Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Άψογη παρουσίαση του μεγαλειώδους λαϊκού ορατόριου «Άξιον Εστί» των Θεοδωράκη – Ελύτη στην Μεταμόρφωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία πραγματικά σπουδαία εκδήλωση είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι τυχεροί μπόρεσαν και εξασφάλισαν θέση το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης.
Εκεί, ο Δήμος Μεταμόρφωσης (Τμήμα Πολιτισμού) και η Κοινωφελής Επιχείρηση παρουσίασαν το μεγαλειώδες λαϊκό ορατόριο «Άξιον Εστί» των Μίκη Θεοδωράκη – Οδυσσέα Ελύτη με μία διανομή διακεκριμένων καλλιτεχνών την ορχήστρα Musica Raeda και τις χορωδίες του Εθνικού Ωδείου Περιστερίου και τη Μικτή Χορωδία Δήμου Μεταμόρφωσης.
Ο χώρος από νωρίς είχε ασφυκτικά γεμίσει, η φιλόξενη αίθουσα αποδείχτηκε μικρή για την διάθεση του κόσμου της πόλης να παρακολουθήσει το έργο αλλά ακόμη και το Συνεδριακό δεν θα επαρκούσε δεδομένου ότι 450 και πλέον θεατές προσήλθαν χωρίς να υπολογίσουμε τους όρθιους και όσους κάθισαν με καρέκλες του σχολείου εκτός αίθουσας.
Στο ζεστό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τους θεατές συνεχίστηκε όλη η βραδιά. Η φιλόλογος, κα Ευαγγελία Φύτρου, προλόγισε με εξαιρετικό τρόπο την παρουσίαση του ορατορίου εισάγοντας το κοινό στον μαγικό κόσμο του Ελύτη και του Θεοδωράκη με αναφορές στην Εθνική Αντίσταση μιας και η 25η Νοεμβρίου επιλέχθηκε και γι αυτό το λόγο (ημέρα Εθνικής Αντίστασης) και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θοδωρής Σφυρής παρουσίασε την εκδήλωση με τον τρόπο που άρμοζε λιτά και χωρίς πλεονασμούς.
Οι συντελεστές, έχοντας απόλυτη επίγνωση του έργου που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν, αντιμετώπισαν με δέοντα σεβασμό τη μεγαλειώδη μουσική του Θεοδωράκη και την ποίηση του Ελύτη βάζοντας πραγματικά ο καθένας στην ερμηνεία του κάθε ικμάδα της τέχνης και του ταλέντου του.

Συγκίνησε το κοινό ο Λ. Χαλκιάς
Ο κ. Λάκης Χαλκιάς, ένα πραγματικά τεράστιο κεφάλαιο για την ελληνική μουσική, απέδωσε τα μέρη του λαϊκού τραγουδιστή με ακμαία, όμορφη φωνή και έναν τρόπο μαγικό, υπήρξε δωρικός και με απαράμιλλη ευαισθησία. Θρυλικά τραγούδια όπως τα «Ένα το χελιδόνι», «Με το λύχνο του άστρου», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» ζωντάνεψαν με τον ιδανικότερο τρόπο στα χείλη και την καρδιά του προικισμένου ερμηνευτή και τα πρώτα δάκρυα συγκίνησης αρχίζουν εμφανίζονται στην αίθουσα για να ακολουθήσουν από τον κορυφαίο Έλληνα τραγουδιστή «Της αγάπης αίματα» και «Ανοίγω το στόμα μου» και τους θεατές να «χάνονται» μέσω της υπέροχης ερμηνείας του κ. Χαλκιά στη μουσική του Μίκη και τα λόγια του Ελύτη όσο διαρκεί το κάθε τραγούδι και να ξεσπούν σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα με κάθε ευκαιρία.

Επιβλητικός ο Δ. Σταυριανός
Ο κ. Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός, ο οποίος είχε αναλάβει το ρόλο του «ψάλτη» (βαρυτόνου) στο έργο, υπήρξε εντυπωσιακός. Δυναμισμός, και επιβλητικότητα εναλλάσσονταν με λυρισμό και ευαισθησία όπου χρειαζόταν. Με ομορφιά φωνής, μεγαλοπρεπής στα «Γένεσις» και «Ιδού εγώ λοιπόν», στεντόρειος στα «Τα θεμέλια μου στα βουνά», και «Σε χώρα μακρινή» και συγκινητικός στο «Ναοί στο σχήμα του ουρανού», ενώ στο «Δοξαστικόν» δημιούργησε πραγματικά πολύ λεπτές αποχρώσεις κάθε φορά που «συνομιλούσε» με τη χορωδία, «εννοώντας» κυριολεκτικά κάθε λέξη και κάθε νότα που τραγούδησε σε ολόκληρο το έργο. Μια υπέροχη συνολικά ερμηνεία αντάξια του απαιτητικού κειμένου, σίγουρα αποτέλεσμα βαθιάς μελέτης του έργου και των 2 κορυφαίων δημιουργών.

Εξαιρετικός ο Χ. Φωτίδης
Ο Χρήστος Φωτίδης είχε επωμισθεί το ρόλο του «Αναγνώστη». Ο έμπειρος ηθοποιός απέδωσε θαυμάσια ένα κείμενο με «βαριά» ιστορία πίσω του μιας και σπουδαίοι άνθρωποι του θεάτρου έχουν αναλάβει στο παρελθόν αυτό το ρόλο. Υπήρξε περιγραφικός, ξεκάθαρος και με έντονες δυναμικές στην ερμηνεία του δίνοντας πληθώρα εικόνων και συναισθημάτων και καταφέρνοντας να διατηρήσει αξιοσημείωτη συναισθηματική ένταση στα χωρίς μουσική συνοδεία μέρη του.

Αρμονικές οι χορωδίες
Οι δύο χορωδίες παρ’ ότι αποτελούνταν από μαθητές και ερασιτέχνες αντεπεξήλθαν εξαιρετικά σε ένα έργο που πολλές φορές δυσκολεύει και επαγγελματίες. «Έδεσαν» όμορφα μεταξύ τους και ήταν υπέροχο να βλέπεις και να ακούς μικρά παιδιά μαζί με ώριμους ανθρώπους να τραγουδούν από κοινού ένα τέτοιας αξίας κείμενο. Τα ασήμαντα, ελάχιστα ρυθμικά λάθη και η έλλειψη ίσως λίγο περισσότερων αντρικών φωνών πέρασαν απαρατήρητα λόγω της θέλησης, του πλούτου συναισθημάτων και του όμορφου ήχου. Υπήρχε σπίθα στις καρδιές και αυτό φαινόταν. Άκρως επιτυχημένο το εγχείρημα δεδομένου ότι τουλάχιστον η Μικτή Χορωδία του Δήμου Μεταμόρφωσης μετείχε πρώτη φορά σε ένα τέτοιο έργο. Ανυπομονούμε να τους δούμε ξανά σε ανάλογο εγχείρημα.

Η ορχήστρα Musica Raeda συνόδευσε σπουδαία την παραπάνω εξαιρετική ομάδα. Η ποιότητα των μουσικών σαν μονάδες ήταν εμφανής και συνέβαλε τα μέγιστα στην ποιότητα του ήχου και τις λεπτές αποχρώσεις των δυναμικών και της ερμηνείας.

Ο μαέστρος κ. Δημήτρης Δημητριάδης οδήγησε με ασφάλεια την διακεκριμένη διανομή που είχε στα χέρια του. Είχε απόλυτη γνώση του έργου και της ενορχήστρωσης και δημιούργησε μεταξύ συντελεστών με εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και προσλαμβάνουσες ομοψυχία και συναδελφικότητα πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Εκμεταλλεύτηκε κάθε πτυχή του ταλέντου και των δυνατοτήτων των συντελεστών, δίνοντας τους ταυτόχρονα και τον «χώρο» που χρειάζονταν να βάλουν το προσωπικό τους λιθαράκι στην ερμηνεία του μεγαλειώδους ορατορίου.

Το ενθουσιώδες και παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της παράστασης ήταν αναμενόμενο. Ο κόσμος που παρακολούθησε σχεδόν με ευλάβεια την συναυλία (δεν ακούστηκε ψίθυρος και δεν χτύπησε ούτε ένα κινητό καθ’ όλη τη διάρκεια) βαθειά συγκινημένος παρέμεινε για πολλή ώρα στο χώρο δίνοντας συγχαρητήρια και συνομιλώντας με τους καλλιτέχνες ενώ πολλοί δεν παρέλειψαν να βγάλουν φωτογραφίες μαζί τους.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Φώτης Παπαδόπουλος και Ευάγγελος Χειμώνας και πλήθος Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης.

Πραγματικά μια εκδήλωση που ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια του Δήμου Μεταμόρφωσης ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη καλλιτεχνικά και οργανωτικά και δημιουργώντας νέα δεδομένα στα πολιτιστικά της πόλης.

Αναμένουμε τη συνέχεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ