πλεονέκτημα» με χυδαίους, βάναυσους, αστοιχείωτους και ανερμάτιστους. Σαν κάπως δύσκολα φαίνεται. Αλλά αυτά είναι τα «πταίσματα».
Στα βαριά και ασήκωτα –(«πλημμελήματα» και «κακουργήματα», και με την ποινική έννοια του όρου)- θα αναφερθούμε στο επόμενο…
Σ.Σ. Ο κ. Μιλτιάδης Καρπέτας ήταν δήμαρχος Μεταμόρφωσης από το 2010 μέχρι το 2019 και τώρα είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ