Ελάτε στην παρέα μας

Ασπροπύργου

Κορωνοϊός: Οι 11 περιοχές στα «κόκκινα» που προβληματίζουν τους ειδικούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ιδιαίτερο προβληματισμό αντιμετωπίζει η επιτροπή ειδικών για την πανδημία του κορωνοϊού 11 περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες παραμένουν στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πέραν της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, περιοχές που παραμένουν σε αυστηρό lockdown, μια σειρά από περιφέρειες, δήμους και περιοχές μοιάζουν να παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια «αντίστασης» του κορωνοϊού.

Οι 11 περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

Οι 11 περιοχές είναι οι εξής:

Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Δήμος Περιστερίου
Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
Κάλυμνος
Δήμος Ασπροπύργου
Δήμος Ελευσίνας
Κοζάνη
Δήμος Εορδαίας
Δήμος Βοΐου

Χθες, ανακοινώθηκε παράταση του σκληρού lockdown σε πέντε περιοχές μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, στον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, την Κοζάνη, την Εορδαία και στον Δήμο Βοΐου παρατείνεται η ισχύς των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Επιμένουν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ κορωνοϊού

Για να γίνει αντιληπτή η εικόνα της πανδημίας στη χώρα, αλλά και της αργής αποκλιμάκωσης της πίεσης του κορωνοϊού στο σύστημα υγείας, στις 26 Οκτωβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 95, για να εκτοξευθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων σε 608 έναν μήνα αργότερα και να μειωθεί σε 473 την επομένη των Χριστουγέννων.

Όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, το δεύτερο κύμα μας έδειξε πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, όταν, αντίθετα, η μείωση έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους βραδείς ρυθμούς.

Αναφερόμενη στα νέα κρούσματα κορωνοϊού, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η διάμεση ηλικία τους είναι τα 48 έτη, ενώ 1 στους 4 είναι άνω των 65 ετών. Αυτό καταδεικνύει πως το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται. Επίσης, ευαίσθητες είναι οι ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα.

Αυξημένα και πάλι τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα

Σήμερα, ημέρα που τα τεστ κορωνοϊού αυξήθηκαν σημαντικά (πάνω από 30.000), παρατηρήθηκε και πάλι τετραψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, η Αττική κατέγραψε 327 νέα κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 197.

Στην Αττική σημειώνεται μείωση 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και 30% στη Θεσσαλονίκη, ενώ το RT στην Αττική είναι στο 0,8 και στη Θεσσαλονίκη στο 0,6, σημείωσε νωρίτερα, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το Σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ό,τι πιέστηκε. Οσα κερδίζουμε με κόπο πρέπει να τα διατηρήσουμε. Υπάρχει κόπωση, είναι κατανοητό, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να χαλαρώσουμε», επανέλαβε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Από τη νέα χρονιά η απόφαση για τα σχολεία

Την ίδια ώρα, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των ειδικών τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στις 8 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ