Ελάτε στην παρέα μας

Λυκόβρυσης - Πεύκης

Η απάντηση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης στην παράταξη “Δήμος Μπροστά+” για το Πράσινο Ταμείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση με αφορμή τα “καρφιά” της δημοτικής παράταξης “Δήμος Μπροστά+” για τη χρήση προγραμμάτων από το Πράσινο Ταμείο, εξέδωσε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης δίνοντας αναλυτικές απαντήσεις.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά:

“Με έκπληξη διαβάσαμε ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης «Δήμος Μπροστά+», η οποία κοινοποίηθηκε μάλιστα στο Πρωτόκολλο του Δήμου, όπου επί λέξει αναφέρονται τα εξής:

«…Δυστυχώς, λόγω της έκτακτης κατάστασης με τον κορονοϊό, την δημοτική αρχή την απασχόλησε μόνο να στήσει μια φιέστα χορήγησης 20 tablets, παρά να κάνει χρήση προγραμμάτων από το Πράσινο Ταμείο…».

Η έκπληξη έγκειται στο γεγονός ότι μια πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, με την οποία εξασφαλίστηκαν 20 tablets, χωρίς να δαπανήσει ένα ευρώ το ταμείο του Δήμου απαξιώνεται ως φιέστα. Και μάλιστα, ενώ είναι γνωστό, ότι αυτά παραδόθηκαν στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, προκειμένου να δοθούν σε οικογένειες μαθητών, που έχουν πραγματική ανάγκη.

Τέτοιου είδους θέματα δεν προσφέρονται για μικροπολιτική αντιπαράθεση, διότι έχουν να κάνουν με ευαίσθητα θέματα, όπως είναι πρώτον η προστασία από την πανδημία, που επέβαλε η παράδοση των tablets να γίνει κατά αυτό τον τρόπο, δεύτερον ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη προς τους χορηγούς και τρίτον η βοήθεια προς ανήλικους μαθητές.

Πάμε τώρα στο δεύτερο σκέλος και την υποτιθέμενη δυνατότητα «ένταξης του Δήμου σε πρόγραμμα αγοράς tablets, που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία, με επιδότηση από το Πράσινο Ταμείο, με σκοπό την ψηφιακή αναβάθμιση των μαθητών και την προστασία του περιβάλλοντος», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης.

Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος με επιστολή του (Αρ. Πρωτ: 3220- 25-5-2020) αναφέρει τα εξής:

«…σας ενημερώνουμε ότι το Πράσινο Ταμείο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει
απευθείας προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για μαθητές σχολείου.
Ουδέποτε υπήρξε τέτοιο πρόγραμμα με δυνητικούς δικαιούχους Δήμους, ούτε
και είναι στις δυνατότητες του Ταμείου, όπως αυτές καθορίζονται από τον
Νόμο, κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο προτάθηκε από τον διευθυντή είναι ότι στο πλαίσιο του
Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου ‘Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις’ στον άξονα ‘Καινοτόμες Δράσεις με τους πολίτες’ σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης (της οποίας για το 2020, οι υποβολές ολοκληρώθηκαν στις 14/2), μπορεί να υποβληθεί ολοκληρωμένη πρόταση για καινοτόμες δράσεις με συντονιστή ΜΚΟ, AMKE ή ΚΟΙΝΣΕΠ σε συνεργασία με την Σχολική Επιτροπή ή/και με τον Δήμο και στην οποία για την εφαρμογή υλοποίησης της δύναται να προτείνει αγορά εξοπλισμού (tablet). Την στιγμή, συνεπώς, κατά την οποία έγινε η συνάντηση δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα υποβολής πρότασης, διότι η προθεσμία είχε λήξει.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι αυτό που υποστηρίζεται από την δημοτική παράταξη «Δήμος Μπροστά+» σε σχέση με το Πράσινο Ταμείο είναι εντελώς ανυπόστατο. Αναφέρεται σε μια δυνατότητα χρηματοδότησης του Δήμου, η οποία δεν υφίσταται και η οποία είχε υπάρξει στο παρελθόν για άλλους φορείς, αλλά όχι τη στιγμή που εκδόθηκε η ανακοίνωση. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται η εκπρόσωπος της παράταξης που συναντήθηκε με εκπρόσωπο του Ταμείου αλλά ο επικεφαλής της παράταξης που ενέκρινε την ανακοίνωση. Η «Εποικοδομητική Αντιπολίτευση» που επαγγέλλεται και η οποία είναι καλοδεχούμενη, απαιτεί έρευνα, ευθύνη και σοβαρότητα για να είναι όντως εποικοδομητική.

Η δημοτική παράταξη «Δήμος Μπροστά+» με τον τρόπο που πολιτεύεται δυστυχώς εκτίθεται η ίδια, εκθέτει τους εκπροσώπους της, εκθέτει τον Δήμο μας και φορείς του δημοσίου και μάλιστα για ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα, σε ιδιαίτερα ευαίσθητους καιρούς. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε δυνατή συνεργασία και κάθε διαθέσιμο πόρο, προκειμένου να υλοποιεί μεγάλες και μικρές δράσεις, πολιτικές και έργα προς όφελος της πόλης και των πολιτών.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ