Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Η «Κοινωνική Συμμαχία» και η μάχη για επιστροφή στην κανονικότητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Την «Κοινωνική Συμμαχία», το ολοκληρωμένο πλάνο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για την αντιμετώπιση των συνθηκών που δημιούργησε το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου (26/5) ο δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος.

Ο κ. Μπάμπαλος στην ομιλία του τόνισε ότι μέσα από την σύμπραξη και την συνεργασία, δήμου – κατοίκων – εμπορικού κόσμου, η δημοτική αρχή θέλει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο δράσεων που θα θωρακίσει περαιτέρω τη Δημόσια Υγεία, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους αδύναμους και θα τονώσει την οικονομία του Ηρακλείου, τον επιχειρηματικό δηλαδή κόσμο στην επανέναρξη της δραστηριότητάς του.

Για την στήριξη της τοπικής οικονομίας, η «Κοινωνική Συμμαχία» προβλέπει μια σειρά από πρωτοβουλίες, παροχές και συμπράξεις που σκοπό έχουν να τονώσουν την εμπορικότητα και να βοηθήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο να ξαναβρεί τα πατήματά του. Αυτές εκτείνονται από έργα που θα συνεχίσουν τις αναπλάσεις στο Ηράκλειο, φοροαπαλλαγές για τα καταστήματα που επλήγησαν στην κρίση, μέχρι ευκαιρίες για διαφήμιση στα δημοτικά Μέσα.

Παράλληλα, ο κ. Μπάμπαλος απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της πόλης να συμμετέχουν στον διάλογο που ανοίγει η δημοτική αρχή και να γίνουν μέρος της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Στην συνέχεια ο δήμαρχος δέχτηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, οι οποίες ως επί το πλείστον είχαν να κάνουν με τα οικονομικά του δήμου εν μέσω κρίσης, την ετοιμότητα του για ένα δεύτερο κύμα αλλά και τις διεκδικήσεις που σκοπεύει να κάνει.

Σε ερώτηση του Χ-Τύπου, για το αν μπορεί να γίνει μία κοστολόγηση των μέτρων ελάφρυνσης και πόσο αυτά θα επηρεάσουν τα οικονομικά του δήμου, ο κ. Μπάμπαλος απάντησε: «Σχετικά με την κοστολόγηση των μέτρων ελάφρυνσης ο δήμος Ηρακλείου έχει μία απώλεια εσόδων από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που είναι κλειστοί εδώ και τρεις μήνες, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά, κάποιοι από το ΕΣΠΑ και κάποιοι από χρήματα του δήμου. Το δεύτερο έχει να κάνει με την απαλλαγή για 2,5 μήνες του τέλους κατάληψης, το ποσό αυτό είναι της τάξης των 30.000€ περίπου. Το τέλος 0,5% είναι επίσης ένα σημαντικό ποσό που αυτό όμως έχει να κάνει με την είσπραξη των καταστημάτων. Ταυτόχρονα υπάρχει η απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη -δεν είναι μόνο τα καταστήματα εστίασης αλλά όλες οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα που ανεστάλη η λειτουργία τους με απόφαση της κυβέρνησης- κάτι που υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου 200.000€ για αυτό το διάστημα.

Όμως αυτό που δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε ακόμα και θεωρώ ότι είναι αρκετά μεγάλο είναι η μη καταβολή ανταποδοτικών τελών από τα νοικοκυριά. Τα δημοτικά τέλη έχουν έρθει μέχρι και τον μήνα Μάρτιο. Δεν έχουμε δηλαδή Απριλίου και Μαΐου. Εκεί θα δούμε πραγματικά να καταρρέουν τα δημοτικά τέλη. Αυτό θα επηρεάσει πολύ τον φετινό προϋπολογισμό αλλά πιο πολύ θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του 2021. Ενδεχομένως και τον προϋπολογισμό του 2022. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτό δεν θα έχει επίπτωση μόνο στις αναγκαστικές δαπάνες αλλά και σε θέματα όπως είναι οι προνοιακές δομές και μία σειρά από δομές και δράσεις που χρηματοδοτεί ο δήμος.

Πριν από κάποιες ημέρες ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών έκτακτη οικονομική επιχορήγηση 75 εκ. ευρώ, όπου στον δήμο Ηρακλείου αντιστοιχούν 350.000€. Σίγουρα είναι ένα ποσό που δίνει ανάσες ωστόσο δεν νομίζω ότι αρκεί. Πιστεύω όμως ότι η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει τον ρόλο της αυτοδιοίκησης και με τη δική της συμβολή τουλάχιστον να καλυφθεί ένα πολύ σημαντικό ποσό από την απώλεια των ανταποδοτικών τελών.”

Σχετικά με την ετοιμότητα του δήμου για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας: “Ο δήμος θεωρώ ότι είναι έτοιμος σε περίπτωση δεύτερου κύματος γιατί πλέον έχουμε χαρτογραφήσει το ανθρώπινο δυναμικό του. Ξέρουμε τι θα κάνουμε με τις απολυμάνσεις, τους ψεκασμούς κλπ. Γνωρίζουμε και έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ανθρώπων έτσι ώστε ενισχύοντας τις κοινωνικές δομές του δήμου, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, τη σίτιση των ανθρώπων να ξέρουμε την κατάλληλη στιγμή ποιος θα πάει που ώστε να μην έρθει ο δημότης στον δήμο αλλά να πάμε εμείς. Γνωρίζουμε επίσης ότι ακόμα και αν ο δημότης δεν έρθει στο δημαρχείο θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί ηλεκτρονικά. Το 90% των αιτήσεων και των πιστοποιητικών στο Ηράκλειο μπορούν πλέον να εκδοθούν ψηφιακά. Εκτιμώ ότι είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι αν ξαναχρειαστεί να δράσουμε. Ελπίζω βέβαια να μην χρειαστεί να αποδείξουμε το πόσο έτοιμοι είμαστε. Σε κάθε περίπτωση είμαστε όλοι έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα και σοβαρότητα ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.”

Τέλος για την στήριξη που ζητά από την πολιτεία ανέφερε: “Το πρώτο που ζητάμε είναι προσλήψεις σε θέσεις εργατoτεχνικού προσωπικού. Σε θέσει που έχουν να κάνουν με δουλειές περιβάλλοντος, καθαριότητας, ειδικά συνεργεία, όπως και προσλήψεις σε επίπεδο καθαριστριών στα σχολεία. Σε ανθρώπους δηλαδή που δίνουν τη μάχη στο χώρο της υγιεινής για να μπορούμε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Επίσης, ζητάμε χρηματική ενίσχυση. Πρέπει να σας πω ότι στον Δήμο Ηρακλείου έχουμε φτάσει σε επίπεδα τέτοια που για τρεις συνεχόμενες χρονιές μειώναμε τα δημοτικά τέλη και το φόρο. Σήμερα δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μειώσεις, αντίθετα, αν τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα όσο δείχνουν δεν θα μπορούμε να κάνουμε καμία επένδυση. Ζητώ λοιπόν από την πολιτεία να ενισχύσει τους δήμους έκτακτα με οικονομικές παροχές τέτοιες που να μπορούν να τους κρατήσουν ζωντανούς ώστε να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό. Επίσης, ζητάμε από την πολιτεία να ενισχύσει τα σχολεία μας με υλικοτεχικό εξοπλισμό, όπως υπολογιστές και tablet. Τέλος, θα θέλαμε να υπάρξει ένας μόνιμος διάλογος ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο Υπουργείο Εσωτερικών,κάτι που φαίνεται ότι είναι στις προθέσεις του Υπουργείου, έτσι ώστε να μπορούμε κάθε φορά να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις για την αυτοδιοίκηση και για τις κοινωνίες της.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ