Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Δήμος Μεταμόρφωσης: “Πλούσιος” ο Προϋπολογισμός – “Πλούσιες” και οι αντιδράσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυξημένος κατά περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ είναι ο Προϋπολογισμός του 2022 για τον Δήμο Μεταμόρφωσης, ο οποίος εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.

Δήμαρχος: “Θα είναι μία πλούσια χρονιά”

Πιο συγκεκριμένα, για το νέο έτος ο Προϋπολογισμός ανέρχεται στα 45.589.424,68 (θυμίζουμε ότι ο Προϋπολογισμός για την τρέχουσα χρονιά ήταν 38.444.219,12) και στην εισήγηση που έκανε ο δήμαρχος της πόλης, κ. Στράτος Σαραούδας αρχικά στάθηκε στις ευεργετικές προβλέψεις τονίζοντας: “Στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία ο δήμος προσπάθησε να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών, άλλωστε μότο μας είναι “όχι στα λόγια, ναι στα έργα”. Συγκεκριμένα, στα έσοδα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα δημοτικά τέλη, τα διατηρήσαμε στα ίδια επίπεδα για τις οικίες και τα μειώσαμε για τους επαγγελματικούς χώρους. Επίσης κάναμε μειώσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών, όπως και στο κοιμητήριο.” Παράλληλα, ο κ. Σαραούδας τόνισε ότι ο δήμος αύξησε τα χρήματα για την κοινωνική πολιτική και παράλληλα εξοικονόμησε χρήματα μέσω της νοικοκυρεμένης οικονομικής πολιτικής άσκησε.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος στάθηκε στα σημαντικά έργα που προβλέπονται να γίνουν το νέο έτος και κυρίως στάθηκε στις αγορές των ακινήτων, τις διανοίξεις οδών, στην τοποθέτηση του νέου δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες led, στον εκσυγχρονισμό του στόλου καθαριότητας και ανακοίνωσε ότι ένας μεγάλος στόχος είναι να αποκτήσει ο δήμος κάποια “κομμάτια” από το Κτήμα Δηλαβέρη. Επίσης ενημέρωσε ότι μέσα στο νέο έτος θα παραδοθεί το 2ο Λύκειο και θα εκσυγχρονιστούν ενεργειακά πολλές σχολικές μονάδες της πόλης. Ενώ στάθηκε πολύ στο ότι ο δήμος έχει καταφέρει να αξιοποιήσει πολλά χρηματοδοτούμενα προγράμματα λόγω της πολύ καλής προεργασίας που κάνει. Ο δήμαρχος συμπλήρωσε ότι “θα είναι μία πλούσια χρονιά” και ευελπιστεί να καταφέρει να υλοποιηθεί ο Προϋπολογισμός σε ένα ποσοστό άνω του 70% χωρίς να παραβλέπει το περιβάλλον της πανδημίας.

Τέλος, κάνοντας την αυτοκριτική του, ο κ. Σαραούδας υπογράμμισε πως έγινε λάθος με τον προγραμματισμό στις προσλήψεις των συμβασιούχων υπαλλήλων, κάτι που κόστισε στην καθαριότητα της πόλης. Πάντως δεσμεύτηκε πως δεν θα επαναληφθεί αυτή η ολιγωρία.

Γ. Χρονόπουλος: “Από τον φετινό Προϋπολογισμό δεν υλοποιήθηκε τίποτα”

Ο επικεφαλής της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Χρονόπουλος πήρε στη συνέχεια το λόγο και στην ως συνήθως σύντομη τοποθέτησή του τόνισε: “Ελπίζω από όσα είπε ο δήμαρχος να γίνουν έστω τα μισά, γιατί από τον φετινό Προϋπολογισμό, δυστυχώς, δεν υλοποιήθηκε τίποτα.” Ο επικεφαλής της Νέας Πορείας στάθηκε στις οφειλές προς το δήμο που ανέρχονται στα 8 εκατ. Ευρώ και ζήτησε ο δήμος να προσπαθήσει να τα εισπράξει. Κλείνοντας έδωσε συγχαρητήρια στην οικονομική υπηρεσία για τη σύνταξή του και τόνισε πως θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, με εξαίρεση την πληρωμή των εργαζομένων.

Κατά της εταιρείας σεκιούριτι η Συμμαχία Πολιτών

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Βασίλης Καραβάκος, άσκησε κριτική στον δήμαρχο και στη διοίκηση επειδή δεν μίλησε συγκεκριμένα με ποσά στην εισήγησή του αλλά ήταν αρκετά γενικόλογη. Η παράταξη της αντιπολίτευσης εκτόξευσε τα βέλη της κυρίως για το θέμα της εταιρείας σεκιούριτι που έχει προσλάβει ο δήμος και ειδικότερα για το γεγονός ότι το κόστος αυξάνεται στα 530.000 ευρώ για δύο χρόνια. Μάλιστα ο κ. Καραβάκος άφησε αιχμές και για το έργο που προσφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά και για τις προσλήψεις ότι έχουν “άρωμα ρουσφετιού”.

Λαϊκή Συσπείρωση: “Πλήρωσε και σκάσε”

“Για εμάς αλλά και για την πλειοψηφία των πολιτών, αν τους ρωτήσετε, θα διαπιστώσετε πως πιστεύουν ότι ο Προϋπολογισμός είναι στην λάθος κατεύθυνση, καθώς πολλά πληρώνουν και τίποτα δεν βλέπουν”, είπε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης και συμπλήρωσε: “Ο δήμος το μόνο που ξέρει είναι να παίρνει χρήματα. Παραδεχόμαστε ότι υπάρχει μία μείωση στα έσοδα αλλά αυτό έγινε επειδή τον προηγούμενο χρόνο ήταν όλα κλειστά λόγω του λοκντάουν”.

Ακόμη ο κ. Μακρίδης ανέφερε: “Εμείς δεν θα αποδεχτούμε ποτέ ότι πρέπει οι πολίτες να πληρώνουν δημοτικά τέλη. Για εμάς θα έπρεπε αυτά να είναι χρήματα που θα καλύπτει το κράτος από τη στιγμή που πληρώνουμε έμμεσους και άμεσους φόρους. Ότι χρήματα έπαιρνε ο δήμος έπρεπε να πάνε στις κοινωνικές δομές, στην Πρόνοια, στην Υγεία, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.”

Και έκλεισε λέγοντας πως θα καταψηφίσει η ΛΑΣΥ τον Προϋπολογισμό γιατί η μόνη Αρχή του είναι το “πλήρωνε και σκάσε”.

Πολιτεία Πολιτών: “Η διοίκηση δεν ήταν έτοιμη να αναλάβει τον δήμο”

Ακολούθως τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, κ. Σάββας Νάνος, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στη διοίκηση για ζητήματα που αφορούν την έλλειψη προγραμματισμού και συγκεκριμένα χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό πλασματικό. Ακόμη ο κ. Νάνος ανέφερε: “Υπήρξαν μία σειρά από καθυστερήσεις σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως τα LED, οι προσλήψεις, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων.”

Επίσης, ο επικεφαλής της Πολιτείας Πολιτών τόνισε: “Ότι θα έπρεπε η διοίκηση να είναι πιο διεκδικητική και αποδείχτηκε ότι δεν είχε όραμα και δεν ήταν έτοιμη να αναλάβει τον δήμο.” Ενώ υποστήριξε πως ακόμα και την περίοδο της πανδημίας θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί κάνοντας κάποια έργα όταν όλος ο κόσμος ήταν κλεισμένος μέσα. Και ο κ. Νάνος καταψήφισε τον Προϋπολογισμό.

Μαζί για τη Μεταμόρφωση: “Έχει δείξει τις προθέσεις της η διοίκηση”

Τελευταίος από την αντιπολίτευση μίλησε ο επικεφαλής της ελάσσων μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Πεπαρίδης, ο οποίος είπε: “Όπως και πέρυσι αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ένας πλασματικός με νούμερα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στην εισήγησή του ο κ. Σαραούδας είπε μία έκθεση ωραίων θεμάτων που δεν ανταποκρίνεται όμως στην πραγματικότητα. Δεν περιμέναμε βέβαια και κάτι άλλο γιατί έχει δείξει ήδη η διοίκηση τις προθέσεις της.” Ακόμη ο αρχηγός της παράταξης “Μαζί για τη Μεταμόρφωση” σημείωσε: “Οι βασικοί πυλώνες του Προϋπολογισμού μπήκαν στη συνεδρίαση για τα δημοτικά τέλη όπου δεν προχωρήσατε σε καμία μείωση.”

Αντιδήμαρχος Οικονομικών: “Προσπαθούμε να είμαστε αντάξιοι στις προσδοκίες των πολιτών”

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας η αρμόδια Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Μεταμόρφωσης, κα Δήμητρα Σκοπελίτη ανέφερε για τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2022: “Παρά το γεγονός ότι η πανδημία μας δυσκόλεψε αρκετά προσπαθήσαμε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους. Για αυτό το λόγο δώσαμε μεγάλο βάρος στο να καλύψουμε τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε σημαντικές αγορές ακινήτων, οι οποίες θα συνεχιστούν. Επίσης, πολύ μεγάλο έργο είναι η αλλαγή του δημοτικού φωτισμού με Led, ένα έργο που υπογράφηκε ήδη. Την ίδια στιγμή εκσυγχρονίζουμε σημαντικά τον δημοτικό στόλο και βελτιώνουμε τις υπηρεσίες προς τους δημότες.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ