Ελάτε στην παρέα μας

Καισαριανής

Η έκθεση «…Από τη Μικρασία ως την Καισαριανή… με μια βαλίτσα θύμισσες…» τον Νοέμβριο στον Δήμο Καισαριανής [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

 Έκθεση ιστορικών κειμηλίων και φωτογραφικού υλικού, εντός του Δημοτικού Καταστήματος του Δήμου Καισαριανής, με τίτλο « … Από την Μικρασία ως την Καισαριανή … με μια βαλίτσα θύμισσες …».

O μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος «ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΥΜΗΛΗ», σε συνεργασία με τον Δήμο Καισαριανής και υπό την αιγίδα του Τμήματος Πειραιά του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της Ουνέσκο (Peiraias Section of CID UNESCO) και του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Καισαριανής (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Καισαριανής) διοργανώνει Έκθεση ιστορικών κειμηλίων και φωτογραφικού υλικού, εντός του Δημοτικού Καταστήματος του Δήμου Καισαριανής, με τίτλο « … Από την Μικρασία ως την Καισαριανή … με μια βαλίτσα θύμισσες …», από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 στις 19:00 μ.μ. έως και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020 στις 20:00 μ.μ..

Η Έκθεση θα περιλαμβάνει τρεις διακριτές θεματικές ενότητες:

α) Μικρασία και Πολιτισμός προ της Μικρασιατικής Καταστροφής Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει ό τι συμβατικά αποκαλείται μνήμη της καθημερινής ζωής, ως μεταξύ άλλων: α) φορεσιές, χρηστικά αντικείμενα πάσης φύσεως, αντικείμενα καλλωπισμού, θρησκευτικά κειμήλια, έγγραφα και φωτογραφικό υλικό κα

β) Η Μικρασιατική Καταστροφή, ένα γεγονός που πληγώνει τη μνήμη.

Στο πλαίσιο της ενότητας αυτής θα εκτεθεί πρωτότυπο εικαστικό έργο («Μία βαλίτσα με θύμισσες και αίμα») το οποίο θα παρασύρει συνειρμικά τον επισκέπτη στο αλγεινό γεγονός της Καταστροφής.

γ) Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Καισαριανή («μία νέα ζωή ξεκινά … με μια βαλίτσα θύμισσες»).

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει αντικείμενα καθημερινότητας, έγγραφα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της εγκατάστασης των Προσφύγων στην Καισαριανή και αναδεικνύει την διαχρονική ενσωμάτωση του Μικρασιατικού Πολιτισμού στην Καισαριανή αλλά και την αναντίλεκτη σπουδαιότητά της στην ιστορική της εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης, την 7/11/2020, ημέρα Σάββατο και περί ώρα 19:00 μ.μ., θα προβληθεί η δημοφιλής και σε όλους μας γνωστή θεατρική παράσταση “Φιλιώ Χαϊδεμένου”. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Φιλιώ Χαϊδεμένου, μια δυναμική προσωπικότητα της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για μία παράγωγη του Ιδρύματος Πολιτισμού «Ιωνία» της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Η παράσταση αυτή ανέβηκε το χειμώνα του 2017 αρχικά για 30 παραστάσεις, όμως ύστερα από τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε και κατ’ απαίτηση του κοινού, εξακολούθησε να παίζεται στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία φτάνοντας τις 140 παραστάσεις.

Το Σενάριο της παράστασης βασίστηκε στο βιβλίο ” Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα ” . Εκδόσεις Μωβ Σκιούρος Πλατεία Καρύτση 4. 105 61 Αθήνα. Δημιουργία Βίντεο που θα προβληθεί: Γιάννης Καρούνης. Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Χαρά Κεφαλά Αλέξανδρος Καλπακίδης Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ Αλκιβιάδης Μαγγόνας – Διανομή μετά τις 15 Γενάρη του 2017: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ, Γιώργος Φλωράτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ