Ελάτε στην παρέα μας

Καισαριανής

Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπεγράφη την Τρίτη 16 Απριλίου η σύμβαση του Δήμου Καισαριανής με την ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. – Χ. & Χ. ΚΑΛΛΟΝΙΑΤΗ & ΣΙΑ Ο.Ε με διακριτικό τίτλο: «Κ/Ξ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ», που περιλαμβάνει την ανάπλαση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής υπέγραψε ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος και η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ανάπτυξης, Προγραμματισμού και Πολιτικής Προστασίας Μαρία Αραχωβίτη. Εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ήταν οι κ. Γκιόκας Σωτήριος και κ. Σιμόπουλος Ιωάννης.

Η έναρξη της σύμβασης αποτελεί σημαντική συνέχεια μιας προσπάθειας ετών στη διασφάλιση για τον λαό και ανάδειξη του ιερού χώρου του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς», των ιστορικών κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και του «Πάρκου Ελευθερίας» και των σχολικών συγκροτημάτων.

Μετά από πολύμορφους αγώνες δεκαετιών, που ξεκίνησαν και οργανώθηκαν από τον αείμνηστο δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή και συνεχίστηκαν από επόμενες δημοτικές αρχές με την καθοριστική συμβολή του καισαριανιώτικου λαού και των κατοίκων, το σύνολο της έκτασης του πάρκου του Σκοπευτηρίου περιήλθε οριστικά στον λαό και τις ανάγκες του.

Τη στάση αυτή χωρίς ταλαντεύσεις ακολούθησε η δημοτική αρχή και στην προηγούμενη θητεία της:

-Πρωτοβουλίες της οδήγησαν στη νομοθετική ρύθμιση παραχώρησης του «Πάρκου Ελευθερίας» στον Δήμο Καισαριανής τον Σεπτέμβριο του 2016.
-Μπήκε μπροστά στην δυναμική κατάληψη που πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια μεγαλειώδους συγκέντρωσης τον Σεπτέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα να αποβληθεί οριστικά η Σκοπευτική Εταιρία και από τον τελευταίο χώρο που καταπατούσε μέσα στο πάρκο.
-Οι άξονες των παρεμβάσεων ανάδειξης και αξιοποίησης του πάρκου, που αποτέλεσαν τη βάση της μελέτης, καθορίστηκαν σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και αποφασίστηκαν σε ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγηση της δημοτικής αρχής.
– Διεκδικήθηκε και διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την έγκαιρη υλοποίηση της μελέτης που εξασφάλισε στη συνέχεια τη χρηματοδότηση του έργου.

Ορισμένοι βασικοί ακόμη σταθμοί:

  •  Στις 19/06/2019 υπογράφεται η σύμβαση για τη μελέτη της ανάπλασης του Σκοπευτηρίου, βασισμένη σε προμελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας.
  • Στις 30/07/2019 εκδίδεται και επίσημα η Απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, με την οποία καταρρίπτονται οριστικά οι διεκδικήσεις της Σκοπευτικής Εταιρίας επί του χώρου και επιβεβαιώνεται η παραχώρησή της στον Δήμο Καισαριανής.
  •  Εντάσσεται η χρηματοδότηση του έργου στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» και ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται στις 17/10/2023.

Η υπεράσπιση του χαρακτήρα και του περιεχομένου του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου ήταν και παραμένει στα χέρια του λαού της πόλης. Το έργο της ανάπλασης θα συμβάλει στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής, πολιτιστικής κληρονομιάς της Καισαριανής και στην καλύτερη αξιοποίηση του πάρκου ως ανάσα για άθληση, κοινωνικοποίηση και αναψυχή του λαού και της νεολαίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ