Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Για φαντάσου…» στο ξεχωριστό περιβάλλον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Για φαντάσου… Αν μπορούσες να ακούσεις τη φωνή των λουλουδιών ή των αστεριών…
Αν μπορούσες να ταξιδέψεις μέχρι τον Άρη και να δεις πως μια μέρα οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ζήσουν εκεί!
Φαντάσου μια Βιβλιοθήκη να μετατρέπεται σε σχολή μαγείας και μέσα από τα βιβλία να ξεπηδούν οι ήρωες τους ή ακόμα η Βιβλιοθήκη αυτή να γίνεται ένας χώρος για κυνήγι θησαυρού ή μια χρονομηχανή!
Φαντάσου τα όνειρα σου να γίνουν μια ιστορία που θα φτιάξεις και θα παίξεις με εσένα πρωταγωνιστή! Όλα αυτά και πολλά ακόμη θα μπορέσουν να ζήσουν όσα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα «Για φαντάσου…».
Πρόκειται για μια σειρά βιωματικών δράσεων μέσα στο ξεχωριστό περιβάλλον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεταμόρφωσης, που στόχο έχει να αναπτύξει και να απελευθερώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, μέσα από την επαφή τους με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την αφήγηση, το θέατρο, τη μουσική, τα μαθηματικά κ.ά.
Η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία διαρκεί από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2019 και αποτελεί μία συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Υλοποιείται από το ΔΕΒ με το συντονισμό της ΕΒΕ και ο σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία απαρτίζεται από τις: Καλή Κυπαρίσση, Σοφία Λεβαντή, Ιωάννα Ρωμηού, Μαρία Σταγώνη.
Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν από καταξιωμένους συγγραφείς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και καλλιτέχνες.
Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών, τα οποία θα ανακαλύψουν την ομορφιά της ανάγνωσης με έναν τρόπο ανάλαφρο, ποιητικό σαν παιχνίδι, που θα κεντρίσει και θα καλλιεργήσει τις αισθήσεις, τη φαντασία και τον συναισθηματικό τους κόσμο.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος πραγματοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για το συντονισμό των δράσεων αξιοποιείται από τις Βιβλιοθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η ιστοσελίδα www.network.nlg.gr.
Για δήλωση συμμετοχής στις δράσεις καλέστε στο 213-2012903 ή επισκεφτείτε την Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Οι δράσεις που πραγματοποιούνται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι οι εξής:

8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
Ώρα 18:30 – 20:00
Για παιδιά 8-12 ετών
Για φαντάσου… Τα μαξιλάρια των ονείρων μου / Με τη Φαίη Μπουντούρη – Εκπαιδευτικός
Η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι οι περίοδοι της ζωής του ανθρώπου όπου το παρελθόν και οι αναμνήσεις καταλαμβάνουν συγκριτικά λιγότερο «χώρο» σε σχέση με το μέλλον και τα όνειρα. Αυτό όμως το μέλλον γίνεται συχνά πηγή άγχους, όσο και ελπίδων.
Στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
2 ΟΜΑΔΕΣ
Ώρα 18:00-19:00 4-8 ετών
Ώρα 19:00-20:00 8-12 ετών
Για φαντάσου… Να ήσουν μάγος! / Με τη Φαίη Μπουντούρη – Εκπαιδευτικός
Η Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε σχολή μαγείας. Ο βιβλιοθηκονόμος σε σπουδαίο μάγο και διευθυντή της σχολής. Τα παιδιά-επισκέπτες σε μαθητευόμενους μάγους. Πείτε τη μαγική λέξη «Αλοχομούρα» για να ξεκλειδώσετε την πόρτα της και ανακαλύψτε τον πραγματικό, αλλά εξίσου μαγικό, κόσμο!
Στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
Ώρα 18:30-20:00
Για παιδιά 8-12 ετών
Για φαντάσου… Να εξερευνούσαμε τον Πλανήτη Άρη! / Με τη Φαίη Μπουντούρη – Εκπαιδευτικός
Ένα μαγικό ταξίδι στον Πλανήτη Άρη, ένα ταξίδι με τη φαντασία και το νου, μια κλεφτή ματιά στο μέλλον, ένα ταξίδι γνώσης για την κατάκτηση του κόκκινου πλανήτη. Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις συνθήκες του γειτονικού μας πλανήτη, την επιστημονική διερεύνηση αυτών και θα αναρωτηθούν για το πώς θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε εκεί!
Στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
2 ΟΜΑΔΕΣ
Ώρα 18:00-19:00 4-8 ετών
Ώρα 19:00-20:00 8-12 ετών
Για φαντάσου… Τα κείμενα και οι εικόνες, οι ήρωες και οι τίτλοι να ξέφευγαν από τα βιβλία! / Με τη Φαίη Μπουντούρη – Εκπαιδευτικός
Πρωί στη Βιβλιοθήκη, οι πόρτες ξεκλειδώνουν και ο υπεύθυνος μπαίνει σιγά σιγά. Ανοίγει τις κουρτίνες και τότε… Τρεχαλητά, συρσίματα, χαμηλόφωνες ομιλίες τριγύρω. Πίσω από τα ράφια, από τα έπιπλα, παντού. Λίγα βιβλία πεσμένα στο πάτωμα, ανοιχτά. Οι λέξεις τους, οι ήρωές τους, οι εικόνες τους, οι τίτλοι τους, οι σελίδες τους, όλα έπεσαν από μέσα και χάθηκαν στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Αν δεν τα βοηθήσουμε να επιστρέψουν, οι ιστορίες θα χαθούν για πάντα. Προσοχή όμως, το κάθετι στο δικό του βιβλίο. Αλλιώς…
Στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
Ώρα 18:30-20:00
Για παιδιά 5-12 ετών
Για φαντάσου… Ότι ταξιδεύεις στο παρελθόν, στην αρχαία Αθήνα, στην Αθήνα του Περικλή! / Με τη Φαίη Μπουντούρη – Εκπαιδευτικός
Σε λένε Ασπασία,τη γάτα σου τη λένε κι εκείνη Ασπασία, κι έχεις μια φίλη κουκουβάγια, τη Γλαύκα. Παίρνετε μέρος στις γιορτές της πόλης, επισκέφτεστε τα μνημεία της πόλης, βλέπετε μια παράσταση στο θέατρο, πάτε στην Εκκλησία του Δήμου. Ξεφύλλισε τα βιβλία, μάζεψε το υλικό σου, κουβέντιασε με τους φίλους σου και πέσε με τα μούτρα στις δραστηριότητες.
Στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
Ώρα 19:00-20:00
Για παιδιά 4-8 ετών
Για φαντάσου… Φύσα, φύσα το φεγγάρι / Με τη Φαίη Μπουντούρη – Εκπαιδευτικός
Το φεγγάρι, αιώνιο σύμβολο στους μύθους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, την ποίηση και την πεζογραφία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική. Το φεγγάρι, που ακολουθεί τον κύκλο του χρόνου και της ζωής. Το φεγγάρι, που εμφανίζεται, χάνεται, μεταμορφώνεται, μιλάει, γελάει και κλαίει στα παραμύθια και σε πολλά βιβλία για παιδιά. Ένα ταξίδι στο φεγγάρι μέσα από παραμύθια της προφορικής παράδοσης και της λογοτεχνίας.
Στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
Ώρα 18:30-20:00
Για παιδιά 6-12 ετών
Για φαντάσου… Ταξίδια του νου: όλη η γη στα χέρια σου /  Με τη Φαίη Μπουντούρη – Εκπαιδευτικός
Τα βιβλία είναι παράθυρα απ’όπου βλέπουμε τον κόσμο. Και συχνά οι ήρωες μας προσφέρουν μαγικά ταξίδια. Όχι απλώς σε άλλους τόπους αλλά και σε άλλους πολιτισμούς και σε άλλες εποχές . Θα ανοίξουμε πολλά παράθυρα. Για να δούμε πόσο μακριά φτάνει ο κόσμος κι άλλα παράθυρα για να δούμε πόσο μικρός μπορεί να γίνει ο κόσμος. Το σπίτι μας- η Βιβλιοθήκη- έχει δυο μεγάλα παράθυρα. Κι όταν ζεσταινόμαστε ή όταν θέλουμε καθαρό αέρα ή … ή
Στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
Ώρα 18:30-20:00
Για παιδιά 8-12 ετών
Για φαντάσου… Τη δική σου ιστορία / Με τη Φαίη Μπουντούρη – Εκπαιδευτικός
Η ανάγνωση είναι μια διαδικασία μοναχική, το θέατρο είναι μια εξωστρεφής διαδικασία που προϋποθέτει τη συνεργασία και τη συλλογικότητα: μοιράζομαι με την ομάδα τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά που μου προκαλεί ένα κείμενο/ καλούμαι να φανταστώ από κοινού τον τρόπο με τον οποίο το κείμενο αυτό θα μπορούσε να παρασταθεί.
Στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
2 ΟΜΑΔΕΣ
Ώρα 18:00-19:00 6-8 ετών
Ώρα 19:00-20:00 8-12 ετών
Για φαντάσου… Μια βαλίτσα με εισιτήριο μια σελίδα / Με τη Φαίη Μπουντούρη – Εκπαιδευτικός
Ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για καλοκαίρι αλλά ιδανικό για όποια εποχή θελήσει κανείς όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ταξίδια.
Στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
Ώρα 18:30-20:00
Για παιδιά 4-12 ετών
Για φαντάσου… Μικρά ξυπνήματα / Με τη Φαίη Μπουντούρη – Εκπαιδευτικός
Τα μικρά ξυπνήματα είναι ένας κύκλος. Ένας κύκλος από εικόνες για τον ύπνο και τον ξύπνιο. Ένας κύκλος από μικρές μπουκιές, με διαφορετική γεύση η κάθε μια. Ένας κύκλος από ήχους, δυνατούς και σιγανούς. Ένας κύκλος από στιγμές, μικρές και μεγάλες, μεγάλες και μικρές. Όπως ο κύκλος της ζωής. Ο κύκλος που ονειρεύτηκε αυτός που έγραψε μια ιστορία κι αυτός που τη ζωγράφισε. Όμως τα όνειρα δεν είναι ίδια για όλους. Κανείς δεν κοιμάται και δεν ξυπνά με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ακούει τους ήχους με τον ίδιο τρόπο, κανείς δε νιώθει τις γεύσεις με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ζει τις στιγμές με τον ίδιο τρόπο.
Στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ