Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ιστορική στιγμή για το Ηράκλειο Αττικής: Το Κτήμα Φιξ ανοίγει και επίσημα τις πόρτες του το 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι αλήθεια! Το Κτήμα Φιξ, η έκταση των 27 στρεμμάτων στο βόρειο κομμάτι της πόλης του Ηρακλείου Αττικής, το Κτήμα που 40 χρόνια τώρα όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν από το δημαρχείο προσπάθησαν να αποκτήσουν, είναι και επίσημα στην ιδιοκτησία του Δήμου και των δημοτών.

Την εν λόγω ανακοίνωση έκανε ο νυν Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ενημερώνοντας το σώμα ότι λύθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες με τη διαδικασία της χρηματοδότησης της αγοράς του Κτήματος και, πλέον, το Φιξ περνάει στην κυριότητα του Δήμου.

Όσοι μένουν στο Ηράκλειο γνωρίζουν γιατί αυτή η στιγμή είναι από τις πιο ιστορικές για την πόλη. Το Κτήμα Φιξ, διακαής πόθος όπως είπαμε για όλες διαχρονικά τις διοικήσεις του Δήμου, μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης του Ηρακλείου, που όμοιό του δεν υπάρχει, όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Και πάρκο θα γίνει, εάν πιστέψουμε τη δέσμευση του Νίκου Μπάμπαλου, ο οποίος από την αρχή της προσπάθειας να αποκτήσει ο Δήμος το Φιξ, τονίζει συνεχώς ότι το Κτήμα θα αποτελέσει τοπόσημο Πρασίνου, Πολιτισμού και Ιστορίας της πόλης. Βέβαια, όπως είπε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, εκείνο είναι που θα αποφασίσει για τις εξειδικευμένες μορφές με τις οποίες θα αξιοποιηθεί το Φιξ, ιδίως η ιστορική, διατηρητέα βίλα που βρίσκεται μέσα στα όριά του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, η Δημοτική Αρχή προγραμματίζει αμέσως μετά τις γιορτές – και αφού προετοιμάσει το πάρκο πλέον Φιξ – να ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του Κτήματος για τους Ηρακλειώτες, προκειμένου να το γνωρίσουν και να το περπατήσουν.

 

 

Η κίνηση «ματ» της δημοτικής αρχής

Όσοι είναι τακτικοί αναγνώστες μας γνωρίζουν ότι η είδηση για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ δεν ήρθε ξαφνικά σαν Χριστουγεννιάτικο δώρο από τη Δημοτική Αρχή του Νίκου Μπάμπαλου για τους Ηρακλειώτες. Ο Δήμος ξεκίνησε πριν ένα χρόνο τις διαδικασίες που οδήγησαν σε αυτή την ιστορική στιγμή, ένας χρόνος που φαντάζει, βέβαια, ελάχιστη διάρκεια μπροστά στα 40 χρόνια αναμονής.

Θυμίζουμε, ο Νίκος Μπάμπαλος, ο οποίος όπως δήλωνε τότε, κουράστηκε να περιμένει την Πολιτεία να αγοράσει το Κτήμα Φιξ για λογαριασμό του δημοσίου συμφέροντος και αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασίες προκειμένου ο Δήμος, με τις δικές του δυνάμεις, να αποκτήσει το Κτήμα και να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του. Αφενός, η τελευταία χειροπιαστή απόπειρα που έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν το 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οδηγήθηκε δε σε τραγικό ναυάγιο με αποτέλεσμα να χαθούν 20 σχεδόν χρόνια. Αφετέρου, ο Δήμαρχος ήξερε από τις δικές του επαφές με την Πολιτεία, ότι σε περίπτωση που σήμερα κάποιος κεντρικός κρατικός φορέας αποφάσιζε να αποκτήσει το Κτήμα, αυτό θα άνηκε στον ίδιο αυτό τον φορέα, καθώς δεν θα μπορούσε να το παραχωρήσει στον Δήμο με την κείμενη νομοθεσία.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος είχε στρώσει τα οικονομικά του, δεν είχε πλέον μεγάλα χρέη και μηδενικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντίθετα παράγει πλεονάσματα ενώ 5 συνεχόμενα χρόνια μείωνε τη δημοτική φορολογία, σταδιακά σε όλους τους συντελεστές της. Τι σηματοδότησε αυτό για τη δημοτική αρχή; Ότι ο Δήμος θα μπορούσε να δανειοδοτηθεί προκειμένου να αγοράσει ο ίδιος το Φιξ, χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνει τους Ηρακλειώτες. Και αυτό έπραξε. Με διαπραγμάτευση, εξασφάλισε δάνειο από την τραπεζική αγορά – ο ίδιος υποστηρίζει με πολύ ευνοϊκούς όρους – και, έτσι, μπόρεσε να αποζημιώσει τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες του Φιξ για να το κάνει δικό του.

 

 

Οι προσφυγές τροχοπέδη στη διαδικασία απόκτησης

Βέβαια, η απόφαση να ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδρομή δεν βρήκε σύμφωνο το σύνολο του Δ.Σ.. Υπήρξαν σύμβουλοι από την αντιπολίτευση που στήριξαν την επιλογή του Δημάρχου, υπήρξαν όμως και αυτοί που τάχθηκαν σθεναρά αντίθετοι. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς διάλεξαν να προσφύγουν σταδιακά κατά όλων των αποφάσεων που πήρε στην απαιτούμενη διαδρομή ο Δήμος (η τελευταία προσφυγή έγινε αρκετά πρόσφατα κατά της εκταμίευσης του δανείου), με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αγοράς του Κτήματος. Σύμφωνα με πηγές από το δημαρχείο, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι προσφυγές το Κτήμα θα ήταν μήνες τώρα στη διάθεση των Ηρακλειωτών.

Η μεγαλύτερη ένσταση των πολέμιων της απόκτησης του Κτήματος Φιξ με τον τρόπο που επέλεξε η Δημοτική Αρχή ήταν ότι ο Δήμος θα έβαζε ένα επιπλέον χρέος στο κεφάλι του, κάτι που θα οδηγούσε στη μοιραία μετακύλισή του στους κατοίκους της πόλης. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Δημάρχου, η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς είναι η απόφαση που πήρε η Δημοτική Αρχή για τη δημοτική φορολογία του 2023: Ξόντρα στις προβλέψεις από τις «Κασσάνδρες», όπως χαρακτηριστικά μας είπαν, ουδεμία αύξηση έγινε στα δημοτικά τέλη, ουδεμία στον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, αντίθετα παραμένουν παγωμένα, και έτσι η διοίκηση Μπάμπαλου πετυχαίνει να είναι η μοναδική στη σύγχρονη ιστορία του Δήμου που κατά τη διάρκεια του συνόλου της διοίκησής της, όχι μόνο δεν αύξησε ούτε σεντ τη δημοτική φορολογία, αντίθετα εφάρμοσε τις μεγαλύτερες μειώσεις που έχουν δει ποτέ οι πολίτες.

Όλα αυτά θα τα γράψει η Ιστορία. Αυτό που περιμένουν πλέον οι Ηρακλειώτες είναι το πότε θα μπορέσουν να μπουν μέσα στο Κτήμα Φιξ, πότε θα μπορούν να χαρούν το δικό τους πλέον πάρκο. Εάν όλα πάνε καλά, όπως μαθαίνουμε, το… ποδαρικό θα γίνει στις αρχές του 2023…

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ