Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Με εντάσεις η 2η διαβούλευση για το Σ.Β.Α.Κ. στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Την 2η συγκέντρωση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε φορείς και κατοίκους της πόλης πραγματοποίησε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στο πλαίσιο της κατάρτισης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της περιοχής.

Η δημόσια διαβούλευση για το ΣΒΑΚ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (26/2) στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Πολυκέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου».

«Για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου προχωράμε στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης και συγκροτημένης μελέτης των κυκλοφοριακών δεδομένων της πόλης. Έχουμε την απεικόνιση του τωρινού κυκλοφοριακού χάρτη της Ηρακλείου και την σχεδίαση ενός νέου, ο οποίος θα κάνει τις μετακινήσεις στο Ηράκλειο πιο ασφαλείς, περιβαλλοντικά φιλικές και άνετες», τόνισε ανοίγοντας την διαδικασία της 2ης διαβούλευσης ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος.

Αρχικά η ομάδα μελετητών που έχει αναλάβει την εκπόνηση του ΣΒΑΚ, αφού επισήμανε ότι η 2η φάση του έργου θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες, με μία μακροσκελή παρουσίαση ενημέρωσε αναλυτικά για τα δεδομένα του υφιστάμενου κυκλοφοριακού τοπίου της πόλης του Ηρακλείου και ανέλυσε τις αρχικές επιστημονικές προτάσεις για την διαμόρφωση – βελτίωση του οδικού χάρτη του Δήμου, οι οποίες εμπεριέχουν μια σειρά από ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που στοχεύουν στο να κάνουν την μετακίνηση στην πόλη πιο λειτουργική και πιο φιλική στο περιβάλλον.

Στη συνέχεια, δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι, που παρακολούθησαν από κοντά τη νέα διαβούλευση, διατύπωσαν ερωτήσεις, παρατηρήσεις και ενστάσεις για διάφορα θέματα του σχεδίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσουν και νέες διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, προτού τελικά το ΣΒΑΚ τεθεί στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και περάσει, ακολούθως, στην φάση της υλοποίησης.

Φωνές και πανό κατά της υπογειοποίησης της οδού Μ. Μερκούρη 

Ένταση επικράτησε στην αίθουσα όταν η παρουσίαση των μελετητών έφτασε στο επίμαχο σημείο της υπογειοποίησης της οδού Μ. Μερκούρη που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της περιοχής.

Μέλη της επιτροπής πολιτών “Κάτοικοι Μαζί” ανάρτησαν πανό εντός της αίθουσας και διαμαρτυρήθηκαν σε έντονο ύφος για την υπογειοποίηση που προωθεί ο Δήμαρχος, εκφράζοντας παράλληλα του έντονους προβληματισμούς τους για ένα έργο που αναμένεται να υποβαθμίσει το βιωτικό επίπεδο της πόλης, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Θέση κατά της υπογειοποίησης πήραν, για ακόμα μία φορά, ο πρώην Δήμαρχος, κ. Βλασσόπουλος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πνοή Ηράκλειο», κ. Κουτρούλης.

Μειωμένη η προσέλευση του κόσμου λόγω της ώρας που επέλεξε ο Δήμαρχος

Αρνητικά σχολιάστηκε από το κοινό η ώρα (11 π.μ.) που επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ενημέρωσης για το ΣΒΑΚ. O Δήμαρχος Ηρακλείου με την απόφαση του αυτή ουσιαστικά απέκλεισε τους εργαζόμενους κατοίκους της πόλης, από μία τόσο σημαντική συζήτηση, πάνω σε θέματα που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα και το βιωτικό επίπεδο όλων.

Πάντως, ο κ. Μπάμπαλος στην ομιλία του υπεραμύνθηκε της επιλογής του και τόνισε ότι ακόμα και απογευματινές ώρες να είχε προγραμματιστεί η συγκέντρωση δεν θα υπήρχε κάποια διαφορά στην προσέλευση του κόσμου, κάνοντας λόγο για τερτίπια κάποιων που πάντα βρίσκουν προφάσεις για να μην συζητήσουν θέματα που αφορούν το γενικότερο καλό της πόλης.

Χωρίς συντονιστή η συγκέντρωση ενημέρωσης για το ΣΒΑΚ 

Ιδιαίτερη εντύπωση και αρνητικά σχόλια προκάλεσε το γεγονός πως δεν είχε οριστεί συντονιστής της συγκέντρωσης από την Δημοτική Αρχή. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργείται σύγχυση στο ακροατήριο και να χάνεται η συνοχή και η ουσία της συζήτησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Ριζομυλιώτης, βασικός μελετητής του έργου, κατά την διάρκεια του καταιγισμού των ερωτήσεων που δέχτηκε από τον κόσμο, ζήτησε να αναλάβει κάποιος από τον Δημοτική Αρχή τον ρόλο του συντονιστή, προκειμένου να εξομαλυνθεί η διαδικασία. Τελικά, ο κ. Μπάμπαλος επέλεξε να συντονίσει ο ίδιος την συζήτηση και τις ερωτήσεις του κόσμου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ