Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Ο Βόρειος Τομέας χαράσσει το δρόμο για την προστασία του περιβάλλοντος [Ρεπορτάζ]

Δημοσιεύθηκε

στις

“Πράσινες” δράσεις σε Ηράκλειο Αττικής, Κηφισιά, Λυκόβρυση – Πεύκη κ.α. στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού

Μαύρο, κυριολεκτικά, μπορεί να πει κανείς ότι ήταν το περασμένο καλοκαίρι για την χώρα, μιας και οι φωτιές σε Πελοπόννησο, Εύβοια και Βόρεια Αττική συνέθεσαν έναν πραγματικά κολασμένο Αύγουστο, δημιουργώντας εικόνες βγαλμένες από την «Αποκάλυψη» και αφήνοντας πίσω περίπου 700.000 στρέμματα στάχτης, αλλά και τρεις ανθρώπους νεκρούς, δημιουργώντας την μεγαλύτερη καταστροφή από φωτιά στα 200 χρόνια ιστορίας της Ελλάδας ως ανεξάρτητο κράτος.

Ειδικά στην Αττική κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την 3η Αυγούστου όταν η πρωτεύουσα και περισσότερο τα βόρεια προάστιά της τυλίχτηκαν από ένα μαύρο πέπλο καπνού, με την απόκοσμη μυρωδιά καμένου να γεμίζει τα πνευμόνια των κατοίκων, και την στάχτη που… έβρεχε να δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό βγαλμένο από ταινία. Φυσικά από την πρώτη στιγμή οι Δήμοι του Βόρειου Τομέα, αλλά και εθελοντικές ομάδες έσπευσαν και βοήθησαν στην κατάσβεση του τεράστιου μετώπου είτε με την φυσική παρουσία δασοπυροσβεστών είτε με την αποστολή υδροφόρων και οχημάτων, όμως τα πράγματα είναι δεδομένο πως δεν τελειώνουν εκεί.

Όπως είναι κατανοητό, ο Βόρειος Τομέας της Αττικής είναι αυτός που κάθε χρόνο «πληρώνει» μεγάλο φόρο καμένων εκτάσεων από τις πυρκαγιές, αλλά παράλληλα οι Δήμοι, μαζί με ομάδες εθελοντών και πολίτες είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι τόσο με την περιβαλλοντολογική συνείδηση, αλλά και με τις δράσεις προστασίας και αναδημιουργίας του περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο εκτός από τις δράσεις που υπάρχουν τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις ομάδες εθελοντών δασοπυροσβεστών και πυρασφάλειας των Δήμων, κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπάρχουν δράσεις σε σκοπό την δενδροφύτευση και την προστασία του περιβάλλοντος που τόσο έχει πληγεί.

 

Πρωτοπόρος στις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η 5η Δεκεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού και μαζί με την 5η Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελούν ορόσημα για τις δράσεις ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, που δείχνουν στην πράξη το πόσο κοντά στο περιβάλλον βρίσκονται όλοι. Έτσι και την φετινή χρονιά, παρά τις δυσκολίες από την πανδημία του κορωνοϊού και πάντα με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων οι Δήμοι προχωράνε σε ημερίδες και δράσεις ώστε να γίνει ακόμα πιο ανθρώπινο το περιβάλλον.

 

Δήμος Χαλανδρίου και Δήμος Αμαρουσίου

Οι δράσεις στο Χαλάνδρι ξεκίνησαν στις 27 Νοεμβρίου με την δράση φύτευσης του πάρκου στον Συνοικισμό Χαλανδρίου, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Μικρασιατών Χαλανδρίου –«Ρίζες» και του Δήμου Χαλανδρίου. Συνεργεία της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου δούλεψαν από την προηγούμενη μέρα για να ολοκληρωθεί η εκσκαφή περιμετρικά του πάρκου όπου τοποθετήθηκαν εκατοντάδες φυτά.

Ο δράσεις στην περιοχή δεν τελειώνουν βέβαια εκεί, μιας και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Πολυδρόσου και Νέου Αμαρουσίου, του Δασαρχείου Πεντέλης, της Δ/νσης Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, φίλων δασολόγων, και με τη στήριξη των Δήμων Χαλανδρίου και Αμαρουσίου, διοργανώνουν δεντροφύτευση στη Ρεματιά, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Η δράση θα γίνει στον χώρο δίπλα από την οδό Φραγκοκλησιάς, που είναι χαρακτηρισμένος ως δασικός και ανήκει στην Α΄ ζώνη της Ρεματιά και σημείο συνάντησης το πάρκο της Φραγκοκλησιάς, στις 9 το πρωί, ενώ υπάρχει και η πρόληψη ότι σε περίπτωση έκτακτων καιρικών συνθηκών η δεντροφύτευση να γίνει την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

 

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Η δημοτική αρχή των δύο πόλεων, σε συνεργασία με το ιδιωτικό σχολείο St. Catherine’s προχώρησαν σε εκδήλωση την Τρίτη (30/11) με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα ια την υποστήριξη της εθελοντικής Πυροσβεστικής Ομάδας ΟΕΔΔ (Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών).

 

Δήμος Κηφισιάς

Στην Κηφισιά οι «Ενεργοί Πολίτες» και η Ομάδα Εθελοντισμού του Συλλόγου «Ο Κηφισσός» την Κυριακή 21 Νοεμβρίου προχώρησαν στον καθαρισμό κατά μήκος του Κηφισού στις Αδάμες τονίζοντας πως οι συγκεκριμένες δράσεις θα επαναληφθούν. Παράλληλα ο δήμος σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και Σύνδεσμο για τη Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), προχωράνε στις 5 Δεκεμβρίου στην δεντροφύτευση της περιοχής του Κοκκιναρά που είχε καταστραφεί από τις πυρκαγιές των καλοκαιριών 1998 και 2007 και δεν υπάρχει δυνατότητα φυσικής αναδάσωσης. Σαν σημείο συνάντησης έχει δοθεί το τέρμα της οδού Ξενίας, στην Κηφισιά στις 10 το πρωί.

 

Δήμος Ηρακλείου

Την Κυριακή (5/12) το Σώμα Εθελοντών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής θα βρεθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι για να παρουσιάσουν μια σειρά από δράσεις, παιχνίδια και εκθέματα σχετικά με το πώς ανακυκλώνουμε και τι κερδίζουμε από αυτό.

«Θέλουμε κοντά μας μικρούς και μεγάλους, τηρώντας βέβαια τα μέτρα προστασίας για την υγεία μας. Να παίξουμε αλλά, προ πάντων, να μάθουμε για τα οφέλη της Ανακύκλωσης και πώς αυτή μπορεί να αλλάξει ριζικά το μέλλον προς το καλύτερο. Περιμένουμε, λοιπόν, τους Ηρακλειώτες την Κυριακή που μας έρχεται στην κεντρική πλατεία, κυρίως τα μικρά παιδιά που είναι η ελπίδα μας για ένα πιο όμορφο αύριο», δηλώνει ο Πέτρος Ελευθεριάδης, υπεύθυνος του Σώματος Εθελοντών για την δράση που έχει οργανωθεί.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ