Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

“Η Αθήνα” – Ομιλία για τον «Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού» στο Ηράκλειο Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Ιστορικού- Ερευνήτριας Ιόλης Βιγγοπούλου, με θέμα “Η Αθήνα: Η ανάδυση και η ανάδειξη μιας πόλης μέσα από τα περιηγητικά έργα (15ος – 19ος αιώνας)”, και ελεύθερη είσοδο.

«Μια πόλη είναι ο τόπος που την περικλείει ανάγυρα, είναι τα όρη και οι λόφοι που την κυκλώνουν η θάλασσα στον ορίζοντα της, ο ουρανός που τη στεφανώνει: είναι οι άνθρωποι που την κατοικούν, που την περπάτησαν, είναι η ζωή τους σε αυτήν. Είναι τα κτίσματα, τα μνημεία, τα ερείπια του παρελθόντος. Μια πόλη είναι οι σιωπές και οι ήχοι της· είναι η ιστορία της, οι καταγεγραμμένες μνήμες, οι μύθοι, οι θρύλοι. Είναι τα γεγονότα, μικρά και μεγάλα, είναι τα συμβάντα, ηρωικά και ασήμαντα. Είναι οι επώνυμοι και οι αφανείς που έζησαν, πέρασαν και σημείωσαν γι’αυτήν και πάντα είναι το φυσικό της περίγραμμα και ο ήλιος που το φωτίζει αιώνες ίδια, κατ’ εποχές αλλιώτικα. Μια πόλη όμως μπορεί να είναι και σύμβολο, ιδέα, όραμα. Μια πόλη είναι αυτό που η ίδια γράφει και στεριώνει στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και αυτό που οι άλλοι θεωρούν γι’ αυτήν, γράφουν γι’αυτήν. Μια πόλη είναι ένα στερέωμα αυτοτελές και διαχρονικό: οι ταξιδιώτες διάττοντες αστέρες, μετεωρίτες στη ζωή της» (Ιόλη Βιγγοπούλου)

Την Αθήνα λοιπόν, μέσα από κείμενα και εικόνες περιηγητών, από τον 15ο αιώνα και τον μοναχικό ταξιδευτή Κυριάκο Αγκωνίτη, έως τον 19ο αιώνα, τότε που εκατοντάδες ταξιδιώτες ανακάλυπταν τη νεοσύστατη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, θα παρουσιάσει για τον «Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού», η Ιόλη Βιγγοπούλου Δρ. Ιστορίας – τέως Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στις 19.00, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου».

Η ομιλία της κ. Βιγγοπούλου με τίτλο «Η Αθήνα : η ανάδυση και η ανάδειξη μιας πόλης μέσα από τα περιηγητικά έργα (15ος-19ος αιώνας)» και υπότιτλο «ο χώρος- τα μνημεία-οι άνθρωποι» πραγματεύεται το πώς η πόλη αναδύθηκε μέσα από τα έργα των Ευρωπαίων περιηγητών, πώς εισήλθε στην ευρωπαϊκή πολιτισμική συνείδηση και πώς αναδείχτηκαν ο χώρος, τα μνημεία και οι άνθρωποί της από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα.

Λίγα λόγια για την κ. Βιγγοπούλου

Η Ιόλη Βιγγοπούλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Aθηνών, διπλωματούχος της Σχολής Ξεναγών Αθηνών και της Ecole du Louvre και Διδάκτωρ Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Paris I, Panthéon- Sorbonne), εργάστηκε είκοσι επτά χρόνια ως Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο την ταξιδιωτική γραμματεία και εικονογράφηση. Oι μελέτες, οι δημοσιεύσεις (περισσότερες από 200) και η συνεργασία της και με άλλους φορείς (Mουσεία, Βιβλιοθήκες, Πανεπιστήμια, Υπουργεία, Οικολογικές Οργανώσεις, UNESCO, Ραδιόφωνο κλπ) αφορούν θέματα τοπικής ιστορίας, ιστορικής και πολιτιστικής γεωγραφίας, κοινωνικής ιστορίας και πολιτισμού του νεότερου ελληνισμού καθώς και διαχρονικά ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, σε ερευνητικές ομάδες με επιτόπια δραστηριότητα, στην επιστημονική υποστήριξη και οργάνωση εκθέσεων και στην συγκρότηση διαδικτυακών τόπων με αντικείμενο τα περιηγητικά έργα. Στις δραστηριότητές της επίσης, συγκαταλέγονται διαλέξεις και ξεναγήσεις ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου, σε Έλληνες και αλλοδαπούς, μαθητές και ενήλικες, στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού πολιτισμού. Ασχολείται με την ταξιδιωτική φωτογραφία με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ