Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ναυαγίου ORIA

Δημοσιεύθηκε

στις

Tελετή μνήμης για τα χιλιάδες θύματα του ναυαγίου Όρια πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο χώρο του Μνημείου που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες, στα όρια της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας, το Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή» και το Σύνδεσμο Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας, αποτίθηκε φόρος τιμής στους 4.100 αιχμάλωτους Ιταλούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατο π. Θεόδωρο Κοντίδη.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλίες από τον Δήμαρχο Σαρωνικού Χρήστο Γκίνη, την Πρέσβη της Ιταλίας Patrizia Falcinelli, τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, τον πρώην δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου, την πρόεδρο του Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας «Χρυσή Τομή» Κερατέας Σοφία Συρίγου, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Θεόδωρο Αγγελόπουλο και από τον δύτη που ανακάλυψε και ταυτοποίησε το ναυάγιο του ORIA Αριστοτέλη Ζερβούδη.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Για εμάς το ξεκάθαρο μήνυμα της πράξης των προγόνων μας, των κατοίκων δηλαδή της περιοχής που διέσωσαν όσους περισσότερους ναυαγούς μπορούσαν, είναι ότι λέμε συλλογικά όχι στην αγριότητα του πολέμου, όχι στον φασισμό και στον ναζισμό. Σήμερα ειδικά που τα σύννεφα του πολέμου σκοτεινιάζουν την Ευρώπη, δεν υπάρχει πιο επίκαιρο μήνυμα από αυτό που μεταδίδουμε με τη σεμνή επιμνημόσυνη δέηση και τελετή σε αυτό το νότιο άκρο της Αττικής Γης. Ένα μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης των κρατών και των λαών.

Η τραγωδία του ΟΡΙΑ ένωσε δυο λαούς που ήταν αντίπαλοι και απέδειξε ότι η ανθρωπιά μπορεί να υπερβεί την αγριότητα. Όσοι σήμερα αφιερώνουν τη σκέψη τους στο ναυάγιο, με την παρουσία τους εδώ, μας ωθούν να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε η τραγωδία και η σφαγή του πολέμου να δώσουν τη θέση τους στην αλληλεγγύη και στον αλληλοσεβασμό. Ευχαριστούμε όλους όσοι εργάζονται κάθε χρόνο για να συμβεί αυτό», κατέληξε.

Την εκδήλωση παρακολούθησε με συγκίνηση πλήθος πολιτών που ανανέωσαν την υπόσχεσή τους να μην ξεχάσουν τη θυσία των Ιταλών στρατιωτών στην ειρήνη, ούτε όμως και την ανθρωπιά που επέδειξαν οι κάτοικοι της περιοχής.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ