Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κολυμβητήριο Μεταμόρφωσης: Από τη σκουριά στη… σιγουριά [Ρεπορτάζ – Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής, ο Χ-τύπος βρέθηκε στην αθλητική εγκατάσταση του δήμου

Η εφημερίδα μας βρέθηκε το πρωί της Τρίτης 12 Απριλίου 2022 στο δημοτικό κολυμβητήριο Μεταμόρφωσης προκειμένου να καταγράψει την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής του, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα.

Ξεναγός σε αυτήν την “αποστολή” ήταν ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας, ο οποίος μας ενημέρωσε για τα προβλήματα που υπήρχαν στις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου και παράλληλα για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, καθώς μετά η Μεταμόρφωση θα έχει πλέον ένα από τα πιο σύγχρονα και ασφαλή κολυμβητήρια στην Αττική.

 

 

Ο δήμαρχος ξεκίνησε λέγοντάς μας για τις γνωστές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που δυστυχώς συναντάμε στα περισσότερα έργα στη χώρα μας και οι οποίες οδήγησαν στην τετράμηνη και πλέον καθυστέρηση έναρξης των έργων. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαραούδας μας είπε: “Μετά από πολλές δυσκολίες, λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών προβλημάτων καταφέραμε να πετύχουμε την έναρξη των εργασιών στο δημοτικό κολυμβητήριο Μεταμόρφωσης. Θα πρέπει να σημειώσω πως περιμέναμε 4 – 5 μήνες για να ξεκινήσουν τα έργα, όμως τα καταφέραμε και τα έργα ξεκίνησαν.”

 

 

Στη συνέχεια στάθηκε στις ενέργειες που έκανε ο δήμος προκειμένου να βρεθούν χώροι για να μπορέσουν να μεταφερθούν οι σύλλογοι και όσοι γυμνάζονται στο κολυμβητήριο της Μεταμόρφωσης. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος: “Πρώτη μας μέριμνα ήταν να ενημερώσουμε πριν από ένα μήνα τους συλλόγους και όσους πολίτες έρχονται στο κολυμβητήριο ότι θα ξεκινήσουν τα έργα ανακατασκευής του και θα παραμείνει κλειστό το κολυμβητήριο. Στη συνέχεια ήρθαμε σε επικοινωνία με τους δήμους Γαλατσίου, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Φυλής και το κολυμβητήριο στο ΟΑΚΑ, ώστε να μας παραχωρήσουν κάποιες διαδρομές και να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όσοι κολυμπούν στη Μεταμόρφωση. Όντως το καταφέραμε και δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη μετάβαση.”

 

Έσταζαν νερά στο μηχανοστάσιο

Από το χώρο του μηχανοστασίου του κολυμβητηρίου ο δήμαρχος περιέγραψε τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η υγρασία, καθώς όπως μας είπαν και οι άνθρωποι του κολυμβητηρίου που ήταν εκεί “υπήρχαν πολλές φορές που έσταζαν νερά μέσα στο μηχανοστάσιο”. Για τα έργα που ξεκίνησαν ο δήμαρχος τόνισε: “Πλέον έχουν μπει τα συνεργεία και έχουν ξεκινήσει την αποκατάσταση του κολυμβητηρίου. Προβλέπεται να αλλάξει όλος ο περιβάλλον χώρος του κολυμβητηρίου, καθώς από τις πολλές υγρασίες που υπήρχαν, αυτές μεταφέρθηκαν με την πάροδο του χρόνου στο μηχανοστάσιο και τα προβλήματα ήταν πάρα πολύ σοβαρά.”

 

 

 

Στη συνέχεια ο κ. Σαραούδας υπογράμμισε τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο δήμος όλη αυτήν την περίοδο που το κολυμβητήριο “έβγαζε” όλα αυτά τα προβλήματα και μάλιστα ήταν και πολύ δαπανηρά για το δήμο, καθώς όπως μας δήλωσε: “Θα πρέπει να σημειώσω πως ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος αυτή, καθώς έπρεπε να συντηρούμε ένα κολυμβητήριο που είχε σοβαρά προβλήματα και πολλές τεχνικές βλάβες. Εν ολίγοις, ήταν και πολύ δύσκολο να συντηρηθεί αλλά και πλέον υπήρχε και θέμα ασφάλειας αν δεν έμπαιναν τα συνεργεία να το επισκευάσουν.

Έτσι, για να έχουμε την ασφάλεια των αθλητών, αφού τον περασμένο χρόνο αδειοδοτήθηκε και το κολυμβητήριο, έπρεπε να συνεχίζουμε τη συντήρησή του. Μία συντήρηση που όπως είναι εύκολο να αντιληφθούν όλοι είναι πολύ δαπανηρή για τον δήμο. Τέλος καλό όλα καλά όμως.”

 

 

Παράλληλα, ο δήμαρχος σημείωσε πως θα υπάρξει και ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου εκτός των τεχνικών εργασιών και “άμεσα θα έχουμε ένα από τα πιο σύγχρονα κολυμβητήρια στην Αττική” ενώ για το χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών ενημέρωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης προβλέπει ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε τέσσερις μήνες αν όμως χρειαστεί μπορεί να δοθεί και ένας μήνας παράταση.

 

Οι επόμενες παρεμβάσεις

Ολοκληρώνοντας ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε κάποιες ακόμα παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στο κολυμβητήριο: “Το επόμενο βήμα για το κολυμβητήριο είναι να βαθύνουμε την πισίνα την μικρή, καθώς υπήρχε από την αρχή κατασκευαστικό λάθος και είχε γίνει πιο ρηχή από όσο έπρεπε. Και σε δεύτερο στάδιο είναι να προχωρήσουμε στη σύνταξη μίας μελέτης για την κατασκευή κερκίδων και να ολοκληρωθούν τα έργα που είναι απαραίτητα να γίνουν στο κολυμβητήριο του δήμου Μεταμόρφωσης για να έχουμε πλέον ένα σύγχρονο, ασφαλές και οικονομικό κολυμβητήριο”.

 

 

 

Να αναφέρουμε ότι παρούσα σε όλη την ενημέρωση ήταν η αρμόδια Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου μεταμόρφωσης, κα Χριστίνα Αντωνοπούλου, η οποία επίσης στάθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει αυτό το έργο και γενικότερα στις πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις που πραγματοποιεί ο δήμος συνεχώς.

 

Το οικονομικό κομμάτι

Θυμίζουμε πως ο Δήμος κατάφερε να εντάξει στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του δημοτικού κολυμβητηρίου. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.259.262,99 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με φορέα υλοποίησης το Δήμο Μεταμόρφωσης.

 

 

 

Αναλυτικά, όπως μας ενημερώνει ο δήμος: “Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών (11-3-2020, αρ. πρωτ.: 17799) εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙV, το έργο «Συντήρηση εγκαταστάσεων κολυμβητηρίου Δήμου Μεταμόρφωσης» συνολικού προϋπολογισμού 1.259.262,99 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Μεταμόρφωσης .

Η χρηματοδότηση της ανωτέρω Πράξης επιμερίζεται ως ακολούθως:

(Α) Υπουργείο Εσωτερικών: 600.000 € και (Β) Ιδίοι Πόροι του Δήμου: 659.262,99 €.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ