Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κερατέα: Νέα συγκέντρωση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και πλήθος φορέων και πολιτών, διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος, κατά την ενημερωτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Κερατέας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, μεταφέροντας το μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, αλλά και ολόκληρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο έχει ήδη υπογράψει ομόφωνο ψήφισμα εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο: “τέτοια μεγάλα έργα δεν μπορεί να γίνονται ερήμην και εναντίον της βούλησης της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και καταστρατηγώντας τη θέση των τοπικών κοινωνιών”.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς υποδέχτηκε θερμά τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου και υπογράμμισε ότι η φέρουσα ικανότητα και των δύο Δήμων είναι υπερκορεσμένη, αφού ειδικότερα ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, ενώ είναι ήδη τεράστια η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη ύπαρξη εκατοντάδων πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υπερυψηλής τάσης που διασχίζουν τον ορεινό όγκο του Πάνειου όρους.

Χαιρετισμό απηύθυνε και Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου τονίζοντας ότι οι ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, καθώς και οι ομόφωνες αποφάσεις πολλών Δήμων της χώρας που αντιμετωπίζουν την ίδια περιβαλλοντική απειλή, ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία ενός Δικτύου Δημάρχων εναντίον των ανεμογεννητριών και των πολυεπίπεδων καταστροφικών επιπτώσεων που έχουν.

Ακολούθησαν οι επιστημονικές τεκμηριώσεις από τον Απόστολο Ευθυμιάδη, Δρ Μηχανολόγο Μηχανικό και Αρχονοντούλα Βασιλαρά, Δρ Αρχιτέκτονα Μηχανικό, σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες του έργου αυτού. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες ανέλυσαν με τον πλέον έγκυρο τρόπο τις περιβαλλοντικές και αισθητικές συνέπειες στην ακεραιότητα του βουνού, τις συνέπειες στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, στο μικροκλίμα, στην υγεία των κατοίκων, στην τουριστική υπεραξία, αλλά και τις προβλεπόμενες δυσάρεστες συνέπειες στις αξίες γης για τους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.

Στο ίδιο αγωνιστικό πλαίσιο τοποθετήθηκε το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κερατέας, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι φίλοι του Πάνειου όρους, τα συντονιστικά εναντίον των ανεμογεννητριών της Πάρου και των Αγράφων.

Ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιτροπής Δημήτρης Παπαχρήστου ανακοίνωσε ότι εντός του μήνα προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις ενημερωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ