Ελάτε στην παρέα μας

Καλλιθέας

Ενστάσεις από τους Δήμους Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας για τα έργα στο Φαληρικό Μέτωπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης

Θέμα της σύσκεψης ήταν ν ενημέρωση από την Περιφέρεια Αττικής για την εξέλιξη των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου. Ως εκ τούτου, με ομόφωνη απόφαση εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα:

“1. Εκφράζουμε τη μεγάλη ανησυχία μας για την εξέλιξη του έργου της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης – ενός εμβληματικού και κρίσιμου  έργου  για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη των δήμων μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής – μετά την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να εκκινήσει νέο σχεδιασμό για την εκτέλεση της Β΄ φάσης του έργου.

2. Δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε σκέψη ή ενέργεια που μπορεί να τεθεί για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο ισχύει και αποτέλεσε προϊόν διαλόγου της Αυτοδιοίκησης με τις Κυβερνήσεις διαχρονικά.

3. Διαμαρτυρόμαστε για την αλλαγή της στάσης της Περιφέρειας παρά τις διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής στη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών τον Ιούνιο, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και των Δημάρχων για την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης μέχρι το τέλος του 2020 καθώς και τη δημοπράτηση της Β΄ φάσης εντός του τρέχοντος έτους.

4. Ο νέος σχεδιασμός απειλεί την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου από τις Δημόσιες Επενδύσεις προσπαθώντας να την αντικαταστήσει με νέα, αμφίβολης αποτελεσματικότητας ως προς το συγκεκριμένο αντικείμενο, χρηματοδοτικά εργαλεία.

5. Ο νέος σχεδιασμός δεν κάνει αναφορά σε φορέα λειτουργίας αμφισβητώντας ένα σοβαρό πυλώνα βιωσιμότητας του έργου που δεν είναι  άλλος από ένα φορέα λειτουργίας με ισχυρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με σαφή προσανατολισμό της λειτουργίας του με ήπιες χρήσεις οι οποίες θα σέβονται την περιβαλλοντική διάσταση του έργου και την προσβασιμότητα των κατοίκων.

6. Διαφωνούμε με την πραγματοποίηση του νέου σχεδιασμού γιατί με βάση τα  χρονικά όρια που περιγράφονται στη σύμβαση θα καθυστερήσει αδικαιολόγητα η υλοποίηση του έργου, χάνοντας πολύτιμο χρόνο σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ζητάμε την άμεση δημοπράτηση των έργων Β΄ φάσης με βάση τις μελέτες και τον σχεδιασμό που υπάρχει ώστε να ολοκληρωθεί ένα έργο το οποίο διεκδικούμε δεκαετίες χωρίς καθυστερήσεις με πόρους της Περιφέρειας και με τριετή απορρόφηση ως πολυετή δαπάνη.

 

 

7. Ζητάμε να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος των μέχρι τώρα ενεργειών και σχετικών μελετών που αφορούν το έργο ώστε να υπάρξει διαφάνεια αλλά και ώριμη στάθμιση της μέχρι τώρα πορείας του έργου και των δυνατοτήτων που έχουμε για την επιτάχυνση του.

8. Ζητάμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και ανοιχτού σε όλους τους χώρους του παραλιακού μετώπου.

9. Ζητάμε την απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής τα οποία υπάρχουν στον χώρο, η συσσώρευση των οποίων έχει αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό.

10. Ζητάμε τη σύσταση κοινού φορέα  διαχείρισης με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου –Ταύρου και της Κεντρικής Διοίκησης.

11. Ζητάμε τη διαμόρφωση του χώρου, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί, σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία εγκρίθηκαν από τα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

12. Ζητάμε τη διατήρηση των υφιστάμενων χρήσεων γης και όρων δόμησης σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα.

13. Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης της Περιφέρειας Αττικής και την υλοποίηση του έργου όπως έχει σχεδιαστεί με τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης και την άμεση διεξαγωγή μιας συνεχούς και ανοικτής διαβούλευσης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους του παραλιακού μετώπου.

14. Ζητάμε την παρέμβαση της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου όπως αυτό έχει προσδιοριστεί και σχεδιαστεί και αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημά μας.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ