Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Χωρίς “Επαφή” για την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων στο Ηράκλειο Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Καίρια παρέμβαση του κ. Παλαιοδήμου, Προέδρου του Σωματείου «Επαφή –Ενεργή Προστασία Αδέσποτων Ζώων Ηρακλείου» στο δημοτικό συμβούλιο

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής παραβρέθηκε ο κ. Ευάγγελος Παλαιοδήμος, Πρόεδρος του Σωματείου «Επαφή –Ενεργή Προστασία Αδέσποτων Ζώων Ηρακλείου» όπου και παρενέβη για ένα πολύ σοβαρό θέμα, την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων.
Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί έντονα τον συγκεκριμένο σύλλογο και έχει προβεί σε μία σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες θα παραθέσουμε στη συνέχεια.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος “Επαφή” και ο Πρόεδρός του κ. Παλαιοδήμος, πιέζουν ώστε να μην προχωρήσει η συνεργασία του δήμου Ηρακλείου Αττικής με τον Σύνδεσμο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ) για την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων. Ο λόγος είναι πως το συγκεκριμένο εγχείρημα προβλέπει 80 θέσεις αδέσποτων που θα αναλογούν σε 15 δήμους, όσα είναι δηλαδή οι δήμοι – μέλη του ΣΒΑΠ. Επί της ουσίας στο Ηράκλειο Αττικής θα αντιστοιχούν 4 – 5 θέσεις που όπως γίνεται εύκολα κατανοητό δεν καλύπτει τις ανάγκες του δήμου.
Αντίθετα ο κ. Παλαιοδήμος με έγγραφα που παρουσίασε στο συμβούλιο αλλά και στον ίδιο τον δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκο Μπάμπαλο σε πρόσφατη συνάντησή τους τάσσεται υπέρ της Δημιουργίας Διαδημοτικού Καταφυγίου αδέσποτων ζώων με τους γειτονικούς δήμους Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Η ομιλία του κ. Παλαιοδήμου
Αναλυτικά, στην ομιλία του στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής ο Πρόεδρος του Σωματείου «Επαφή – Ενεργή Προστασία Αδέσποτων Ζώων Ηρακλείου», κ. Ευάγγελος Παλαιοδήμος τόνισε: “Η παρουσία μου σήμερα ως εκπροσώπου του φιλοζωικού Σωματείου «Επαφή – Ενεργή Προστασία Αδέσποτων ζωών Ηρακλείου, έχει ως στόχο την ανάδειξη ενός άκρως σημαντικού θέματος, την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων.
Αυτό αποτελεί υποχρέωση του κάθε Δήμου σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση που έχουμε υπογράψει ως χώρα για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
Όπως πολλοί γνωρίζετε, το σωματείο μας από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του, ενήργησε για την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τα αδέσποτα ζώα από τον Δήμο Ηρακλείου και όχι μόνο.
Αποτέλεσμα των προσπαθειών μας είναι ότι το 2013, με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των 4 Δήμων Ηρακλείου, Ν. Ιώνιας, Πεύκης- Λυκόβρυσης και Μεταμόρφωσης, αποφασίστηκε η Δημιουργία Διαδημοτικού Καταφυγίου αδέσποτων ζώων, υπογράφοντας οι 4 τότε Δήμαρχοι και σχετικό πρακτικό.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αναζητήθηκαν χώροι από τα οικία Δασαρχεία για παραχώρηση έκτασης, για την Δημιουργία καταφυγίου.
Επίσης τα τελευταία χρόνια, επιχειρήθηκε σε εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, η παραχώρηση καταφυγίου που έχει ιδρυθεί από το 1985 στην Θέση Πάτημα στον Ασπρόπυργο,
Διαδικασία η οποία επισημαίνω ότι είναι ακόμη ανοιχτή.
Πρόσφατα το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. Ευρώ, χρηματοδοτεί την δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων,
Με επιμερισμένο ποσό 300.000 ευρώ για τον κάθε Δήμο, ακόμα και στην περίπτωση κατασκευής διαδημοτικού καταφυγίου.
Θα ήθελα εδώ να τονίσω:
για να υπάρχει πλήρης εικόνα ως προς τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, ότι το πρότυπο και νόμιμο ενδιαίτημα καταφυγίων αδέσποτων ζώων που δημιουργήθηκε στην Ν. Ιωνία Βόλου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το ΥΠΑΑΤ, προϋπολογίσθηκε στα 300.000 και δύναται να φιλοξενήσει 70 σκυλιά.
Όπως όλοι αντιλαμβάνεσθε, είναι μια σπουδαία εύκαιρα ο Δήμος μας να αξιοποιήσει την δυνατότητα αυτή χρηματοδότησης για την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους που αναφέρθηκαν πιο πριν.
Όχι για να κάνει ένα έργο βιτρίνας.
Αντιθέτως!
Η δημιουργία καταφύγιου αδέσποτων ζώων, είναι απολύτως απαραίτητη για την ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων, πάντοτε με στόχο την μείωση του αριθμού τους, στην επαρκή προστασία τους άλλα και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Οι ανάγκες φιλοξενίας που μας προκύπτουν κατά την διαδικασία διαχείρισης των αδέσποτων ζωών είναι μεγάλες.
Κουτάβια που δεν έχουν συμπληρώσει το απαραίτητο όριο ηλικίας για την στείρωση και επανένταξή τους,
Ζώα που χρήζουν πολύμηνη θεραπεία (πχ καλαζαρ)
Παραδόσεις ζώων από πολίτες που δεν τα θέλουν πια για διαφόρους λογούς (οικονομικούς κτλ)
Από αυτά που σας ανέφερα νομίζω ότι γίνεται ευρέως αποδεκτό, ακόμα και από αυτούς οι όποιοι δεν έχουν ασχοληθεί ενεργά με το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων,
Το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη καταφυγίου αδέσποτων ζώων , επαρκούς χωρητικότητας.
Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ στο ουσιαστικότερο σημείο της σημερινής παρέμβασης μου, για το οποίο θεωρήσαμε αναγκαίο ότι θα πρέπει να το αναδείξουμε.
Προ αρκετών ήμερων, προσωπικά ενημερώθηκα ότι σε αντίθεση των σχετικών αποφάσεων των ΔΣ, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής συμμετέχει στην από κοινού με άλλους 14 Δήμους δημιουργία ενδιαιτήματος αδέσποτων ζώων από τον Σύνδεσμο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Ο σχετικός φάκελος βρίσκονταν προς έγκριση στο γραφείο του Αρμόδιου Υπουργού του ΥΠΑΑΤ, προ των εκλογών, ο οποίος και εισηγήθηκε θετικά, ως ενημερωθήκαμε.
Ζητήσαμε προφορικά άλλα και με επιστολή μας, προ ημερών, την αποδέσμευση από αυτή την προσπάθεια.
Όχι γιατί είμαστε αντίθετοι στην Δημιουργία ενδιαιτημάτων, άλλωστε όπως ανέφερα εκτενώς νωρίτερα, υποστηρίζουμε την δημιουργία κρατικών ενδιαιτημάτων,
Είμαστε αντίθετοι με την συμμετοχή του Δήμου μας, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου από 14 και πλέον Δήμους, συνολικής χωρητικότητας 80 θέσεων,
Όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα αφού για τον κάθε Δήμο που συμμετέχει θα αντιστοιχούν 3-4 θέσεις, οι οποίες είναι αμελητέες μπροστά στην πραγματικότητα και τις ανάγκες του Δήμου,
αλλά θα στερήσει την δυνατότητα χρηματοδότησης του Δήμου μας, αφού είναι σαφές ότι ο κάθε δικαιούχος δύναται να υποβάλλει μια και μόνο αίτηση χρηματοδότης.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ως σωματείο, θα σταθούμε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, απέναντι σε αυτή την επιλογή, παρά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ενημερωθεί
Πότε; με ποιες διαδικασίες; και με ποια δεδομένα ελήφθη σχετική απόφαση συμμετοχής του Δήμου μας σε αυτή την προσπάθεια.
Μια επιλογή η οποία, με βάση τα δεδομένα που μόλις εκτέθηκαν, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου μας,
Μια επιλογή που δεν θα συμβάλει στην ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Μια επιλογή για την οποία δικαιούμαστε εμείς, οι πολίτες του Ηρακλείου, τα μέλη του Δημοτικό Συμβουλίου, να γνωρίζουμε.
Ποιος;
Ποτέ;
και με ποιες διαδικασίες ελήφθη η σχετική απόφαση συμμετοχής,
Μια επιλογή που οδηγεί στην απώλεια σημαντικών και αναγκαίων πόρων σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας,
Μια επιλογή την οποία θα παλέψουμε, όπως και ήδη κάνουμε, να την ανατρέψουμε.
Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε έμπρακτα:
την υλοποίηση των αποφάσεων των ΔΣ των όμορων Δήμων για την δημιουργία ευέλικτου σύμφωνα με την νομοθεσία ενδιαιτήματος αδέσποτων ζώων, μέσω της αξιοποίησης της επίμαχης χρηματοδότησης.
Διότι μόνο η στενή συνεργασία αυτών των Δήμων θα οδηγήσει στην μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων σε όλη την περιοχή μας άλλα και την προστασία τους.
Σας ευχαριστώ.”

Η επιστολή προς τον δήμαρχο
Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του ρεπορτάζ ο κ. Παλαιοδήμος είχε προβεί και σε άλλες κινήσεις νωρίτερα. Μεταξύ των οποίων ήταν και η παρακάτω επιστολή προς τον δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκο Μπάμπαλο: “Σε συνέχεια της προ εβδομάδων συνάντησής μας με θέμα την δημιουργία διαδημοτικού ενδιαιτήματος κατ εφαρμογή σχετικών αποφάσεων των ΔΣ των Δήμων Ηρακλείου Αττικής, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Ν. Ιωνίας Αττικής και Μεταμόρφωσης, κατ εφαρμογή του 4039/12, αποφασίστηκε η εκ νέου αναζήτηση σχετικού χώρου για την δημιουργία ενδιαιτήματος άλλα και η διενέργεια σχετικής αλληλογραφίας με τους όμορους Δήμους για την συγκρότηση της σχετικής επιτροπής που έχει αποφασιστεί.
Επιπρόσθετα, στη μεταξύ μας συνάντηση έγινε εκτενής ενημέρωση για το πρόγραμμα Φιλόδημος 2, το οποίο αφορά στην δέσμευση ποσού 20.000.000 ευρώ για την δημιουργία καταφυγίων από τους Δήμους.
Σύμφωνα με προφορική ενημέρωση που λάβαμε από στελέχη του ΥΠΑΑΤ, σε αντίθεση των σχετικών αποφάσεων των ΔΣ, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής συμμετέχει στην από κοινού με 20 ακόμη Δήμους δημιουργία ενδιαιτήματος από τον Σύνδεσμο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, ο εν λόγω φάκελος βρίσκονταν πλέον προς έγκριση στο γραφείο του Αρμόδιου Υπουργού του ΥΠΑΑΤ, προ του εκλογών, ο οποίος και εισηγήθηκε θετικά, προκειμένου να κατατεθεί μεταξύ άλλων δικαιολογητικών στο προαναφερόμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης ενδιαιτημάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν εάν αληθεύει η πληροφόρηση αυτή και, σε περίπτωση που αληθεύει, για ποιους λόγους κατά την διάρκεια της συνάντησής μας δεν ενημερωθήκαμε σχετικά;
Πως δύναται να λειτουργήσει ομαλά διαδημοτικό καταφύγιων 20 Δήμων (!!) και χωρητικότητας 80 θέσεων, ως ενημερωθήκαμε προφορικά, και πως θα διασφαλισθεί η αναγκαία χωρητικότητα για τον κάθε Δήμο και, κατά συνέπεια, η ομαλή λειτουργία του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζωών, όταν για την δημιουργία νόμιμου καταφυγίου 80 θέσεων ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 300.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ποσό της χρηματοδότησης ανά Δήμο στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος»
Αιτούμαστε
α) την άμεση αποδέσμευση από την εν λόγω προσπάθεια, διότι είναι σαφές ότι θα δημιουργήσει προβλήματα και δεν θα διευκολύνει την ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων, λόγω του μεγάλου αριθμού Δήμων που συμμετέχουν και
β) την αναζήτηση σχετικού χώρου, κατ εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων, για την δημιουργία ενδιαιτήματος σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους (Πεύκη – Λυκόβρυση, Ν. Ιωνία και Μεταμόρφωση) μέσω της αξιοποίησης των σχετικών κονδυλίων από το πρόγραμμα Φιλόδημος, το οποίο αναφέρει ρητά ότι «Κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα μίας (1) μόνο αίτησης, με το συνολικό ανώτατο ποσό χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα να ανέρχεται σε 300.000 ευρώ πλέον Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)».
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας, η άμεση συγκρότηση σχετικής επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους των εν λόγω Δήμων και ο ορισμός σχετικής συνάντησης με την συμμετοχή των εκπρόσωπων των Δήμων και υπηρεσιακών στελεχών για την ανάδειξη όλων των παραπάνω θεμάτων, είναι ύψιστης σημασίας.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ