Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Περισυλλέχθηκαν αδέσποτα έξω από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά τις καταγγελίες για 4 αδέσποτα πέριξ του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης, ενημερώθηκε η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Μαραθώνα για την μεταφορά τους.

Και τα 4 σκυλιά, ήταν τσιπαρισμένα και στειρωμένα από τον Δήμο. Μάλιστα, φιλόζωη πολίτης ενδιαφέρθηκε και υιοθέτησε 2 εκ των 4 αδέσποτων, ενώ τα άλλα 2 μεταφέρθηκαν στο συνεργαζόμενο κτηνιατρείο για έλεγχο της υγείας τους.

Αφού διαπιστωθεί ότι και αυτά είναι υγιή, θα επανατοποθετηθούν σε περιοχή όπου επιτρέπεται να βρίσκονται σύμφωνα με την νομοθεσία και τις αποφάσεις της αρμόδιας Επιτροπής του Δήμου μας.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Μαραθώνος μεριμνά για την ευζωία και την προστασία των αδέσποτων και προχωρά στο τσιπάρισμα και την στείρωσή τους.

Όλη η αλήθεια για την περισυλλογή των σκύλων 

Ο Δήμος επέστρεψε με νέα ανακοίνωση αναφέροντας τα εξής: “Οφείλοντας να προβάλλουμε την πραγματική κατάσταση για την περισυλλογή των σκυλιών από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, προς αποκατάσταση της αλήθειας και για τη δικαίωση όλων όσων εργάζονται με αγάπη για τη φροντίδα των ζώων και των ανθρώπων αλλά και όλων των φιλόζωων, σας αναφέρουμε ότι:

Έχοντας προηγηθεί ενημέρωση της Πενταμελούς Επιτροπής Ν.4039/12, αρμόδια για την επανατοποθέτηση των αδέσποτων σκύλων που ο Δήμος περισυλλέγει από χώρους όπου δεν επιτρέπεται η παρουσία τους (Ν.4039/12 άρθρο 9 παρ. 10), αποφασίστηκε η περισυλλογή των τεσσάρων σκύλων και ορίστηκαν τα σημεία επανατοποθέτησής τους, όπως φαίνεται στο υπογεγραμμένο πρακτικό με αρ. 9/28-5-2021, 2ο έκτακτο θέμα.

Κανένα μέλος δεν έφερε αντίρρηση για την περισυλλογή τους, ώστε να καταγραφεί στα πρακτικά και να φέρει την ποινική ευθύνη για όποιο τυχόν περιστατικό τραυματισμού ανθρώπου εξαιτίας των σκύλων.

Κανένα από τα σκυλιά δεν χαρακτηρίστηκε ως επιθετικό. Σε κανένα έγγραφο του δήμου δεν υπάρχει η λέξη ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ.

Υπάρχουν καταγγελίες γραπτές και τηλεφωνικές, εδώ και χρόνια. Υπάρχουν πρόσφατες, οι οποίες έχουν κατατεθεί στο πρωτόκολλο του Δήμου, με φωτογραφίες και γνωμάτευση γιατρών του Κέντρου Υγείας.

Τα σκυλιά ήταν στειρωμένα και τσιπαρισμένα στο όνομα του Δήμου Μαραθώνος. Κάποια από αυτά που επανατοποθετήθηκαν σε άλλες περιοχές, γύρισαν πίσω γιατί έβρισκαν τροφή και νερό που τοποθετούσαν φιλόζωοι οι οποίοι είχαν φτιάξει  σπιτάκια πίσω ακριβώς από το κτίριο του Κέντρου Υγείας.

Φιλόζωη που γνώριζε τα δύο μεγαλόσωμα, το ένα εκ των οποίων είχε δαγκώσει πρόσφατα άτομο ΑΜΕΑ, που περπατούσε επί της οδού Αρτέμιδος, επικοινώνησε με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και τη Διεύθυνση. Ενημερώθηκε για τις προθέσεις του Δήμου και την ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ν.4039/12  και αιτήθηκε για την υιοθεσία των δύο σκύλων που εδώ και χρόνια τάιζε.

Ο Δήμος αμέσως ενήργησεσύνταξε τα έντυπα υιοθεσίας και τα ζώα υιοθετήθηκαν την ίδια μέρα, εντός ολίγων ωρών.  Όσον αφορά στα υπόλοιπα δύο ζώα, ήρθε ο υπάλληλος του Κτηνιατρείου Κορωπίου που συνεργάζεται επίσημα με το Δήμο για την περισυλλογή τους.

Παρούσες στην περισυλλογή ήταν  η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου (μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής).

Ο περισυλλογέας ζήτησε τη βοήθεια της Αντιπροέδρου του Φιλοζωικού Σωματείου να τον βοηθήσει να τα σηκώσει πιο εύκολα, για να τα βάλει στο αυτοκίνητο, μην ταλαιπωρηθούν και στρεσαριστούν περισσότερο τα σκυλιά. Η κυρία θεώρησε προτιμότερο να συνεχίσει τη βιντεοσκόπηση, παρά να διευκολύνει την περισυλλογή, που και η ίδια είχε αποφασίσει.

Το άσπρο σκυλάκι στρεσαρίστηκε πολύ. Αντιδρούσε πολύ έντονα να μην μπει στο κλουβί, όπως είναι φυσικό. Με το που μπήκε στο κλουβί παρουσίασε την εικόνα που η κυρία Αντιπρόεδρος βιντεοσκόπησεΜετά από 10 λεπτά, κατά τη μεταφορά του στο συνεργαζόμενο κτηνιατρείο, το σκυλάκι είχε συνέλθει. 

Τα δύο σκυλιά μεταφέρθηκαν άμεσα στο κτηνιατρείο. Η ενημέρωση του υπεύθυνου κτηνιάτρου ήταν άμεση ότι τα σκυλιά είναι καλά. Σημειώνεται ότι και ο Κτηνίατρος που συνεργάζεται με το Δήμο, είναι μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής.

Στη γραπτή του ενημέρωση γράφει συγκεκριμένα  για το άσπρο σκυλί  ότι  «προσκομίστηκε  την 1/6/2021 σε ήπια  καταστολή με χρήση γέλης ακεπρομαζίνης. Το ζώο δεν εμφάνισε κάποια παρενέργεια στη δραστική ουσία. Παρ όλα αυτά χορηγήθηκε κατάλληλο αντίδοτο καθώς και ορός ενδοφλεβίως για την ταχύτερη ανάνηψή του. Κατόπιν κλινικής εξέτασης κρίθηκε υγιές και αναμένουμε τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων».

Είναι λυπηρό όλο αυτό που έχει συμβεί. Μηδενίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται για το καλό των ζώων, διαστρεβλώνει καταστάσεις δημιουργώντας εντυπώσεις, εξαπατά με δήθεν στοιχεία τον κόσμο που θεωρεί ότι όσα γράφονται είναι και πραγματικά.

Ο Δήμος, διατηρώντας χαμηλό προφίλ, έχοντας σκοπό την ευζωΐα των ζώων και στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, έχει αυξήσει τις πιστώσεις που αφορούν τα αδέσποτα (τροφές, περισυλλογή, κτηνιατρικές πράξεις κ.α.) και έχει προβεί σε σημαντικές και αξιόλογες δράσεις:

  • Εφαρμόζει καινοτόμα προγράμματα,στειρώσεις και σήμανση σκύλων με επιδότηση μέσω της ΜΚΟ Ζero Stray Pawject.
  • Πραγματοποιεί ενέργειεςγια την επικαιροποίηση του Μητρώου Δεσποζόμενωνκαι Αδέσποτων ζώων. (2.700 εγγραφές).
  • Δωρεάν μαζικές στειρώσειςμε την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος.
  • Πραγματοποίηση εκδήλωσης στο πολιτιστικό πάρκο  με μαθητές και εκπαιδευτικούς με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς και λαμβάνοντας τα δώρα των μαθητών για τα αδέσποτα.
  • Δημόσια ανοικτή ενημέρωσηστην αρχή του έτους για τον απολογισμό του έργουτου Δήμου.
  • Στην περίοδο της πανδημίας, πραγματοποίησεεπιτυχείς προσπάθειες ανεύρεσης δωρεάς τροφών από ΚΕΔΕ κ.α.
  • Για πρώτη φορά, υπέγραψε σύμβαση με εκπαιδευτή, για την εκπαίδευση σκύλων με απρόβλεπτη συμπεριφορά ώστε να προωθούνται κατά προτεραιότητα για υιοθεσία.
  • Διατέθηκαν πιστώσεις για τη φιλοξενία αδέσποτων σκύλων, σε κατάλληλο και αδειοδοτημένο χώρο με σκοπό την προστασία τόσο των σκύλων όσο και των ανθρώπων.

Και πολλές άλλες ενέργειες και καθημερινές προσπάθειες, οι οποίες κατά καιρούς σαμποτάρονται από δήθεν «πολιτισμένους» που  προσπαθούν να τις ακυρώσουν με το χειρότερο τρόπο.

Ευχαριστούμε την κυρία που μας εμπιστεύτηκε και υιοθέτησε τα δύο μεγαλόσωμα σκυλιά του Κέντρου Υγείας καθώς και όσους ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν άμεσα από την Υπηρεσία μας.

Ευχαριστούμε και την φιλόζωη που θα υιοθετήσει την Αλίκη.

Η Κανέλλα περιμένει κι εκείνη την οικογένεια που θα την υιοθετήσει.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ