Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Μιλτιάδης Καρπέτας: “Η τρέχουσα θητεία ήταν προπαρασκευαστική, για το μεγάλο άλμα της πόλης”

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον συνοπτικό απολογισμό της δημοτικής θητείας που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο πραγματοποιεί μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης και εκ νέου υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο της πόλης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας.

Παράλληλα, απαντά, μεταξύ άλλων, για τους τομείς που θα ρίξει το βάρος της διοίκησής του, αν επανεκλεγεί την επόμενη τετραετία, καθώς και για ποιους λόγους είναι κατενθουσιασμένος με την κατάρτιση του Ψηφοδελτίου της “Νέας Πορείας”.

Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας με ένα συνοπτικό απολογισμό της τρέχουσας θητείας.
Η τρέχουσα θητεία ήταν προπαρασκευαστική, για το μεγάλο άλμα της πόλης προς τα εμπρός.
Η προετοιμασία για ένα τέτοιο άλμα, προϋποθέτει εξασφάλιση οικονομικής ευρωστίας. Τα μεγάλα έργα δεν γίνονται με λόγια. Γίνονται με ιδέες, σχέδιο, μεθοδικότητα και απαραιτήτως με χρήματα.
Οι οικονομικοί δείκτες του Δήμου σε αυτή τη Δημοτική περίοδο, εξελίχτηκαν ως εξής:
Το 2014 ο Δήμος εμφάνισε αποτέλεσμα χρήσης, ύψους 2.587.273,20 ευρώ, το 2015 ύψους 3.915.921,60ευρώ, το 2016 πλεόνασμα σε 6.037.214,54 ευρώ και το 2017 πλεόνασμα σε 10.083.767,68ευρώ.
Στις15 Μαΐου 2019, τα ταμιακά διαθέσιμα του Δήμου, ανέρχονταν σε 12.313.214,93ευρώ.
Κεντρική πολιτική μας επιλογή: Να επενδύσουμε τα πλεονάσματα στην απόκτηση ακινήτων μεγάλης προοπτικής για την πόλη και για τη βελτίωση των υποδομών.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν: Το έκτασης 9 περίπου στρεμμάτων ΟΤ 33 (Κτήμα Κουτσουμπέλη) που με την τρισδιάστατη αξιοποίησή του (Μουσειακή – Ιστορική, Πολιτιστική-Ψυχαγωγική και Αναπτυξιακή), και την  πλήρη αξιοποίηση του απέναντι ΟΤ 63, έκτασης 13,8 στρεμμάτων, όπου αρχίζει η ανέγερση σχολικού κτιρίου, θα αλλάξουν θεαματικά την εικόνα της πόλης στην κεντρική είσοδό της.
Στη θέση του απαράδεκτου καταυλισμού και των ερειπωμένων κτιρίων που «πνίγονται» από τα σταθμευμένα οχήματα, διαμορφώθηκε ένα Συγκρότημα που θα αποτελέσει μοχλό για τη μετατροπή της πόλης σε ένα σύγχρονο Αστικό Κέντρο.

  • Η απόκτηση, με αγορά το 2015 και ολοκληρωμένη πλέον απαλλοτρίωση του 296 ΟΤ, σημαίνει άνοιγμα του Λόφου Νέμεσης, (Δηλαβέρη), σε ένα μέτωπο 110 μέτρων στη Λεωφ. Τατοίου και τη δημιουργία πλατεία τριών (3) στρεμμάτων περίπου. Αλλάζει, δηλαδή, η εικόνα του κεντρικότερου δρόμου της πόλης και αναδεικνύεται ολόκληρος ο Λόφος, ένα από τα σημαντικότερα σημεία του λεκανοπεδίου Αττικής.
  • Η ανέγερση Σχολικού κτιρίου Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, που αρχίζει τον Ιούνιο και η λειτουργία 10ου Νηπιαγωγείου που ξεκινάει τον Οκτώβριο, λύνουν οριστικά το πρόβλημα στέγασης και λειτουργίας σχολείων.
  • Οι επιδέξιοι χειρισμοί μας στο κακοφορμισμένο πρόβλημά του Σχολικού κτιρίου, αποτέλεσαν πενταπλή επιτυχία:
  • Το Σχολικό κτίριο δημοπρατήθηκε και κατασκευάζεται άμεσα
  • Αποκαταστάθηκαν όσοι διέμεναν στον καταυλισμό .
  • Καταργήθηκε οριστικά ο απαράδεκτος καταυλισμός.
  • Κατοχυρώθηκε το οικόπεδο των 13,8 στρεμμάτων και θα αξιοποιηθεί ολόκληρο, για τη δημιουργία χώρων άθλησης, πρασίνου, αναψυχής κτλ
  • Αποκτάται από το Δήμο το 393α ΟΤ (Κτήμα Λαμπάκη – Κουμπούρη) στον Προφ. Ηλία, για τη διάνοιξη οδών και τη μετατροπή της έκτασης των 3,5 περίπου στρεμμάτων που μένουν καθαρά, σε πνεύμονα πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού.

Τρεις, λοιπόν, βασικοί άξονες, εφαλτήριο για μια σύγχρονη πόλη, με αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, λειτουργίες ανώτερου επιπέδου και υψηλής αισθητικής.
Στο σχεδιασμό προστίθενται μια σειρά οριστικά δρομολογημένων διανοίξεων, που υλοποιούνται άμεσα (Παπαδιαμάντη, Σωκράτους, Βουλγαροκτόνου και Πεντέλης, Χαλκιδικής και Αλεξανδρουπόλεως, οδός και Πλ. Ξενίας, Κλεισθένους, Γέφυρα Αττικής Οδού και Ηρακλείου, Ελευθερίας, Αδριανείου, Διλόφου) και μια σειρά προετοιμαζόμενων (Βεροίας, Δερβενίων, Τήνου, Σουρή. Πρ. Ηλία κτλ). Απομένουν βέβαια και πολλές άλλες, που εμφανίζουν εξαιρετικές δυσκολίες ή νομικές περιπλοκές, όπως ο κρίσιμος κόμβος Τατοίου – Μπιζανίου, αρμοδιότητας της Περιφέρειας, η Μπιζανίου κτλ. Αλλά όλα μαζί δε γίνονται.
Η προσπάθεια για μια συνολική αλλαγή τοπίου συμπληρώνεται από αισθητικές παρεμβάσεις: Πινακίδες οδοσήμανσης και κατεύθυνσης, περιορισμός αφισορρύπανσης, τοποθέτηση γλυπτών στους δημόσιους χώρους, εγκατάσταση υπόγειων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης κτλ.
Όλα αυτά και όσα θα ακολουθήσουν, οδηγούν σε μια σύγχρονη πόλη και οριστική απαλλαγή από δυσμορφίες και παθογένειες του παρελθόντος. Είναι έργα πνοής, που δεν έχουν προηγούμενο σε αυτή την πόλη.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά:

  • Στην Κοινωνική Πολιτική, στηρίχτηκαν οι αδύναμοι, λειτούργησαν δομές, αξιοποιήθηκαν Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, λειτούργησαν άψογα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στηρίχτηκαν τα ΚΑΠΗ, ιδρύθηκε ΚΕΠ Υγείας και σταθμός Πρόληψης Άνοιας, οργανώθηκαν και λειτουργούν άψογα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ, -που σύντομα μετατρέπονται σε Κέντρο Υγείας, με περαιτέρω προοπτική κατασκευής μιας σύγχρονης και πλήρους Μονάδας Φροντίδας Υγείας, και αξιοποιήθηκε κάθε δυνατότητα και ευκαιρία για τη στήριξη της κοινωνίας, στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης.
  • Στον πολιτισμό, υπήρξε μια πραγματική άνθηση, με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους και ενίσχυση των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης.
  • Στην παιδεία σχολεία και νηπιαγωγεία, λειτούργησαν και λειτουργούν υποδειγματικά.

Στον Αθλητισμό, αξιοποιήθηκαν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, που συντηρήθηκαν, επισκευάστηκαν και βελτιώθηκαν και αυξήθηκαν με την προσθήκη του Διαδημοτικού Αθλητικού Κέντρου.

Στις υποδομές, καθιερώθηκε κυκλικό σύστημα επισκευών και συντηρήσεων ασφαλτοταπήτων και πεζοδρομίων. Παράλληλα συγκροτήθηκε συνεργείο άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση εμφανιζόμενων προβλημάτων. Προστέθηκε ήδη ένας βρεφονηπιακός σταθμός  και το αθλητικό κέντρο και ξεκινάνε κτίριο Λυκείου και 10ου Νηπιαγωγείου.
Για την οικονομική ζώνη «ΒΙΠΕ-ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση», προωθήθηκαν πράξεις εφαρμογής, όπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, έχει ετοιμαστεί η προώθηση ενιαίας πράξης εφαρμογής, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και προωθήθηκε η ιδέα και  πρακτική της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Στον τομέα ενέργειας, δημοπρατείται μελέτη συνολικής αντικατάστασης του Δημοτικού Φωτισμού, με τεχνολογία LED και έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες για την ολοκληρωτική κάλυψη του Δήμου από το δίκτυο φυσικού αερίου, ώστε να μπορεί να συνδεθεί κάθε σπίτι και κτίριο.

Στην παρουσίαση του Ψηφοδελτίου σας μοιάζατε πραγματικά ενθουσιασμένος. Ποια είναι τα στοιχεία των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που σας έδωσαν αυτήν την ικανοποίηση;
Δεν έμοιαζα, ήμουν και είμαι κατενθουσιασμένος. Πρώτη φορά αντιμετώπισα πρόβλημα στη συγκρότησή του επειδή ήθελαν να συμμετάσχουν πολλοί περισσότεροι. Το ψηφοδέλτιο που συγκροτήθηκε είναι νομίζω, το καλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο που έχει υπάρξει ποτέ. Εγγυάται τη νίκη και τη δημιουργική συνέχεια. Ανανεώνει και εμπλουτίζει το πολιτικό προσωπικό και προετοιμάζει το μέλλον.

Η κοινή “κατηγορία” της αντιπολίτευσης προς την διοίκηση ήταν πως δεν έγιναν πολλά έργα στην πόλη. Τι απαντάτε;
Κατανοητό. Κάτι πρέπει να πει και η αντιπολίτευση. Διαφορετικά, θα αναιρούσε τον εαυτό της. Αν πραγματικά πιστεύει ότι δεν είναι έργα όσα ενδεικτικά αναφέρθηκαν, γεννώνται απορίες για τη γνώση και την αντίληψή της.

Έχετε δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση σας για την Απλή Αναλογική. Αν απαιτηθούν συνεργασίες μετά τις εκλογές πως θα κινηθείτε;
Η καθιερωθείσα για άλλους λόγους « απλή αναλογική» απειλεί ευθέως με παράλυση, εκφυλισμό και συναλλαγή την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για το Δήμο μας, δεν ανησυχώ. Το ότι κατεβαίνουν λιγότεροι από το 2014 συνδυασμοί στις εκλογές, είναι μια ισχυρή ένδειξη. Αν απαιτηθούν συνεργασίες, θα καθοριστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα ποιες θα είναι και πως θα προφυλαχθούν από τους εγγενείς κινδύνους.

Σε ποιους τομείς θα ρίξετε το βάρος την επόμενη τετραετία, αν επανεκλεγείτε;
Στην προσεχή τετραετία, εκτός από την αυτονόητη συνέχιση το «Άλματος προς τα εμπρός», που περιέγραψα, τίθενται οι εξής προτεραιότητες:

  • Νέο Διοικητήριο (Δημαρχείο), για την κάλυψη των αυξημένων πλέον αναγκών του Δήμου, με παράλληλη οικιστική αναβάθμιση και επίλυση κατά μεγάλο μέρος του προβλήματος στάθμευσης. Ήδη έχει γίνει σχετική διερεύνηση, παρεχόμενων δυνατοτήτων.
  • Δημιουργία Νέου Κοιμητηρίου, έργο υψηλής κοινωνικής προτεραιότητας και ανάγκης.
  • Δημιουργία Κέντρου Πόλης και αξονική σύνδεση με τις συνοικίες .
  • Επίλυση των δυσεπίλυτων μείζονος σημασίας διανοίξεων και επέκταση και συμπλήρωση των έργων προοπτικής και υποδομής.
  • Επίσπευση της έκδοσης του Π.Δ. για τις χρήσεις στο Λόφο Νέμεσης (Δηλαβέρη) και συνέχιση των αγορών για την απόκτηση της ιδιοκτησίας όλης της έκτασης.
  • Εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, συνδυαστικά με το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
  • Βελτίωση της Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους πολίτες λίγες ημέρες πριν σταθούν μπροστά στην κάλπη;
Να πάνε στις εκλογές. Να ασκήσουν το ύψιστο πολιτικό τους δικαίωμα και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για το Δήμο, την Περιφέρεια και την Ευρώπη. Και να το ασκήσουν ως ελεύθεροι Πολίτες, με μοναδικό κριτήριο το γενικό συμφέρον.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ