Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Συνέντευξη της Αιμιλίας Τζίβα στο Χ-τύπο: «Έχουμε μελετήσει πετυχημένες πρακτικές αναβάθμισης της πόλης»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Επενδύουμε στους επιστήμονες, στην τεχνολογία, στην αυτοματοποίηση των υπηρεσιών»

Κα Τζίβα, θα διεκδικήσετε τη Δημαρχία του Ηρακλείου Αττικής στις προσεχείς εκλογές, ως επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών. Πόσο χρήσιμη ήταν η εμπειρία που αποκτήσατε στην Περιφέρεια;
Η Περιφέρεια Αττικής είναι ένα μεγάλο σχολείο. Έχω την τύχη να είμαι, όχι μόνο μέλος της Διοίκησης αλλά και της Οικονομικής επιτροπής που είναι η ραχοκοκαλιά της υλοποίησης της πολιτικής που κάθε φορά επιλέγεται. Στις συνεδριάσεις της Οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας συζητιούνται θέματα που αφορούν σε όλους τους Δήμους του λεκανοπεδίου. Έτσι υπάρχει σαφής εικόνα καλών ή κακών πρακτικών που ακολουθούνται, νεωτερισμών ή προχειροτήτων σε διαγωνισμούς και μελέτες, συν τα θέματα διαχείρισης μιας καθημερινότητας πράγμα δύσκολο που προϋποθέτει ιδιαίτερη προσοχή αν θέλεις να διοικήσεις με νομιμότητα και διαφάνεια.
Έχω πλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίζω τις «κακοτοπιές» σε ό,τι αφορά στα μικρά γράμματα των δημόσιων διαγωνισμών. Πώς να μην μπαίνουν όροι που φωτογραφίζουν τους ίδιους και τους ίδιους, και πως να μπαίνουν όροι που με διαφάνεια να απευθύνονται στους πολλούς και όχι -στους εξής συγκεκριμένους εργολάβους.
Σε ό,τι αφορά στο Ηράκλειο είμαι πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης όλων των έργων που χρηματοδοτούνται από την περιφέρεια Αττικής, τον παιδικό σταθμό στην Πλαπούτα, το γήπεδο της Πρασίνου Λόφου, την υπογειοποίηση κλπ, και έχω σαφή αντίληψη για το τι έχει συμβεί με τις μελέτες, τι λάθη έχουν γίνει και γιατί τα περισσότερα έργα έχουν σταματήσει.

Σε ποιους τομείς υστέρησε η παρούσα δημοτική αρχή;
Η Παρούσα Δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το «μία από τα ίδια». Αν μεταφερθούμε θεωρητικά κάποια χρόνια αργότερα και μας ρωτούσαν τι θυμόμαστε από την παρούσα διοίκηση και ποιο είναι το μεγαλύτερο έργο που έκανε, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει κάτι τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό που θα θυμάται κάνεις.
Καθαρίζει «ολίγον» τους δρόμους, κάνει τις εκδηλώσεις που είναι καθιερωμένες, φτιάχνει πεζοδρόμια ή ενίοτε και κάνα δρόμο, τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές μπαίνουν και κάποια φώτα, ακολουθεί τη γραφειοκρατία της πεπατημένης.
Αλίμονο αν δεν τα έκανε και αυτά .
Μπορεί και πρέπει όμως να γίνουν πολλά ακόμα !
Ο άνθρωπος πριν λίγο καιρό έφτασε στον ΑΡΗ και την ίδια στιγμή για να βγάλεις ένα πιστοποιητικό πρέπει να πάρεις άδεια από τη δουλειά σου και να πας αυτοπροσώπως στο δημαρχείο.
Έχεις ένα μικρό παιδί και δεν υπάρχει πεζοδρόμιο να περπατήσεις με το καροτσάκι, είσαι άτομο με αναπηρία και δεν υπάρχουν ράμπες, είσαι γονιός και δεν μπορείς να κάνεις χρήση των γηπέδων παρά μόνο αν ανήκεις σε κάποια ομάδα, είσαι άνθρωπος με προβλήματα και αν δεν έχεις κάποιον γνωστό κανείς δε θα σου χτυπήσει την πόρτα να δει αν υπάρχεις, είσαι νέος και δεν έχεις άμεση και σύγχρονη ηλεκτρονική πρόσβαση στις υπηρεσίες του δήμου, περιμένεις στη στάση το λεωφορείο δεν υπάρχει στέγαστρο και βρέχεσαι, κάνεις μνημόσυνο σε ένα συγγενή σου- πληρώνεις το παράβολο ηλεκτρονικά και πρέπει να μιλήσεις και με το γραφείο δημάρχου για να το κλείσεις την ημέρα και ώρα που θες.
Αυτά και άλλα τόσα..
Όλα περιστρέφονται γύρω από τους ίδιους. Ένας φαύλος κύκλος
Υπάρχει αυτή η λογική της προσωπικής εξυπηρέτησης που με ενοχλεί αφάνταστα. Είναι απαράδεκτο να νοιώθει ο πολίτης υποχρεωμένος για το αυτονόητο.
Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά πρέπει να είναι απρόσωπα. Ο πολίτης για τέτοια θέματα δεν πρέπει να έρχεται καθόλου σε επαφή με τη διοίκηση του δήμου παρά μόνο με τις υπηρεσίες. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται στη σημερινή εποχή η εκδούλευση για τις βασικές υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένος ο δήμος να προσφέρει στους πολίτες και να πωλείται ως έργο.

Αν αύριο το Δίκτυο πολιτών κερδίσει τις εκλογές και εσείς γίνετε Δήμαρχος σε τι θα διαφέρετε από τους προηγούμενους.
Η βασικότερη διαφορά μας είναι ότι εμείς πιστεύουμε στη συλλογικότητα και την ομαδική δουλειά σε αντίθεση με τα Δημαρχοκεντρικά μοντέλα που ο Δήμαρχος αποφασίζει και διατάζει. Πιστεύουμε στην αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβούλου και σαφώς στην αναβάθμιση του εργαζόμενου που στελεχώνει τις υπηρεσίες.
Βασική μας αρχή είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός της άλλης άποψης, ο σεβασμός στον πολίτη, ο σεβασμός του εργαζόμενου, ο σεβασμός ακόμη και του περαστικού από την πόλη μας.
Επίσης εμείς έχουμε έναν κεντρικό σχεδιασμό για την πόλη μας και δε θα κάνουμε αποσπασματικές παρεμβάσεις μόνο και μόνο για τις ψήφους.
Θα εφαρμόσουμε κεντρική πολιτική για την αύξηση του πράσινου, τους ελεύθερους χώρους ή τις παιδικές χαρές και την ανακύκλωση, για το κυκλοφοριακό, για την πολιτιστική αναγέννηση του τόπου μας, για την τοπική παραγωγική ανασυγκρότηση, την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία. Επενδύουμε στους επιστήμονες, στην τεχνολογία, στην αυτοματοποίηση των υπηρεσιών, στην αναβάθμιση των παροχών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Έχουμε μελετήσει πετυχημένες πρακτικές αναβάθμισης της πόλης και θα έρθουμε σε επαφή με το πολυτεχνείο και τα μεγάλα πανεπιστήμια για τον τρόπο υλοποίησης τους. Και βέβαια θα κάνουμε χρήση των καινοτόμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Είμαστε καταρτισμένοι και έμπειροι σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.
Άλλη μια ουσιαστική διαφορά είναι ότι εμείς θα είμαστε η δημοτική αρχή όλων των συμπολιτών μας και όχι αυτών που μας ψήφισαν και θέλουμε το Ηράκλειο να γίνει ένας σύγχρονος δήμος φιλικός στον πολίτη.
Και φυσικά Διαφάνεια.
Αυτή την εποχή που η λαίλαπα των μνημονίων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις οικογένειες δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίας για τους πόρους που δαπανώνται, τον τρόπο που δαπανώνται και φυσικά πρέπει όλη αυτή η πληροφόρηση να είναι ανοιχτή στους πολίτες.

Απευθύνατε κάλεσμα στις δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης για συνεργασία και συμμετοχή βάσει αρχών και προγραμματικών συγκλίσεων. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος;
Αφουγκράζομαι πως η συνεργασία και οι προγραμματικές συγκλίσεις είναι αυτό που θέλει η πλειοψηφία του κόσμου. Θα επιμείνουμε στο κάλεσμα που ενώνει όλους τους προοδευτικούς, τους δημοκρατικούς πολίτες της πόλης μας που αρνούνται τις στείρες λογικές του παρελθόντος.
Τους καλούμε να ενώσουμε φωνές και δυνάμεις για θέματα που αφορούν στη διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.
Τους καλούμε σε προγραμματική σύγκλιση με όρους ασφάλειας, ισότιμων σχέσεων, διαφάνειας.
Τους καλούμε σε προγραμματική σύγκλιση ως επένδυση στη γυναίκα, στη μητέρα, στους εργαζόμενους και τους άνεργους, στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, στους νέους της πόλης μας, στα παιδιά και τις οικογένειές μας.

Οι εκλογές θα γίνουν με το νέο νόμο της Απλής Αναλογικής. Συμμερίζεστε τις ανησυχίες που ακούγονται για την εφαρμογή της;
Πρόκειται για μεγάλη τομή που θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των δήμων. Το νέο σύστημα της απλής αναλογικής υπηρετεί τη συνταγματική επιταγή της ισότητας της ψήφου. Οδηγεί στον εκδημοκρατισμό και στην πραγματική αποτύπωση της λαϊκής βούλησης στη σύνθεση των Δημοτικών Συμβουλίων.
Τα εκλογικά συστήματα δεν είναι ουδέτερα. Παράγουν πολιτικό ήθος.
Επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά, τα αποτελέσματα, τον τρόπο άσκησης διοίκησης, τη συμμετοχή, την ποιότητα της τοπικής δημοκρατίας και εν γένει αποτυπώνουν ή στρεβλώνουν τη λαϊκή βούληση. Ο νέος νόμος προϋποθέτει προγραμματικές δεσμεύσεις, συνθέσεις και συνεργασίες που έχει ανάγκη ο τόπος μας, και υπό αυτή την έννοια συμβάλλει και στην τοπική ανάπτυξη με όρους διαφάνειας και αντοχές σε βάθος χρόνου. Δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους και συλλογικότητες με τοπικές ευαισθησίες να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το βασικότερο ανανεώνει και αποεπαγγελματοποιεί την Αυτοδιοίκηση.
Κάτω από αυτό το πρίσμα εμείς είμαστε όχι μόνο υπέρ αυτής της εξέλιξης άλλα είμαστε και με αυτούς που έχουν αγωνιστεί για την εφαρμογή της απλής Αναλογικής ως το πλέον δημοκρατικό εκλογικό σύστημα.

Ήρθε ο καιρός το Ηράκλειο Αττικής να έχει την πρώτη γυναίκα δήμαρχο; Αισθάνεστε έτοιμη;
Όχι μόνο γυναίκα Δήμαρχος. Γυναίκα εργαζόμενη, με μεταπτυχιακά και μητέρα 3-παιδιών με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση και μια δυνατή ομάδα με θέληση γνώση και όραμα. Αισθάνομαι έτοιμη να αναλάβω και σας καλώ στο πρώτο ανοιχτό κάλεσμα την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ