Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Ίδια γήπεδα + ίδια Σωματεία = Περσινό πρόγραμμα – Το Δ.Σ. Μεταμόρφωσης κατάρτισε το πρόγραμμα των αθλητικών εγκαταστάσεων για τη νέα σεζόν

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ευρεία πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Μεταμόρφωσης, ενέκρινε την κατάρτιση των προγραμμάτων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου για την αθλητική περίοδο 2022 – 2023, που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή.

Το συγκεκριμένο θέμα ήρθε προς ψήφιση στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά την αναβολή που είχε ζητήσει η αντιπολίτευση επειδή όπως είχε ειπωθεί έλαβαν καθυστερημένα την εισήγηση της διοίκησης.

Μικρές αλλαγές ζήτησαν τα σωματεία

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας, κατά την έναρξη της συζήτησης τόνισε πως από την στιγμή που ο δήμος έχει τους ίδιους αθλητικούς χώρους που είχε την προηγούμενη χρονιά και στους συλλόγους της πόλης δεν έγιναν κάποιες σοβαρές αλλαγές, η διοίκηση κατέθεσε το ίδιο πρόγραμμα με την περασμένη σεζόν, με κάποιες ελάχιστες αλλαγές που και αυτές συμφωνήθηκαν μεταξύ των αθλητικών σωματείων για να γίνουν. Στην αίθουσα παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν πρώτα οι εκπρόσωποι από τους περισσότερους συλλόγους της πόλης και φάνηκε πως δεν υπήρχαν σοβαρές αντιρρήσεις για το πρόγραμμα που κατέθεσε ο δήμος. Μοναδική εξαίρεση ο Σύλλογος του Αετού, ο οποίος μάλιστα πρότεινε να υπερψηφιστεί η έτερη πρόταση που κατατέθηκε στο συμβούλιο από τη Συμμαχία Πολιτών. Μικρότερες ενστάσεις είναι ο Ερμής.

 

Χ. Αντωνοπούλου: “Υπάρχουν, πλέον, φύλακες σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Και των σχολείων”

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης, κα Χριστίνα Αντωνοπούλου στην παρέμβασή της ευχαρίστησε αρχικά όλα τα αθλητικά σωματεία της πόλης για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και για την διαβούλευση που είχαν για την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος. Χαρακτηριστικά, η κα Αντωνοπούλου τόνισε: “Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας οι σύλλογοι της Μεταμόρφωσης κατάφεραν και πέτυχαν σπουδαίες επιτυχίες και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τα παιδιά της πόλης μας. Από την πλευρά του δήμου η αλήθεια είναι πως υπήρχαν ελλείψεις σε φύλακες καταστώντας δυσχερή τον πλήρη έλεγχο των αθλητικών εγκαταστάσεων. Όμως πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να σαν ανακοινώσουμε ότι υπάρχουν φύλακες σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου και στις αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολείων”. Ολοκληρώνοντας, η κα Αντωνοπούλου σημείωσε πως υπάρχουν ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το περσινό πρόγραμμα που έχουν να κάνουν με τις αίθουσες γυμναστικής στο κολυμβητήριο και στο διαδημοτικό γήπεδο όπου οι σύλλογοι συμφώνησαν μεταξύ τους για κάποιες αλλαγές. Το ίδιο συνέβη και στο κλειστό “Κ. Αρβανίτης”.

 

Νέα Πορεία: “Ευθύνη του δήμου η μη δημιουργία νέων αθλητικών χώρων”

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Χρονόπουλος πήρε στη συνέχεια τον λόγο τονίζοντας πως για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νέοι αθλητικοί χώροι στην πόλη ευθύνονται οι επιλογές της δημοτικής αρχής, υπονοώντας όλα όσα έχουν γίνει με την τοποθέτηση του “μπαλονιού”. Μετά, ο κ. Χρονόπουλος συμπλήρωσε: “Πιστεύουμε πως θα έπρεπε να έχει έρθει και κάποια αρμόδια υπάλληλος του δήμου για να μας ενημερώσει για το θέμα και όχι μόνο η αντιδήμαρχος, γιατί οι υπηρεσιακοί παράγοντες σε κάποια θέματα έχουν περισσότερες γνώσεις από εμάς τους αιρετούς. Όσον αφορά στα σωματεία αυτά φάνηκε πως συμφωνούν, με εξαίρεση τις μικρές διαφωνίες που έχουν ο Αετός και ο Ερμής. Για αυτό το λόγο η παράταξή μας θα υπερψηφίσει την εισήγηση αλλά ζητάμε να ικανοποιήσει και τα αιτήματα των σωματείων που έχουν τις μικρές διαφωνίες τους.”

 

Κοινή πρόταση από Συμμαχία Πολιτών και Ν. Ζυγούνα

Αρχικά ο κ. Καραβάκος, που πήρε στη συνέχεια τον λόγο ως επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, σχολίασε την θέση του κ. Χρονόπουλου σχετικά με την παρουσία κάποιας υπαλλήλου, σημειώνοντας ότι η εισήγηση είναι της διοίκησης του δήμου και όχι κάποιου υπαλλήλου. Στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ενημέρωσε πως μαζί με τον ανεξαρτητοποιημένο δημοτικό σύμβουλο, κ. Νίκο Ζυγούνα, ετοίμασαν τη δική τους πρόταση και την έθεσαν στο Σώμα για ψήφιση. Όπως σημείωσε ο κ. Καραβάκος: “Την πρόταση δεν την έφτιαξαν γυμναστές ή τεχνοκράτες με γνώση του θέματος” και συμπλήρωσε: “Φέραμε μία πρόταση η οποία αν ήμασταν εμείς δημοτική αρχή θα ήταν διαφορετική αλλά συνυπολογίσαμε την υπάρχουσα κατάσταση και τις ισορροπίες στο δημοτικό συμβούλιο.” Στην πρόταση της παράταξης του κ. Καραβάκου και του κ. Ζυγούνα δίνονταν τέσσερις ώρες στο κοινό, δύο επιπλέον ώρες στον Αετό και στον Ερμή.

Τέλος, ο επικεφαλής της “Συμμαχίας” κατηγόρησε την δημοτική αρχή για έλλειψη αθλητικής πολιτικής και άσκησε δριμεία κριτική για το ότι στο κοινό δίνονται μόνο δύο ώρες στα κλειστά γυμναστήρια της πόλης και δεν στηρίζει έτσι τον μαζικό αθλητισμό.

 

Πολιτεία Πολιτών: “Μπορεί η Μεταμόρφωση να γίνει αθλητική πόλη”

Ακολούθησε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Πολιτεία Πολιτών, κ. Σάββας Νάνος, ο οποίος ανέφερε για την δημοτική αρχή ότι “στο αθλητικό κομμάτι ο κ. Σαραούδας παίρνει ένα μηδενικό και αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει κανέναν σχεδιασμό.” ο κ. Νάνος πρόσθεσε ότι “μπορεί η Μεταμόρφωση να γίνει αθλητική πόλη. Αυτό θα φέρει επισκεψιμότητα και η Μεταμόρφωση θα αποκτήσει μπραντ νέιμ”. Οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό είναι οι υποδομές, τα χρήματα και ο κανονισμός λειτουργίας. Κλείνοντας ο κ. Νάνος υπενθύμισε πως έχει ζητήσει η παράταξή του να επιχορηγηθούν τα αθλητικά σωματεία, καθώς επλήγησαν από την πανδημία και υπογράμμισε πως η παράταξή του πιστεύει πολύ στον σωματειακό αθλητισμό, καθώς ο δήμος χωρίς γυμναστές δεν μπορεί να προσφέρει μαζικό αθλητισμό και επίσης δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες αν δεν ανήκουν σε κάποιο αθλητικό σύλλογο οι αθλητές. Να σημειώσουμε ότι η Πολιτεία Πολιτών υπερψήφισε την εισήγηση της διοίκησης.

 

Λαϊκή Συσπείρωση: “Διαχειριζόμαστε τη μιζέρια”

Την Λαϊκή Συσπείρωση εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Γρηγόρης Μολύβας, καθώς ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης απουσίαζε. Στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Μολύβας είπε χαρακτηριστικά: “Είμαστε πάλι στην ίδια θέση να διαχειριζόμαστε μιζέρια. Οι αθλητικοί χώροι ανήκουν στον δήμο, δηλαδή στους δημότες και θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα ο μαζικός αθλητισμός και να ακολουθούν τα σωματεία.” Ο κ. Μολύβας σημείωσε πως η Λαϊκή Συσπείρωση θα το υπερψήφιζε αν συμφωνούσαν όλα τα Σωματεία όμως από την στιγμή που ο Αετός είπε πως θα ψηφίσει την άλλη πρόταση, καταψήφισε.

 

Νέο επεισόδιο – ίδιος πρωταγωνιστής

Αφού ολοκλήρωσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και πριν απαντήσει ο δήμαρχος σε όσα ειπώθηκαν είχαμε για ακόμα μία φορά ένα σοβαρό επεισόδιο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Ξανά πρωταγωνιστής ήταν ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Πολιτών” και στόχος του αυτή τη φορά ήταν η Αντιδήμαρχος, κα Αντωνοπούλου. Παρότι ο κ. Καραβάκος είχε δηλώσει πως θα αναγκαστεί να αποχωρήσει νωρίτερα για να παραβρεθεί στην πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η παράταξή του, η οποία εκδήλωση, δυστυχώς δεν κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των πολιτών της Μεταμόρφωσης, κατάφερε να κάνει για μία ακόμα φορά το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να θυμίζει καφενείο. Συγκεκριμένα, όταν διαπίστωσε ότι η πρότασή που κατέθεσε με τον κ. Ζυγούνα θα λάβει μόνο τις ψήφους των εισηγητών της καταφέρθηκε αρχικά εναντίον της Νέας Πορείας και των ανεξαρτητοποιημένων δημοτικών συμβούλων της, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει στις τοποθετήσεις τους ότι θα υπερψήφιζαν την πρόταση του δημάρχου, λέγοντας: “Οι δύο εκδοχές της Νέας Πορείας είναι συνεπής στο παρελθόν τους, το οποίο είναι ίδιο με την εισήγηση του κ. Σαραούδα”. Αυτό το σχόλιο προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Κώστα Κολοβού, για να του απαντήσει ο κ. Καραβάκος “θα το σηκώσετε το χεράκι σας”. Πλέον το δημοτικό συμβούλιο είχε αρχίσει να φορτίζεται επικίνδυνα. Μετά ξεκίνησε το σοβαρό επεισόδιο με την κα Αντωνοπούλου, όταν ο επικεφαλής της Συμμαχίας “φόρεσε” το γνωστό του “προσωπείο” των προσβολών και των υποτιμητικών σχολίων, λέγοντας προς την Αντιδήμαρχο: “Που να τα καταλάβετε εσείς αυτά; Εσείς κάνατε “κιχ” στον προηγούμενο δήμαρχο εννέα χρόνια και μετά τα χαλάσατε.” Βέβαια, το …καλύτερο ήταν το επόμενο, όπου αφού επανέλαβε αρκετές φορές την φράση “κάντε μας τη χάρη τώρα”, είπε, το πραγματικά παντελώς άστοχο, προς την κα Αντωνοπούλου: “Από όταν ανοίγετε το στόμα σας εδώ μέσα έχει γίνει το δημοτικό συμβούλιο ροντέο και νομίζω πως θα μας κάνετε να αναπολήσουμε τις εποχές του….”, κάπου εκεί σταμάτησε και δεν είπε το όνομα αλλά όλοι κατάλαβαν ότι εννοούσε προφανώς τον πρώην δήμαρχο της πόλης, κ. Μιλτιάδη Καρπέτα. Στην απάντησή της η κα Αντωνοπούλου ήταν ευτυχώς πολύ ψύχραιμη διατηρώντας το επίπεδο που αρμόζει σε ένα δημοτικό συμβούλιο και αφού υπενθύμισε τι έχει συμβεί στο παρελθόν, αρκέστηκε να πει με νόημα: “Όλα αποδεικνύονται στις πράξεις”.

 

Δήμαρχος: “Οι πολίτες ξέρουν ποιοι θα κάνουν ότι χρειάζεται η πόλη”

Η επεισοδιακή συζήτηση, όπως εξελίχτηκε, ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του δημάρχου Μεταμόρφωσης, κ. Στράτου Σαραούδα. Αρχικά, ο δήμαρχος ανέφερε πως το τι χρειάζεται ο αθλητισμός της πόλης το γνωρίζουν όλοι και συγκεκριμένα τόνισε: “Πρώτα από όλα ο αθλητισμός στη Μεταμόρφωση χρειάζεται επιπλέον αθλητικούς χώρους. Θέλουμε ένα ανοικτό γήπεδο ποδοσφαίρου 11χ11, με ελεύθερους χώρους περιμετρικά για να παίζουν τα παιδιά και να μπορούν να τους επισκέπτονται και οι γονείς. Χρειαζόμαστε να τοποθετηθούν δύο “μπαλόνια”, τα οποία έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα να δημιουργούν γρήγορα και οικονομικά έναν κλειστό χώρο άθλησης για τους δημότες και τους συλλόγους.” Εξηγώντας τα επιπλέον πλεονεκτήματα του “μπαλονιού” ο δήμαρχος είπε πως ο κλειστός χώρος άθλησης που δημιουργείται φτάνει στα 700 τ.μ. και για να δημιουργήσεις έναν τέτοιο χώρο με κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου χρειάζεσαι έναν χώρο δύο στρεμμάτων. Και τέτοιοι χώροι προφανώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν στην πόλη. Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει ο δήμος Μεταμόρφωσης για να καταφέρει να αδειοδοτηθεί το διαδημοτικό αθλητικό κέντρο. Όπως ενημέρωσε το Σώμα και το ακροατήριο ο κ. Σαραούδας οι δυσκολίες βρίσκονται στο ότι όλες τις ενέργειες τις κάνεις ο Δήμος Μεταμόρφωσης και το γεγονός πως το αθλητικό κέντρο ανήκει και στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης εμποδίζει στο να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες. Παράλληλα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως έχει έτοιμη μια μελέτη για έργα ανάπλασης ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στο αθλητικό κέντρο, όπου θα “χαίρεσαι να το βλέπεις”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ενώ ο δήμαρχος έδωσε και την είδηση ότι τα γηπεδάκια 5χ5 στην οδό Διός θα ενταχθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” με επιχορήγηση 300.000 ευρώ και αναμένει ο δήμος άμεσα το ΔΣ της ΚΤΥΠ να εγκρίνει την τοποθέτηση του “μπαλονιού” στο νέο Λύκειο.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σαραούδας επανέλαβε “το τι χρειάζεται η πόλη μας στον τομέα του αθλητισμού είναι γνωστό σε όλους” και συμπλήρωσε “το θέμα είναι όμως ποιοι είναι ικανοί για να τα υλοποιήσουν όλα αυτά που χρειάζεται η Μεταμόρφωση κι αυτό το ξέρουν οι πολίτες.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ