Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναστάτωση προκάλεσαν οι χθεσινοβραδινές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε διάφορες εστίες στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα, τόσο λόγω της έντασης των ανέμων, όσο και λόγω της μεγάλης καύσιμης ύλης στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι φλόγες να φτάσουν στις αυλές των σπιτιών και να απειληθούν περιουσίες στον οικισμό Λιβίσι. Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από δρόμους στο Λιβίσι, καθώς και να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι στην Αγία Μαρίνα και στη γύρω περιοχή.

Τόσο άνθρωποι της Πυροσβεστικής, όσο και τοπικοί παράγοντες, έκαναν λόγο για «σοβαρές υποψίες εμπρησμού», τονίζοντας ότι δεν είναι φυσιολογικό να ξεσπούν πολλαπλά μέτωπα φωτιάς σε διαφορετικά σημεία, το βράδυ.

Μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η εικόνα της φωτιάς ήταν σαφώς βελτιωμένη, καθώς τα μέτωπα είχαν περιοριστεί και είχαν απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές.

Οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών στις οδούς Τερψιχόρης, Δήμητρας, Δάφνης, Ερμού, Ανατολής και Ονείρων από όπου ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς την πλατεία της Νέας Μάκρης. Στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των οικισμών Λιβίσι και Αγία Μαρίνα.

Φωτιά ξέσπασε και σε δεύτερη εστία και συγκεκριμένα κοντά στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ, ωστόσο περιορίστηκε γρήγορα και δεν κινδύνευσε το μοναστήρι.

Μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για διάσπαρτες εστίες, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν ολονύχτια μάχη για να ελεγχθούν τα ανοιχτά μέτωπα.

 

Άμεση επέμβαση της Περιφέρειας Αττικής

Σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκε όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Ειδικότερα η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε το έργο κατάσβεσης της πυροσβεστικής με 14 υδροφόρες και δύο ειδικά μηχανήματα-προωθητήρες, ενώ στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονταν όλο το βράδυ ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο οποίος ενημερωνόταν συνεχώς για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, ο οποίος συντόνιζε την επιχείρηση και οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός και Οικονομικών Ν. Πέππας.

Στην περιοχή παραμένουν τα συνεργεία πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, προκειμένου να επέμβουν σε τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Για άλλη μία φορά δόθηκε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Ν. Μάκρης ωστόσο χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με τη συνδρομή του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, που συνεπικουρούσε το έργο κατάσβεσης, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο. Προφανώς και είναι πολύ ύποπτο το γεγονός ότι ξέσπασαν πυρκαγιές σε 4 σημεία ταυτόχρονα, γεγονός που πρέπει και είμαι βέβαιος ότι θα εξεταστεί ενδελεχώς από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής. Η Αττική έχει «πληγωθεί» σε μεγάλο βαθμό και δεν έχει περιθώρια για άλλες καταστροφές. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής παραμένει σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση με μόνο στόχο την καλύτερη προστασία των πολιτών».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα αναφέρει σχετικά:”Από το πρωί πραγματοποιούμε επιτόπια αυτοψία σε όλες τις πληγείσες περιοχές μας. Παρά τις διάσπαρτες και ταυτόχρονες εστίες, σημειώθηκαν λίγες υλικές ζημιές σε κατοικίες και κυρίως δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές που ήταν και το ζητούμενο. Η άμεση κινητοποίηση και ο συντονισμός όλου του μηχανισμού του Δήμου μας στην ολονύχτια προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών, απέτρεψαν τα χειρότερα. Επ’ ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Περιφέρεια, την Αστυνομία και κυρίως τους εθελοντές μας για την τιτάνια προσπάθεια.”
 
[Με πληροφορίες από protothema.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ