Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αγορά κτήματος Κουτσουμπέλη: Στα άκρα οι παρατάξεις της Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αν και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης στάθηκε υπέρ της αγοράς του κτήματος “Κουτσουμπέλη”, δεν αποφεύχθησαν ακόμα μία φορά οι πολύ βαριές κουβέντες μεταξύ των παρατάξεων και οι γεμάτες ένταση στιγμές, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του.

Το Σώμα συγκλήθηκε μετά από αίτημα της παράταξης “Νέα Πορεία” και του ανεξαρτητοποιημένου δημοτικού συμβούλου, κ. Δημήτρη Ρεντζή, να επαναβεβαιώσει την απόφαση για την αγορά του κτήματος Κουτσουμπέλη, το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό για την πόλη, καθώς η “καθαρή” έκτασή του ξεπερνάει τα 8,6 στρέμματα και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Θυμίζουμε πως κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, το δημοτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει την απευθείας αγορά του ακινήτου με ένα ποσό κοντά στα 3,6 εκ. ευρώ όμως η αγορά δεν ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μιλτιάδη Καρπέτα, καθώς είχαμε αλλαγή στο δημαρχιακό θώκο, με τον κ. Στράτο Σαραούδα να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του νέου δημάρχου από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019. Αξίζει να αναφέρουμε πως από τότε ο κ. Σαραούδας είχε τονίσει ότι θεωρεί το τίμημα υψηλό.

Δήμαρχος: “Ναι στην αγορά. Με το σωστό τρόπο και τίμημα”
Πάμε στα “φρέσκα κουλούρια” όμως. Στην πρόσφατη συνεδρίαση ο δήμαρχος της πόλης, κ. Σαραούδας, κατέκρινε την απελθούσα δημοτική αρχή που ζήτησε τη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου για την ψήφιση μιας εν ισχύ απόφασης, χωρίς καινούργια στοιχεία και ότι δεν εφαρμόστηκε επί έναν ολόκληρο χρόνο η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο δήμαρχος τόνισε πως το μόνο νέο στοιχείο, ήταν η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, όπου σύμφωνα με την διοίκηση υπήρξαν παραλείψεις που καθιστούσαν περισσότερο από πιθανή την απόρριψη της αγοράς του οικοπέδου από το Ελεγκτικό Συνέδριο,
Πολλές φορές ο δήμαρχος στάθηκε και στο γεγονός ότι εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων για το εάν τα κτίσματα του συγκεκριμένου οικοπέδου είναι διατηρητέα ή όχι. Μια γνωμοδότηση η οποία αφορά στις δυνατότητες αξιοποίησης του συγκεκριμένου οικοπέδου και άρα το ύψος του τιμήματος.
Κλείνοντας, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι “το οικόπεδο Κουτσουμπέλη δεν θα χαθεί και θα αγοραστεί με τον σωστό τρόπο”.

Μ. Καρπέτας: “Ύποπτη πρόθεση ματαίωσης της αγοράς”
Πραγματικά πολύ σκληρός ήταν στους χαρακτηρισμούς του ο πρώην δήμαρχος, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, τόσο για τον δήμαρχο, όσο και για τον αρχηγό της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Βασίλη Καραβάκο, καθώς όπως ανέφερε πολλές φορές ο κ. Σαραούδας “ή έχει βαθειά άγνοια ή έχει παγιδευτεί από επιτήδειους;” και του καταλόγισε “καταχθόνια και ύποπτη πρόθεση ματαίωσης της αγοράς, που δεν έχει την τόλμη να ομολογήσει”.
Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο εκτός από το κτήμα Κουτσουμπέλη ο δήμος κινδυνεύει να χάσει και το κτήμα Λαμπάκη – Κουμπούρη, στον Προφήτη Ηλία, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η νέα Δημοτική Αρχή φαίνεται ότι είναι τόσο ανίκανη που είναι ικανή να χάσει και τα έτοιμα.”

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Στην ανάγκη η διαδικασία της αγοράς να πραγματοποιηθεί με σύννομο τρόπο στάθηκε πολλές φορές στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της “Συμμαχίας Πολιτών κ. Βασίλης Καραβάκος και αναφερόμενος στο ζήτημα της τιμής τόνισε ότι θα πρέπει να είναι όσο η αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της “Πολιτείας Πολιτών”, κ. Σάββας Νάνος, υπενθύμισε την πρότασή του για δημιουργία διαπαραταξιακής η οποία θα είχε προχωρήσει την διαδικασία από τον προηγούμενο χρόνο. Παράλληλα, ζήτησε (και πήρε) από τον δήμαρχο την δέσμευση ότι θα προχωρήσει η αγορά. Για την τιμή τόνισε πως έχει το φόβο πως όταν θα έρθει ξανά προς έγκριση το ακίνητο θα είναι υψηλότερη.
Ο κ. Παναγιώτης Μακρίδης, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κατήγγειλε την πολιτική που χρησιμοποιεί τη γη ως εμπόρευμα και για το συγκεκριμένο στάθηκε στην ανάγκη να αποδοθεί ως ελεύθερος χώρος στους πολίτες.

Πρωτόγνωρη εικόνα
Κι ενώ έμοιαζε πως η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν ομαλά έστω με τις παραπάνω σκληρές κατηγορίες και εκφράσεις, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, σύσσωμη η παράταξη της συμπολίτευσης και η “Συμμαχία Πολιτών” καθώς όπως δήλωσαν μία νέα απόφαση χωρίς κάποιο νέο στοιχείο είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει αρνητικούς συνειρμούς στις αρμόδιες αρχές.
Πάντως, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τον κ. Ευάγγελο Γαρούφο, δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας να αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και στην ψηφοφορία οι 14 δημοτικοί σύμβουλοι (8 της «Νέας Πορείας», 3 της «Πολιτείας Πολιτών» 2 της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο κ. Ρεντζής), αποφάσισαν, να υλοποιηθούν άμεσα οι αποφάσεις για την αγορά του κτήματος Κουτσουμπέλη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ