Ελάτε στην παρέα μας

Λαυρεωτικής

Πάνειο Όρος: Κατά των ανεμογεννητριών το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Καρά την 11η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ψηφίστηκε ομόφωνα, πλην του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Τζήμερου, η έκδοση ψηφίσματος κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος, όπου επιχειρείται η εγκατάσταση 18+1 ανεμογεννητριών: 18  ανεμογεννήτριες ισχύος 24.3 MW και 1 ανεμογεννήτρια ισχύος 0.8MW από δύο εταιρείες αντίστοιχα.

Το Πάνειο όρος προστατεύεται με το ΦΕΚ 121/2003 ως Ζώνη Α’ Απολύτου Προστασίας ορεινών όγκων Λαυρεωτικής και σύμφωνα με αυτό δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών ενώ επίσης, έχει κηρυχθεί αναδασωτέο, μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2007.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Αυγερινός, ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι αντίθετη στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων, αρκεί αυτή να εναρμονίζεται με τη διασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών για το περιβάλλον και να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής.

Το ψήφισμα που αποφασίστηκε ομόφωνα δηλώνει :

“α) Την απόλυτη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Περιφερειάρχη Αττικής στον δίκαιο αγώνα των δημοτικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού για την αποτροπή της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος.
β) Την επί της αρχής θετική στάση της Περιφέρειας Αττικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά στην εναντίωση της σε καταστροφικά έργα μεγάλης κλίμακας με μεγάλο περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα.
γ) Την ανησυχία και αντίθεσή της Περιφέρειας Αττικής στην αλόγιστη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ιδίως σε περιοχές Natura, ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές, σε περιοχές δασικές, σε περιοχές με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε περιοχές που συντρέχουν ειδικοί λόγοι φυσικού κάλλους, πολιτιστικού πλούτου και προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης.
δ) Τη θέση της Περιφέρειας Αττικής ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και όχι απλή γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας, όπως ισχύει ως σήμερα.

Με βάση τα ανωτέρω, η Περιφέρεια Αττικής αιτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και κάθε ρυθμιστική και αδειοδοτική αρχή των αιολικών πάρκων:

  • Την αναστολή αδειοδότησης για την εγκατάσταση των 19 ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος και γενικώς σε κάθε περιοχή όπου συντρέχουν οι ανωτέρω περιγραφείσες συνθήκες,
  • Την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των αιολικών πάρκων ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές Natura,
  • Nα λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των τοπικών δημοτικών αρχών.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ