Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Αντί για “τραπεζάκια έξω”, τραπεζάκια …άνω κάτω στη Μεταμόρφωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Η επανεκκίνηση της εστίασης άναψε φωτιές στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης

Στον …αστερισμό της κεντρικής πλατείας συνεχίζει να κινείται ο Δήμος Μεταμόρφωσης,  καθώς μετά το θέμα της κοπής του κέδρου από τη συγκεκριμένη πλατεία, το δημοτικό συμβούλιο απασχόλησε, για περισσότερες από τέσσερις ώρες, η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, λίγες ημέρες πριν την επανεκκίνηση της εστίασης και προκάλεσε πολύ σοβαρές και πολυμέτωπες αντιδράσεις όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Δήμαρχος: “Στηρίζουμε την εστίαση της πόλης”

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας, ανακοίνωσε το
σχέδιο που ενέκρινε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και σύμφωνα με το οποίο δίνεται στα
καταστήματα της πλατείας επιπλέον χώρος από αυτόν που προβλέπει ο νόμος. Ο
δήμαρχος επανέλαβε αρκετές φορές ότι ο δήμος θέλει να στηρίξει την εστίαση της πόλης
αυτήν την δύσκολη συγκυρία, μετά από τόσους μήνες που ήταν κλειστά και για αυτό το
λόγο καταθέτει μία πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα καταστήματα παίρνουν
περισσότερο χώρο από όσο προβλέπεται από τις υπάρχουσες διατάξεις. Μάλιστα,
ενημέρωσε πως η διαβούλευση με τα καταστήματα κράτησε αρκετούς μήνες και
απολογήθηκε που δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετέχουν σε αυτήν και
εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Βαριές κουβέντες από την δικηγόρο των καταστηματαρχών

Αν και η εισήγηση του δημάρχου έμοιαζε συμφέρουσα για τα καταστήματα στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε η δικηγόρος τεσσάρων επιχειρήσεων που εδράζονται στην πλατεία και η οποία μας “χάρισε” την πρώτη δυνατή κόντρα της συνεδρίασης. Η δικηγόρος ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας επί λέξη: “Δυστυχώς, θα πρέπει να βγάλω ψεύτη για ακόμη μία φορά τον δήμαρχο και λυπάμαι πολύ για αυτό. Ο λόγος είναι πως δεν πρότειναν τα καταστήματα να αλλάξει την παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων αλλά το πρότεινε ο ίδιος στα καταστήματα τον Νοέμβρη.” Η δικηγόρος συνέχισε στην τοποθέτησή της να
επιτίθεται στον δήμαρχο κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και έκλεισε τονίζοντας πως τα σχέδια που πρότεινε ο δήμος ευνοούσαν ένα συγκεκριμένο κατάστημα και ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος και ας πάρουν οι επιχειρήσεις που εκπροσωπεί λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. Μετά τις  βαριές κουβέντες της δικηγόρου τον λόγο πήρε ξανά ο δήμαρχος προκειμένου να απαντήσει. Ο κ. Σαραούδας συμμερίστηκε τα όσα προβλήματα έχουν αντιμετωπίσει οι επιχειρήσεις εστίασης όλο αυτό το διάστημα και εξήγησε πως για αυτό το λόγο ο δήμος προσπάθησε να βρει την πιο συμφέρουσα λύση. Μάλιστα, τόνισε πως τα όσα προσβλητικά είπε η δικηγόρος για να τον θίξει τα ξεπερνάει γιατί όλοι ξέρουν πως το κίνητρό του ήταν η καλύτερη λειτουργία της πλατείας.

 

Παράλληλα, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως ότι ειπώθηκε για το πρόσωπό του αναιρείται από το γεγονός ότι την απόφαση θα την πάρει το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο η παράταξη του δεν έχει την πλειοψηφία.

Άναψαν φωτιές οι φήμες για τα υγρά φρένων στον κέδρο στην πλατεία

Αφού ο δήμαρχος έδωσε τις εξηγήσεις του σε όσα είπε η δικηγόρος, πήραν τον λόγο οι
επικεφαλής των παρατάξεων για να τοποθετηθούν σχετικά. Πρώτα μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας. Ο αρχηγός της Νέας Πορείας είπε χαρακτηριστικά: “Tέσσερις μήνες διαβούλευση και τα τέσσερα από τα πέντε καταστήματα διαμαρτύρονται” όμως το “καλό” το φύλαγε για αμέσως μετά, καθώς αναφέρθηκε στον κέδρο που υπάρχει στην πλατεία και μετέφερε στο Σώμα μία φήμη, χωρίς όπως είπε να την υιοθετεί, πως έχουν ρίξει υγρά φρένων στον κέδρο προκειμένου να ξεραθεί. Σε εκείνο το σημείο διέκοψε τον κ. Καρπέτα, ο δήμαρχος ο οποίος ανακοίνωσε πως θα δώσει εντολή να γίνει έλεγχος αν έχουν ρίξει υγρά φρένων στο δέντρο και αν δεν αποδειχτεί τότε θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Ο κ. Καρπέτας απάντησε πως δεν θα ζητήσει συγγνώμη γιατί δεν το υιοθετεί αλλά επανέλαβε πως αυτή η φήμη κυκλοφορεί στην πόλη. Ο πρώην δήμαρχος είπε επίσης πως λυπάται να ακούει να
αποκαλούν ψεύτη τον δήμαρχο και λυπάται που μετά από τόσους μήνες ο δήμος δεν κατάφερε να καταθέσει ένα σχέδιο που δεν θα έχει αντιδράσεις από τα καταστήματα. Ο κ. Καρπέτας έκλεισε την τοποθέτησή του σημειώνοντας πως κάποιοι κάνουν δουλειές πίσω από την πλάτη του δημάρχου και ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να το ψηφίσει η παράταξή του.

 

 

Αφού ολοκλήρωσε ο κ. Καρπέτας τον λόγο πήρε ξανά ο δήμαρχος και κάλεσε την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει τη δική της πρόταση για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων.

Γιατί καταψήφισε ο κ. Τσίκνας

Στις τοποθετήσεις και των υπόλοιπων επικεφαλής της αντιπολίτευσης κοινή συνισταμένη ήταν η αντίθεση με το σχέδιο που κατέθεσε η διοίκηση, κάτι που βέβαια ήταν αναμενόμενο. Όμως αίσθηση δημιούργησε η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης της συμπολίτευσης, κ. Δημήτρη Τσίκνα, ο οποίος τοποθετήθηκε και με την ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων δήλωσε πως θα καταψηφίσει την πρόταση της διοίκησης, καθώς τάσσεται κατά της καταπάτησης του πρασίνου και της παραχώρησης έστω και ενός τετραγωνικού μέτρου πρασίνου και ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος μέχρι κεραίας σε ό,τι αντιστοιχεί σε κάθε μαγαζί. Και συμπλήρωσε πως ο μοναδικός τρόπος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της περιοχής είναι ο πλήρης ανασχεδιασμός της πλατείας έπειτα από σχετική μελέτη.

Μ. Αδαμίδης: “…Θα τον φάω με πατάτες στο φούρνο”

Χωρίς αμφιβολία η φράση που στιγμάτισε τη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν αυτή που ειπώθηκε από τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας του Πολίτη, κ. Μάκη Αδαμίδη, ο οποίος αφού ανέφερε το ιστορικό της υπόθεσης και το πως εξελίχθηκαν μέσα στο πέρασμα των μηνών οι συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων είπε πως “όποιος δε με σέβεται θα τον φάω στο φούρνο με πατάτες.” Αρκετές υποτιμητικές αναφορές έκανε ο κ. Αδαμίδης και κατά της δικηγόρου των τεσσάρων καταστηματαρχών η οποία πήρε τον λόγο για να απαντήσει και ανέφερε πως του είχε τηλεφωνήσει για να τον παρακαλέσει να μην πάει στην πλατεία και να μιλήσει με τους καταστηματάρχες γιατί τα είχαν βρει οι ιδιοκτήτες με τον δήμαρχο.

Για την φράση του κ. Αδαμίδη εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του ο κ. Καρπέτας, ο οποίος μίλησε για κατάντια και θλιβερό επίπεδο στο δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε από τον δήμαρχο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της συμπεριφοράς του κ. Αδαμίδη.

Κερασάκι στην τούρτα η καταγγελία για ψηφοφορία – πραξικόπημα

Μετά από πέντε και πλέον ώρες συνεδρίασης το Σώμα κλήθηκε να ψηφίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα χωροθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα. Τότε η απόφαση της Προέδρου να μη θέσει κάθε πρόταση ξεχωριστά προς ψηφοφορία αλλά όλες μαζί οδήγησε στην έκρηξη του κ. Καρπέτα και στην αποχώρησh της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση καταγγέλλοντας πραξικοπηματικές τακτικές. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε υπερψηφίστηκε με 8 ψήφους η πρόταση της διοίκησης και η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ