Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής: Υπό το βλέμμα της αντιπολίτευσης οι διαδικασίες για τις επισκευές των σχολείων

Δημοσιεύθηκε

στις

Το μείζον θέμα της επισκευής των σχολικών μονάδων που επλήγησαν από τoν σεισμό το περασμένο καλοκαίρι αλλά και η ανάθεση της σχετικής μελέτης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής (12/2).

Ο νέος διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Παπαθανασίου ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα της επισκευής των σχολικών μονάδων που είχαν πληγεί το περασμένο καλοκαίρι από τους σεισμούς. “Μετά την πρόσφατη εξασφάλιση της χρηματοδότησης (13/1) από το υπουργείο υποδομών και την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων προχωράμε άμεσα στην μελέτη των κτηρίων που κρίθηκαν ακατάλληλα, καθώς υπάρχουν τρία σχολεία που οι πτέρυγες τους είναι ακατάλληλες, ώστε να εξακριβωθεί αν στατικά επαρκούν από απλή επισκευή ή χρειάζονται και ενίσχυση. Η μελέτη αυτή πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ήδη έχουμε αρχίσει την διαδικασία χρηματοδότησης αυτών των έργων. Πρόσφατα πήραμε τα χρήματα για την μελέτη και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια για την επισκευή. Ευελπιστούμε πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να κάνουμε τις απαραίτητες επισκευές.” 

Στη συνέχεια επισήμανε πως για να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες και να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει να γίνει ανάθεση δημόσια σύμβασης, κάτι που είναι αρκετά χρονοβόρο. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου, θα γίνει εισήγηση στην οικονομική επιτροπή, διαδικασία ανάθεσης χωρίς δημοσίευση (εξέταση προτάσεων από συγκεκριμένους μελετητές), η οποία είναι άμεση και γρήγορη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε κατεπείγοντα θέματα.

Ο κ. Παπαδημητρίου, επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Μαζί”, εξέφρασε τους έντονους προβληματισμούς του για το έργο συνολικά και ζήτησε καλύτερη ενημέρωση σχετικά με το θέμα της ανάθεσης της μελέτης, προκειμένου να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμφέροντα του Δήμου.

Βλασσόπουλος: “Ζητάμε τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής”

Ο πρώην δήμαρχος κ. Βλασσόπουλος, στη σχετική τοποθέτηση του ανέφερε ότι “το θέμα είναι πάρα πολύ δύσκολο με την έννοια ότι έχει να κάνει με τα παιδιά και την ασφάλεια τους, συμφωνούμε και εμείς ότι υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που κάποια πράγματα μας αναγκάζουν να τα ξεπεράσουμε, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι λευκή επιταγή για την διοίκηση. Εμείς προτείνουμε από τώρα, πριν έρθει το θέμα στην οικονομική επιτροπή και προ τετελεσμένου γεγονότος όπως σε άλλες περιπτώσεις, τη δημιουργία μια διαπαραταξιακής επιτροπής να συζητήσουμε τα θέματα αυτά για να προχωρήσουμε και να καταλήξουμε σε αυτά που πρέπει να γίνουν.”

Ο Δήμαρχος αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Βλασσόπουλου για την δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, ωστόσο, ζήτησε να προσδιοριστεί επακριβώς ο ρόλος και οι εργασίες της. Τελικά αποφασίστηκε να γίνει μία πρώτη συνάντηση τις επόμενες μέρες, παρουσία ενός δημοτικού συμβούλου από κάθε δημοτική παράταξη, ώστε να καθαριστεί ο ρόλος της διαπαραταξιακής επιτροπής. Πάντως, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν θα καταφέρει τελικά να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Τα γύρισε η δημοτική αρχή για το επίδομα γέννας

Ο Δήμαρχος με τυμπανοκρουσίες πριν από μερικούς μήνες είχε ανακοινώσει επίδομα γέννας σε κάθε παιδί που γεννιέται στον Δήμο Ηρακλείου, ωστόσο, η πρόταση που ήρθε τελικά στο συμβούλιο προς ψήφισή διαφέρει πολύ από τις αρχικές εξαγγελίες του κ. Μπάμπαλου.
Στην συγκεκριμένη πρόταση υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο για οικογενειακό εισόδημα της τάξης των 14.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αν εργάζονται και οι δύο σύζυγοι και αμείβονται έστω με τον βασικό μισθό αυτομάτως εξαιρούνται. Συνεπώς πρόκειται για ένα επίδομα που θα το πάρουν ελάχιστοι έως ίσως και καμία οικογένεια! Η αντιπολίτευση πάντως, παρά τις σοβαρές ενστάσεις που εξέφρασε, υπερψήφισε το συγκεκριμένο θέμα κρίνοντας ότι έστω και μία οικογένεια να βοηθηθεί από το συγκεκριμένο επίδομα είναι κέρδος.

Ψυχρό κλίμα

Την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη “Ηράκλειο Μαζί”, με επικεφαλής τον κ. Παπαδημητρίου ανακοίνωσε και επίσημα εντός του Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μπάρμπας, με την ανάγνωση της επιστολής του, στην οποία βέβαια δεν διαφαίνονται οι ακριβείς λόγοι της απόφασής του, καθώς αναφέρεται γενικά σε «άρνηση σε οτιδήποτε θετικό μπορεί να πραγματοποιηθεί στην πόλη» και στο ότι η παράταξη με την οποία εξελέγη λειτουργεί ως «αρχή ενός ανδρός».

O κ. Μπάρμπας δήλωσε ότι εμμένει στην επιστολή που έστειλε στο Δ.Σ. και την υποστηρίζει μέχρι τέλους. Στην συνέχεια αφού ευχαρίστησε τον κο Παπαδημητρίου για την συνεργασία που είχαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα, του ευχήθηκε καλό αυτοδιοικητικό ταξίδι “ελπίζοντας να αξιοποίησε επιτέλους τον θεσμικό ρόλο της μείζονος πλειοψηφίας για το γενικό όφελος της πόλης”, ενώ  καταλήγοντας τόνισε ότι “η λάσπη δεν τον ακούμπησε ποτέ”.

Ο κ. Παπαδημητρίου όταν πήρε τον λόγο ανέφερε ότι δεν θέλει να επεκταθεί στο συγκεκριμένο θέμα χαρακτηρίζοντας όσα αναφέρθηκαν στην επιστολή του κ. Μπάρμπα “ανακρίβειες και κακοήθειες” ενώ συμπλήρωσε ότι “αυτά τα θέματα σε κάθε περίπτωση τα λύνει με τον σωστό και πολιτικό τρόπο ο κάθε πολίτης του Ηρακλείου, συνεπώς θα περιμένουμε να δούμε την δικαίωση ή όχι αυτών των επιλογών”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ