Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στην εξώπορτα έτοιμος να μπει μέσα στο Κτήμα Φιξ ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα μεγάλο, καθοριστικό βήμα στη διαδρομή για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ έκανε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ο τρόπος χρηματοδότησης της αγοράς των 27 στρεμμάτων και των κτιρίων που βρίσκονται εντός των ορίων του, συγκεκριμένα οι νέοι όροι της σύναψης δανειακής σύμβασης από την όποια θα προκύψει η αποζημίωση των τωρινών ιδιοκτητών του Φιξ, με 5 εκατομμύρια ευρώ, το χαμηλότερο αντίτιμο που έχει προκύψει ποτέ από την σχετική διαπραγμάτευση. Η απόφαση του ΔΣ θα αποσταλεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον τυπικό έλεγχο, με την ολοκλήρωση του οποίου θα ανάψει το πράσινο φως για την ιστορική στιγμή: την απόκτηση του Κτήματος Φιξ από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής μετά από δεκαετίες προσπαθειών και το άνοιγμα της πόρτας του ώστε να μπορούν να το χαίρονται οι Ηρακλειώτες ως πάρκο Πρασίνου, Πολιτισμού και Ιστορίας του τόπου.

Υπέρ της απόφασης σύναψης της δανειακής σύμβασης ψήφισαν 18 δημοτικοί σύμβουλοι, η δημοτική ομάδα της διοίκησης, η Αιμιλία Τζίβα και η Φάνη Βελλίδου από το Δίκτυο Πολιτών και ο ανεξάρτητος σύμβουλος, Χρήστος Τσουλουχάς, η «συμμαχία» υπέρ της απόκτησης του Φιξ από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής, η οποία, όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενες εκδόσεις της εφημερίδας και της ιστοσελίδας, διαμορφώθηκε από την πρώτη στιγμή και κράτησε μέχρι το τέλος παρά τις πιέσεις.

Πιέσεις που έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως εκφράστηκαν από το αντίθετο στρατόπεδο, εκείνο δηλαδή που υποστηρίζει την απόκτηση του Κτήματος Φιξ, όχι όμως από το Δήμο αλλά από την κεντρική διοίκηση. Για ακόμα μια φορά οι σύμβουλοι των υπόλοιπων παρατάξεων δοκίμασαν να ανατρέψουν την πρόταση του δανείου ως πηγή αγοράς του Κτήματος από το Δήμο, με τα επιχειρήματα που πάγια χρησιμοποιούνται, κυριότερο από τα οποία είναι ότι το κεντρικό κράτος είναι πλέον έτοιμο να απαλλοτριώσει το Φιξ, κάτι που εξάγεται, όπως ειπώθηκε, από τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργείων.

Βεβαίως, όπως απάντησε η άλλη πλευρά, το πλέον αρμόδιο Υπουργείο, αυτό του Πολιτισμού, στο μοναδικό επίσημο έγγραφο που υπάρχει η θέση του, την απάντηση που έδωσε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε… αναρμόδιο να αγοράσει το Κτήμα Φιξ (παραθέτουμε το έγγραφο).

 

 

 

Νίκος Μπάμπαλος: Βήμα, βήμα μπαίνουμε στο Κτήμα Φιξ

«Βήμα, βήμα, μεθοδικά και σταθερά, προχωράμε στο πλάνο της απόκτησης του Κτήματος Φιξ με τις δυνάμεις του Δήμου, ώστε να το αποδώσουμε στους δημότες. Σε μια ακόμα ιστορική απόφαση στο ΔΣ, ορίσαμε τον τρόπο αγοράς ώστε να αποζημιώσουμε τους τωρινούς ιδιοκτήτες με το ιστορικά χαμηλότερο τίμημα που έχουν αξιώσει ποτέ, κάτι που πετύχαμε μέσα από σοβαρή διαπραγμάτευση. Θέλω για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω έναν – έναν τους δημοτικούς συμβούλους που από την πρώτη στιγμή στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που συνεχίζουν να εμμένουν να μην αγοράσει ο Δήμος τα 27 στρέμματα και να περιμένουμε να μας το χαρίσει κάπου, κάποιος, κάποτε… Και το λένε ευθέως: θα συνεχίσουν να προσπαθούν να εμποδίσουν την αγορά με προσφυγές, καταγγελίες και όποιο μέσο διαθέτουν (παρόλο που όλες οι προηγούμενες που προσπάθησαν να κάνουν κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων). Εμείς τους απαντάμε ότι δεν είναι αργά να λογικευτούν. Δεν είναι αργά να αρθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να καταλάβουν ότι το Κτήμα Φιξ δεν το αγοράζει ούτε ο Μπάμπαλος, ούτε η δημοτική αρχή. Το αποκτά ο λαός του Ηρακλείου για να το κληροδοτήσει στα παιδιά του…», τονίζει στο μήνυμά του για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του ΔΣ ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος.

 

Επεισόδιο Παπαδημητρίου – Πέτρου

Η ιστορικότητα της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχε να κάνει μόνο με την πορεία προς την απόκτηση του Κτήματος Φιξ. Δυστυχώς στιγματίστηκε και με ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια που έχουν σημειωθεί ποτέ στην συγκεκριμένη αίθουσα. Ο επικεφαλής της μείζονος, Γιώργος Παπαδημητρίου, αποκάλεσε «γελοίο» τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργο Πέτρου, όταν ο τελευταίος δεν δέχθηκε να εισάγει σε παράλληλη ψηφοφορία την πρόταση που επί του πιεστηρίου κατέθεσε για το Φιξ ο πρώτος, δηλαδή ναι στην απόκτηση, όχι όμως από το Δήμο αλλά και από την κεντρική διοίκηση. Ο κ. Πέτρου δοκίμασε να εξηγήσει στον επικεφαλής της μείζονος ότι δεν μπορεί να εισαχθεί θέμα με τέτοιο πρόχειρο τρόπο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, προκαλώντας όμως την οργή του κ. Παπαδημητρίου, ακολούθως τους παραπάνω χαρακτηρισμούς και την ένταση που συνόδευσε την στιγμή. Ευτυχώς, το επεισόδιο τελείωσε μόνο στα λόγια και περιορίστηκε σε λίγα λεπτά…

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ