Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Εισαγγελική παραγγελία για τη χορήγηση των εγγράφων της σύμβασης “σκάνδαλο” στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

O Θεσμικός κατήφορος της διοίκησης Μπάμπαλου συνεχίζεται, όπου μετά από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, σφυρίζει αδιάφορα κάνοντας προσπάθεια να ξεχαστεί το θέμα, στρέφοντας την κοινή γνώμη αλλού, σηκώνοντας σκόνη με ριπές από αναρτήσεις και διαφημιστικά προεκλογικά video στα social media. Παρόλα αυτά, πέντε ημέρες μετά τις αποκλειστικές αποκαλύψεις της εφημερίδας “ΧΤΥΠΟΣ”, με έγγραφα και αποδείξεις, τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα με τη σύμβαση “σκάνδαλο” 21.000 ευρώ περίπου, με εταιρεία επικοινωνίας και δημοσκοπήσεων εν όψει προεκλογικής περιόδου. 

Δελτίο τύπου όμως έδωσε στη δημοσιότητα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Φίλανδρος μετά από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΧΤΥΠΟΣ”, το οποίο έφτασε νωρίς το απόγευμα στο γραφείο σύνταξης της εφημερίδας μας.
Όσον αφορά τη σύμβαση «Σκάνδαλο» με απευθείας ανάθεση του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, όπου η κοινωνία του Ηρακλείου μένει παγωμένη, από τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις και εφόσον από επιλογή, οι υπηρεσίες του δήμου δεν του έδωσαν τα σχετικά έγγραφα που είναι υποχρεωμένοι να δώσουν, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος αναγκάσθηκε να τα ζητήσει με εισαγγελική παραγγελία. Επίσης, στην επιστολή του κάνει λόγο για δημοκρατικότητα και θεσμικό κατήφορο της διοίκησης Μπάμπαλου, εξαπολύοντας “πυρά” κατά του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΠΕΡΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ –
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Στις 31-12-2018 (παραμονή Πρωτοχρονιάς – ημιαργία) και περί ώρα 15:00 αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ Ένταλμα Πληρωμής με θέμα: «Υπηρεσία κατάρτισης στρατηγικού σχεδίου για την ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών για έργα και παρεμβάσεις μείζονος σημασίας» (αφορά το ίδιο θέμα για το οποίο υπήρξε εκτενές ρεπορτάζ στο φύλλο της 22-2-2019 της εφημερίδας XTYPOS – ( www.xtypos.gr/δήμοι-αττικής/δήμος-ηρακλείου-αττικής/σύμβαση-σκάνδαλ-του-δήμου-ηρακλε/ )
Επειδή τόσο το θέμα όσο και ο χρόνος ανάρτησης του εντάλματος με προβλημάτισαν, προσπάθησα να βγάλω κάποια άκρη περί τίνος πρόκειται.
Την 22-1-2019 κατέθεσα στο πρωτόκολλο του Δήμου αίτηση περί χορήγησης συγκεκριμένων εγγράφων για το θέμα αυτό.
Ο Νόμος προβλέπει ότι ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να χορηγεί στους δημοτικούς συμβούλους κάθε έγγραφο που θα ζητηθεί και είναι απαραίτητο για την άσκηση των καθηκόντων τους, εντός προθεσμίας 30 ημερών.
Είναι αυτονόητο ότι οι 30 ημέρες είναι το ανώτατο όριο και η στοιχειώδης δημοκρατική λειτουργία επιβάλλει τα αιτούμενα έγγραφα να χορηγούνται άμεσα, ειδικά στη περίπτωση που δεν είναι πολλά ή δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία η έκδοσή τους.
Τα έγγραφα αυτά όχι μόνο δεν μου χορηγήθηκαν άμεσα, αλλά ΔΕΝ ΜΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επιβαλλόμενη εκ του νόμου υποχρέωση.
Μετά λοιπόν από τριάντα και πλέον ολόκληρες ημέρες ΑΡΝΗΣΗΣ της διοίκησης του Δήμου να μου χορηγήσει τα αιτούμενα έγγραφα και αφού διαπίστωσα ότι η μη χορήγηση δεν ήταν προϊόν αδράνειας αλλά σαφούς επιλογής, αναγκάσθηκα, να ζητήσω και να λάβω ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ, την οποία και κατέθεσα σήμερα στο πρωτόκολλο του Δήμου.
Για το ουσιαστικό θέμα, δηλαδή για την συγκεκριμένη -και χωρίς προηγούμενο για Δήμο- ανάθεση υπηρεσίας σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, κατά την προεκλογική περίοδο, θα αναφερθώ αναλυτικά αμέσως μόλις μου χορηγηθούν τα έγγραφα που έχω ζητήσει (έχω βεβαίως ήδη άποψη περί τίνος πρόκειται…)
Επί του παρόντος περιορίζομαι να κάνω ένα σύντομο σχόλιο περί της δημοκρατικότητας και του θεσμικού κατήφορου της Διοίκησης.
Το 2014, τις πρώτες ημέρες θητείας αυτής της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος σκεφτόταν να καταργήσει τις πόρτες στο γραφείο του. Θα ήταν μια συμβολική κίνηση ενίσχυσης της διαφάνειας, έστω και αν ήταν αντιγραφή πρακτικής παλαιότερου δημάρχου. Βεβαίως το μέτρο δεν εφαρμόσθηκε ποτέ.
Αντιθέτως, στα χρόνια που πέρασαν, τα στεγανά πολλαπλασιάστηκαν, ¨πόρτες¨ προστέθηκαν, ο δημοκρατικός προγραμματισμός υποτάχθηκε στην άποψη του ΕΝΟΣ. Ότιδήποτε πέραν αυτού αντιμετωπιζόταν με καχυποψία και περιθωριοποιείτο.
Σήμερα, στο τέλος αυτής της θητείας, ακόμα και το αυτονόητο, αυτό δηλαδή το οποίο επιτάσσει ο ίδιος ο Νόμος αλλά και οι βασικές Αρχές δημοκρατικής λειτουργίας, στον Δήμο Ηρακλείου χρειάζεται Εισαγγελική Παραγγελία…
Καθίσταται προφανές ότι κάθε μέρα που περνάει δικαιώνεται όλο και περισσότερο η επιλογή μου να αποχωρήσω από την διοικούσα παράταξη και να παραμείνω σταθερός στις αξίες μου, παρά να ¨αποχωρήσω¨ από αυτές, παραμένοντας σε έναν χώρο που πλέον θυμίζει μόνο κακέκτυπο του εαυτού του.
Σε ότι αφορά στην ουσία, δηλαδή στο περιεχόμενο των εγγράφων και σε όσα ενδιαφέροντα, ενδεχομένως, προκύπτουν εξ αυτών, θα επανέλθω λίαν συντόμως…

Ηράκλειο Αττικής, 26-2-2019
Γιάννης Φίλανδρος
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος”

Σύμβαση “σκάνδαλο” του δήμου Ηρακλείου Αττικής με εταιρεία δημοσκοπήσεων εν όψει προεκλογικής περιόδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ