Ελάτε στην παρέα μας

Λαυρεωτικής

Το τρίπτυχο της διοίκησης Λουκά: Ανάπτυξη, περιβάλλον και ποιότητα ζωής

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του δήμου Λαυρεωτικής δίνει ο δήμαρχος της περιοχής, κ. Δημήτρης Λουκάς στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Χ-τύπο.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, περιγράφει πως κύλησε η αντιπυρική περίοδος και με ποιες ενέργειες η δημοτική αρχή επιχειρεί μέσα από διαρκή εκσυγχρονισμό και στελέχωση, τη συνεχή οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Λουκάς αναφέρθηκε και στα δύο σοβαρά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής α) της ανάρτησης των δασικών χαρτών και β) της διεκδίκησης των περιουσιών – ιδιοκτησιών από το Ελληνικό Δημόσιο, κατά την ανάρτηση των κτηματολογικών διαγραμμάτων.

Τέλος, ο δήμαρχος δηλώνει ικανοποιημένος για το επίπεδο των σχολικών μονάδων και παράλληλα ανακοινώνει τα μεγάλα έργα που πρόκειται να γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του δημάρχου Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρη Λουκά, έχει ως εξής:

 

Κύριε Δήμαρχε, πώς κύλησε η θερινή περίοδος στο δήμο σας, σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η περιοχή σας βρέθηκε στη δίνη των πυρκαγιών.

Η περιοχή μας βρέθηκε στη δίνη εμπρησμών, αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Από την πλευρά μας είχαμε τεθεί σε καθεστώς πλήρους ετοιμότητας και εγρήγορσης από την αρχή του καλοκαιριού. Διαθέτουμε 15 οχήματα μικρά και μεγάλα, 2 υδροφόρες, 40 εργαζόμενους στην Πολιτική Προστασία και 150 εθελοντές. Επισταμένως καθαρίστηκαν οι δασικές εκτάσεις από το Σούνιο έως το Λιμάνι του Πασσά και οι περιοχές Διόνυσος και Κακή Θάλασσα στην Κερατέα. Ολοκληρώσαμε τη διάνοιξη του δρόμου Λαυρίου – Σουνίου ώστε να διευκολύνεται η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων και πολιτών και τοποθετήσαμε 3 δεξαμενές ανοικτού τύπου για τον εφοδιασμό των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και των υδροφόρων. Εδώ και δύο χρόνια με πινακίδες σηματοδοτήσαμε στην περιοχή του Σουνίου τις διεξόδους προς τη θάλασσα. Αυτή η επιχειρησιακή ετοιμότητα και βεβαίως η κρατική συνδρομή απέτρεψαν τα χειρότερα. Σώθηκε ο Δρυμός του Σουνίου και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Η Πολιτική Προστασία σε ένα δήμο σαν το δικό μας και με δεδομένη την κλιματική κρίση είναι ένας τομέας δυναμικός, που χρειάζεται διαρκή εκσυγχρονισμό και στελέχωση, συνεχή οργάνωση και συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, μόνιμη επαγρύπνηση. Εκτιμώ ότι αυτό κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια και ευθύνη. Τόσο απέναντι στους συμπολίτες μας, όσο απέναντι και στον περιβαλλοντικό μας πλούτο. Επόμενος στόχος μας είναι, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου να έχουμε πραγματοποιήσει ευρεία άσκηση, βασισμένη σε έναν ευρύ επιχειρησιακό σχεδιασμό.

 

 

Πώς βρήκε η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Δήμο Λαυρεωτικής;

Σε πλήρη ετοιμότητα από την άποψη των υποδομών, αφού έχουν αναπλασθεί όλοι οι αύλειοι χώροι και έχουν επισκευασθεί και συντηρηθεί επαρκώς τα σχολικά συγκροτήματα. Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν την έμπρακτη στήριξή μας στη Δημόσια Παιδεία, ενώ η διαρκής και άρτια συνεργασία μας με τους Συλλόγους των Καθηγητών, τους Συλλόγους γονέων και τις μαθητικές κοινότητες εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σε Λαύριο, Κερατέα και Καμάριζα. Ως δάσκαλος αλλά και ως δήμαρχος έχω μια πάγια θέση: Ένα σχολείο όπως ταιριάζει στις σύγχρονες ανάγκες!

Φέτος βέβαια, το άνοιγμα των σχολείων γίνεται κάτω από το βάρος της υγειονομικής κρίσης. Είναι δεδομένη η συνεισφορά μας με όλα αναγκαία υλικά για την τήρηση του πρωτοκόλλου και η ακόμη πιο στενή συνεργασία με την εκπαιδευτική μας κοινότητα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη νέα χρονιά.

 

 

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό της τρέχουσας θητείας σας, που θα στεκόσασταν;

Από το 2002, πριν δηλαδή τον Καλλικράτη, ως δήμαρχος Λαυρίου δούλευα πάνω σε έναν άξονα που συνθέτει τις προσδοκίες της ανάπτυξης με τις απαιτήσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των δημοτών μας. Ακριβώς στην ίδια λογική εξακολουθώ να εργάζομαι και για το μεγάλο δήμο Λαυρεωτικής.

Στη βάση αυτή τα δύο τελευταία χρόνια τρέξαμε έργα με ξεκάθαρο το αναπτυξιακό πρόσημο, όπως ο πολεοδομικός μας εξορθολογισμός ο οποίος ολοκληρώνεται με την αναθεώρηση του ΓΠΣ Λαυρίου και Αγίου Κωνσταντίνου, τη κύρωση της Πολεοδομικής Μελέτης Επέκτασης της Κερατέας, την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης Άνω Όριας και την ολοκλήρωση των Πολεοδομικών Μελετών των παραλιακών εκτάσεων της Κερατέας.

Ταυτόχρονα σφυρηλατούμε τη νέα ταυτότητα του Δήμου, αναδεικνύουμε δηλαδή την πολιτισμική μας ακτινοβολία, με πρωτεύοντα στόχο την ένταξη της αρχαίας και νεότερης μεταλλευτικής Λαυρεωτικής και του γεωπάρκου στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στις 13 Οκτώβρη μας επισκέπτεται Κλιμάκιο Ευρωπαίων Ελεγκτών προκειμένου να διαπιστώσει την ετοιμότητά μας και την πληρότητά μας, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης. Ενώ παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται τα εμβληματικά έργα της πολιτισμικής μας και ιστορικής μας ταυτότητας, όπως η αναστήλωση της Γαλλικής Σκάλας, που είναι στην τελική ευθεία, η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Ποντίων, η δημοπράτηση ανακατασκευής δύο κτιρίων 1.000 τμ του Πολιτιστικού Κέντρου Λαυρίου, η μεταστέγαση του Ορυκτολογικού Μουσείου, η ανάδειξη του κτιρίου ΠΑΡΩΝ στη Καμάριζα, καθώς και η δημοπράτηση αναστήλωσης του Κτιρίου Μπία στη Κερατέα, όπου θα στεγαστεί το Λαογραφικό μας Μουσείο.

Στη συγκρότηση αυτής της στέρεης ταυτότητας σημαντικό ρόλο παίζουν και τα έργα αναβάθμισης της καθημερινότητας. Θα ξεχώριζα τούτη την ώρα την ολοκλήρωση του έργου φωτισμού όλου του Δήμου με LED , την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου Π. Βογιατζής και αντικατάσταση χλοοτάπητα στου Ραφιά και την κατασκευή γηπέδων στην Κερατέα, την ολοκλήρωση των τριών πρότυπων πιστοποιημένων Παιδικών Χαρών στην Κερατέα.

 

Πώς αντιμετωπίζει την πανδημία ο Δήμος σας; Με ποιους τρόπους στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας και των επαγγελματιών;

Η σημερινή υγειονομική κρίση δε θέτει σε κίνδυνο μόνο την ανθρώπινη ζωή, αλλά και την κοινωνική μας συνοχή. Οι πρωτοβουλίες μας λοιπόν και η δέσμη μέτρων που υλοποιούμε στοχεύουν αφενός στην προστασία της δημόσιας υγείας, αφετέρου στη στήριξη των πιο ευπαθών ομάδων. Οι απολυμάνσεις σε όλες τις δημοτικές δομές, σε σχολεία και σε χώρους υψηλής συνάθροισης, η ηλεκτρονική καμπάνιά μας για τη στήριξη της τοπικής αγοράς, η γραμμή στήριξης για τους δημότες που έχουν ανάγκη, η διεύρυνση των κοινωνικών προγραμμάτων, η κατ΄ οίκον εξυπηρέτηση δημοτών μας, η δέσμη μέτρων προστασίας και ελάφρυνσης για τους επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους, η απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς είναι κάποιες ενδεικτικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε αυτές τις δύσκολες ώρες για να προλάβουμε την εξάπλωση και να μειώσουμε τις επαχθείς συνέπειες αυτής της πανδημίας.
Επιτρέψτε μου όμως στο σημείο αυτό να κάνω μια έκκληση στους συνδημότες μου. Τον προηγούμενο χειμώνα νόσησα από κορονοιό. Είμαι σε θέση λοιπόν να πω με απόλυτη ευθύνη ότι δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη. Εδώ και κάποιους μήνες έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο κατά του covid 19, που κατά την άποψή μου είναι το ισχυρότερο εργαλείο για να ξανακερδίσουμε τις ζωές μας και να προστατεύσουμε τη ζωή μας. Ας μην διστάζουμε. Ας εμπιστευθούμε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και ας περιφρουρήσουμε την κοινωνία, τους αγαπημένους μας, εμάς τους ίδιους.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και με ποιους τρόπους προσπαθείτε να τα αντιμετωπίσετε;

Για τους συμπολίτες μας υπάρχουν δύο σοβαρά θέματα, οι χειρισμοί των οποίων γίνονται από την κεντρική διοίκηση. Μιλώ για το ζήτημα της ανάρτησης των δασικών χαρτών καθώς οι μελέτες στηρίχθηκαν σε μια απηρχαιωμένη και με διφορούμενους ορισμούς δασική νομοθεσία, σε σημείο που συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα με το ελληνικό δημόσιο που φτάνουν μέχρι και την αμφισβήτηση της κυριότητας των περιουσιών τους. Μιλώ επίσης για το μείζον θέμα της παράλογης διεκδίκησης των περιουσιών – ιδιοκτησιών των συμπολιτών μας από το Ελληνικό Δημόσιο, κατά την ανάρτηση των κτηματολογικών διαγραμμάτων. Για τα δύο αυτά ζητήματα θέλω να είμαι σαφής, εξαντλούμε το σύνολο των δυνατοτήτων παρέμβασης και διεκδίκησης στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να επιλυθούν, με τρόπο δίκαιο και ορθολογικό.

Το ζήτημα όμως που αφορά εκτεταμένα τμήματα των συμπολιτών μας είναι οι οικονομικές συνέπειες της καραντίνας. Υπάρχει και αδυναμία πληρωμών και για πολλά νοικοκυριά ή επιχειρήσεις αδυναμία επιβίωσης. Πέραν των δικών μας μέτρων προστασίας και ανακούφισης, πέραν των δικών μας κοινωνικών δομών είναι σαφές ότι υπάρχει η πραγματική ανάγκη ενός κεντρικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και στήριξης της κοινωνίας.

 

 

Σε ποιους τομείς θα ρίξετε το βάρος της διοίκησής σας επόμενο χρονικό διάστημα;

Το βάρος το έχουμε ρίξει ήδη! Το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινάμε να “τρέχουμε” την αποχέτευση των εκτός σχεδίου περιοχών του Λαυρίου έως το Σούνιο, την ανάπλαση του εσωτερικού οδικού άξονα της Κερατέας μήκους 3 χλμ και την έναρξη των εργασιών για «Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου – Open Mall» στην Κερατέα, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό εμπορικό αστικό περιβάλλον, που θα τονώσει το ενδιαφέρον και την ζήτηση για τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.

Άμεσα επίσης ξεκινά το έργο της οδοποιίας ύψους 11.000.000 ευρώ και μήκους 130 χιλιομέτρων, καλύπτοντας Λαύριο, Κερατέα, Καμάριζα και οικισμούς. Παράλληλα στην Κερατέα ολοκληρώνεται η αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης και αναβαθμίζουμε το βιολογικό καθαρισμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έργα αντικατάστασης σωλήνων ύδρευσης στα Άνω Όρια , Άγιο Γεράσιμο, Λιμάνι Πασσά. Προμηθευόμαστε και εγκαθιστούμε και στις δύο πόλεις ρολόγια ύδρευσης νέας τεχνολογίας και εξοπλίζουμε το Δήμο με μηχανήματα έργου. Σε πορεία έναρξης εργασιών βρίσκονται η αποκατάσταση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λαυρίου και του ιστορικού Φοινικοδάσους. Στην Κερατέα θα αποδοθούν επιπλέον ένα γήπεδο 9Χ9, γήπεδο τένις, 2 γήπεδα 5Χ5, γήπεδο μπάσκετ και λυόμενη κολυμβητική δεξαμενή. Όλο μας το έργο -και αυτό που έχει συντελεστεί και αυτό που βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης και αυτό που βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας- στοχεύει στο τρίπτυχο ανάπτυξη, περιβάλλον, ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ