Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Βραβεύθηκε ο Δήμος Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης βραβεύτηκε για τη συνεισφορά του στην Τελετή Λήξης του Προγράμματος EAAD-Best, που αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας ενάντια στην Κατάθλιψη και υλοποιήθηκε σε τέσσερις Δήμους της Αττικής και στις Κυκλάδες από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) τα έτη 2021-2024. Η παρουσίαση του προγράμματος έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

Η EAAD (Ευρωπαϊκή Συμμαχία ενάντια στην Κατάθλιψη) είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Μέσα από το Πρόγραμμα EAAD-Best, έχουν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί ποικίλες παρεμβάσεις σε επίπεδο κοινότητας, φορέων, ατόμου και οικογενειών για την καλύτερη προαγωγή της ψυχικής υγείας. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε τέσσερις δήμους της Αττικής (Ν. Ηράκλειο, Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση – Πεύκη), καθώς και στις Κυκλάδες (Πάρος – Αντίπαρος).
Οι κύριοι στόχοι της EAAD είναι η βελτίωση της φροντίδας και της θεραπείας των ατόμων που πάσχουν από καταθλιπτικές διαταραχές και η πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς παγκοσμίως. Αυτό πραγματοποιήθηκε: α) Με τη μεταφορά της «παρέμβασης 4 επιπέδων της EAAD στην κοινότητα» σε νέες περιοχές και χώρες της Ευρώπης: Η παρέμβαση 4 επιπέδων προσφέρει ταυτόχρονα δραστηριότητες σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα της κοινότητας και παρέχεται από μια τοπική συμμαχία βασικών «ατόμων-κλειδιών»: 1) επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας και ψυχικής υγείας, 2) γενικός πληθυσμός στην κοινότητα, 3) άτομα-διαμεσολαβητές της κοινότητας και πρόσωπα-κλειδιά (φροντιστές, δάσκαλοι, ιερείς, αστυνομία), 4) άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, ομάδες υψηλού κινδύνου και συγγενείς τους. β) Με την προώθηση της διεθνούς απορρόφησης του εργαλείου iFightDepression, ενός διαδικτυακού εργαλείου αυτοδιαχείρισης για ασθενείς με κατάθλιψη. Στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που τόσοι φορείς κλήθηκαν να συνεργαστούν για την επίτευξη ενός τόσο σημαντικού στόχου στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Το βραβείο παρέλαβε η κα Μαρία Ντούρου Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Προαγωγής Δημ. Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ