Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

“Αναγεννώνται” οι δεσμοί αδελφοποίησης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης με τον κυπριακό ελληνισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης είχε προχωρήσει στο παρελθόν σε «Αδελφοποίηση» με άλλους Δήμους του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και με ο Δήμος Στροβόλου Κύπρου.

Ο Δήμος Στροβόλου είναι ένας από τους 12 Δήμους της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο, ξεκινώντας την παρουσία του σαν Δήμος από το 1986, με πληθυσμό σύμφωνα με την τελευταία απογραφή περίπου 70 χιλ. κατοίκων.

Με τα χρόνια οι σχέσεις αυτές δεν καλλιεργήθηκαν ή ατόνησαν, κάτι που η παρούσα Δημοτική Αρχή αποφάσισε να αλλάξει και ανέθεσε στον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Ιωάννου τις Διεθνείς Σχέσεις του Δήμου και τις Αδελφοποιήσεις. Ο ίδιος διοργάνωσε σχετική ημερίδα με εκπροσώπους από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Τουρισμού,  από τους πρώτους μήνες της ανάληψης των καθηκόντων του και μια Επιτροπή Αδελφοποιήσεων, που την απετέλεσαν 33 μέλη φορέων και ενεργών πολιτών του Δήμου, για την προώθηση των δράσεων των Αδελφοποιήσεων. 

Στα πλαίσια αυτά και σε άμεση προτεραιότητα,, τέθηκε η αναγέννηση των δεσμών Αδελφοποίησης του Δήμου με τον Κυπριακό Ελληνισμό και τον Δήμο Στροβόλου Κύπρου. Πιο αναλυτικά, τις προηγούμενες μέρες ο κ. Παναγιώτης Ιωάννου προχώρησε στην πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους του Δήμου Στροβόλου Κύπρου.

Από τον Δήμο Στροβόλου παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Αντρέας Παπαχαραλάμπους, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεώργιος Χριστοδούλου και η Υπεύθυνη Δημόσιων και Διεθνών σχέσεων κα Ειρήνη Βιολάρη.

 

Οι μελλοντικές συνεργασίες

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αούστηκαν εγκάρδιοι χαιρετισμοί εκατέρωθεν και αναφέρθηκαν θέματα που από κοινού θα συζητηθούν σε μελλοντικές συνεργασίες:

  1. Ο Δήμος Στροβόλου με αφορμή  τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 θα εκτελέσει δύο έργα υποδομής στον Στρόβολο: την ανάπλαση της κεντρικής τους πλατείας που φέρει το όνομα «Πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού» και τη δημιουργία μουσείου για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητάς του, η ηγεσία του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, προσκαλέστηκε να συμμετέχει στην γιορτή που θα γίνει για τα 200 χρόνια από την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

  1. Ζητήθηκε να αναθερμανθούν οι μεταξύ των δύο Δήμων σχέσεις και να αξιοποιηθούν τα σχετικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα προς όφελος των δύο Δήμων και την προώθηση των κοινών τους δράσεων.
  2. Παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα του Γραφείου Δημότη σε γενικές γραμμές και συμφωνήθηκε να γίνει ανταλλαγή των γνώσεων από τις δύο πλευρές.
  3. Έγινε μια μικρή περιγραφή από τον κ. Παναγιώτη Ιωάννου για ένα πρόγραμμα που βοηθάει τους ανέργους και τους επιχειρηματίες του Δήμου να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους
  4. Προτάθηκε στην ηγεσία της αδελφοποιημένης πόλης μας, να πραγματοποιήσουν Συνάντηση Επιχειρηματιών με την Δημοτική τους Ενότητα, κίνηση η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει.
  5. Ο κ. Ιωάννου να συνεργαστεί για τις εκδηλώσεις που οργανώνονται σχετικά με τα 200 χρόνια από το 1821.

Τέλος, συμφωνήθηκε και από τις δυο πλευρές να συνεχιστεί η μεταξύ τους επικοινωνία και η ανταλλαγή γνώσεων και υλικού στα προαναφερθέντα θέματα.

 

Όπως ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος: “Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με την Τουρκική προκλητικότητα εναντίον τόσον της Κύπρου, όσον και της Ελλάδας, η αναγέννηση των ακατάλυτων δεσμών μας είναι σημαντική και αμοιβαία επωφελής, αλλά και ηθικό χρέος σφυρηλάτησης της ενότητας και της συνεργασίας μας.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ