Ελάτε στην παρέα μας

Καισαριανής

Προβολή της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα» για τους μαθητές των Λυκείων της Καισαριανής

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, οι μαθητές των Λυκείων της Καισαριανής παρακολούθησαν στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» στους Αμπελόκηπους τη νέα ταινία του διακεκριμένου σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη «Το Τελευταίο Σημείωμα».
Στην προβολή της ταινίας παρευρέθηκε ο σκηνοθέτης της ταινίας Παντελής Βούλγαρης, η σεναριογράφος Ιωάννα Καρυστιάνη, οι ηθοποιοί της ταινίας Λουκάς Κυριαζής και Βασίλης Κουκαλάνι, ο Αλέξανδρος Βούλγαρης που υπογράφει την μουσική, ο παραγωγός Γιάννης Ιακωβίδης, ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Κανέλλα Γεωργοπούλου.
Η ειδική αυτή προβολή ήταν μια πρωτοβουλία του Παντελή Βούλγαρη, της Ιωάννας Καρυστιάνη και του Δήμου Καισαριανής, για να έρθει η νεολαία της πόλης μας σε επαφή με την ιστορία του τόπου τους. Για να μπορέσουν μέσα από την έβδομη τέχνη να μάθουν για τις εκτελέσεις στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, έναν χώρο που καθημερινά περνούν για να πάνε στο σχολείο.
Η πρωτοβουλία αποδείχθηκε ιδιαίτερα πετυχημένη. Εκατοντάδες μαθητές παρακολούθησαν να ξετυλίγεται μπροστά τα μάτια τους μια από τις ηρωικότερες σελίδες της ιστορίας του τόπου μας, αυτής της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη του 1944. Μέσα από το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας, τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη κρατούμενο στο Χαϊδάρι, που εκτελούσε και χρέη διερμηνέα του Γερμανού διοικητή Καρλ Φίσερ, είδαν πώς ο άνθρωπος φθάνει μέχρι την υπέρτατη θυσία για ανώτερα ιδανικά.
Ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος ευχαρίστησε πριν την έναρξη της προβολής τον σκηνοθέτη της ταινίας Παντελή Βούλγαρη και την σεναριογράφο Ιωάννα Καρυστιάνη για το τολμηρό εγχείρημα να δημιουργήσουν μια ταινία που καταπιάνεται με ένα τόσο συγκλονιστικό θέμα. Τόνισε ότι η ιστορία του Σκοπευτηρίου για την πόλη, με την εκτέλεση πάνω από 750 αγωνιστών, με κορυφαία αυτήν της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη του 1944, έχει σημαδέψει την ιστορία της Καισαριανής. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντική η συμβολή της ταινίας στην ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας στο σήμερα και κυρίως στη νεολαία που πρέπει να γνωρίζει την ιστορία της πόλης που ζει, να την ερευνά και να διδάσκεται από αυτήν.
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης πριν ξεκινήσει η ταινία δήλωσε ότι αποτελεί ιδιαίτερη στιγμή η σημερινή γιατί πλήθος νέων θα παρακολουθήσουν την ταινία, που αυτός αποτελούσε και έναν από τους στόχους της ταινίας.
Με το τέλος της προβολής ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας. Οι μαθητές τους ρώτησαν για τις πηγές της ταινίας, τη διαδικασία της κινηματογράφησης, αλλά και για τα συναισθήματα που ένιωσαν οι ηθοποιοί ερμηνεύοντας τους ρόλους τους.
Ευχαρίστησαν τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, τη σεναριογράφο Ιωάννα Καρυστιάνη, όλους τους συντελεστές της ταινίας, την εταιρεία διανομής Tanweer, το Διευθυντή Επικοινωνίας της εταιρείας κ. Μπάμπη Μοσκόφογλου για την ευγενική προσφορά να προβάλουν αφιλοκερδώς την ταινία, καθώς επίσης και τους Διευθυντές και τους συνοδούς καθηγητές των δύο Λυκείων και του ΕΠΑΛ της πόλης, που χωρίς δεύτερη σκέψη αμέσως ανταποκρίθηκαν και στήριξαν αυτήν την προβολή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ