Ελάτε στην παρέα μας

Ηλιούπολης

Γ. Χατζηδάκης προς Λ. Αυγενάκη: “Κάτι που χρειάζεται αναμόρφωση δεν καταργείται, αλλά ανασχεδιάζεται”

Δημοσιεύθηκε

στις

“Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Κ. Λ. Αυγενάκη απέστειλε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης σχετικά με την απόφασή του, να μην ενισχύσει οικονομικά τα «Προγράμματα Αθλητισμός για Όλους» για την περίοδο 2021-2022.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

“Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ

Ο Δήμος Ηλιούπολης διαμαρτύρεται έντονα για την απόφασή σας να μην ενισχύσετε οικονομικά τα «Προγράμματα Αθλητισμός για Όλους» (Π.Α.γ.Ο.) για την περίοδο 2021- 2022, όπως δυστυχώς προκύπτει από την «388930/13-8-2021» επιστολή σας.

Η διπλωματική διατύπωση ότι «η Γ.Γ.Α. δεν θα συμμετάσχει οικονομικά στα ανωτέρω προγράμματα για το έτος 2021-2022, για να καταστούν αποδοτικότερα και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων» κρίνεται απαράδεκτη, εντελώς προσχηματική και απέχει παρασάγγας από την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Ηλιούπολης.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος μας, έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, που εσείς θέσατε όσον αφορά τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων και με δεδομένη την οικονομική επιχορήγηση από την Γ.Γ.Α. σύμφωνα με το Οργανωτικό Πλαίσιο (ΦΕΚ 461/Β΄/14-2-2020) το οποίο εσείς προσωπικά υπογράψατε.

Το Ν.Π.Δ.Δ. «Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ηλιούπολης (Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.) –
Γρηγόρης Γρηγορίου» θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι προσφέρει εδώ και χρόνια σε άτομα με ειδικές ανάγκες, τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις και να συμμετέχουν δωρεάν στα προγράμματα άθλησης, βοηθώντας τους να ωφεληθούν σωματικά, ψυχοκινητικά και θεραπευτικά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Επιπροσθέτως παρά τις δύσκολες συνθήκες και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σας γνωστοποιούμε, ότι το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ηλιούπολης ήταν ίσως το μοναδικό κολυμβητήριο στην Αττική, που ενώ δεν είχε καθόλου έσοδα λειτούργησε καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με μοναδικό σκοπό να εξυπηρετήσει άτομα ΑμεΑ και αθλητικά σωματεία ΑμεΑ της Ηλιούπολης (αλλά και άλλων Δήμων της Αττικής, που αναγκάστηκαν να μη λειτουργήσουν τα κολυμβητήρια τους για οικονομικούς λόγους), καθώς και τον Παραολυμπιονίκη μας Γιάννη Κωστάκη που προετοιμαζόταν για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2021. Την ίδια πολιτική ακολουθήσαμε και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα προγράμματα αντισφαίρισης. Στην επιστολή σας ζητάτε «προτάσεις για στοχευμένες δράσεις και συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες».

Αναρωτιόμαστε λοιπόν ποια είναι πιο απαραίτητη και στοχευμένη δράση από την προσφορά του Δήμου μας, σε αυτούς τους ανθρώπους; Με την απόφαση σας να μην ενισχύσετε οικονομικά τα «Προγράμματα Αθλητισμός για Όλους» (Π.Α.γ.Ο.), ανατρέπετε αιφνιδιαστικά όλα τα δεδομένα και φέρνετε τον Δήμο μας αλλά και τους άλλους Δήμους σε πολύ δύσκολη θέση. Όπως γνωρίζετε έχουμε ήδη προβεί στο σχεδιασμό των δράσεων και τον προγραμματισμό των απαραίτητων ενεργειών για την υλοποίησή τους και πρωτίστως έχουμε ήδη καταρτίσει με μεγάλη δυσκολία (λόγω των σχεδόν μηδενικών εσόδων από τα αθλητικά προγράμματα και δράσεις) τους οικονομικούς προϋπολογισμούς μας, με βάση τη χρηματοδότηση που εσείς είχατε εγκρίνει για το επόμενο έτος.

Ενώ γνωρίζετε πολύ καλά την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας αλλά και το σύνολο της κοινωνίας καθώς και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και των πρόσφατων φυσικών καταστροφών επιλέγετε να μας στερήσετε την επιχορήγηση της Γ.Γ.Α., που τόσο την έχουμε ανάγκη.

Ένα κοινωνικό πρόγραμμα, όπως το «Π.Α.γ.Ο.» που θεσμοθετήθηκε το 1981 και λειτουργεί έως σήμερα προσφέροντας διέξοδο άθλησης σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μέσω των προγραμμάτων άθλησης των Δήμων και συγχρόνως εργασία σε χιλιάδες γυμναστές, «παγώνει» με το επιχείρημα του «ανασχεδιασμού».

Κύριε Υφυπουργέ,

Ένα καλό πρόγραμμα μπορεί να γίνει καλύτερο. Κάτι που χρειάζεται αναμόρφωση δεν καταργείται – έστω και προσωρινά, όπως υποστηρίζετε – αλλά ανασχεδιάζεται εν λειτουργία και βελτιώνεται περαιτέρω.

Ως Δήμος Ηλιούπολης εκφράζουμε τη βαθιά μας δυσαρέσκεια και διαφωνία για την απόφαση διακοπής του προγράμματος και μαζί με όλους τους φορείς που πλήττονται και κυρίως με την τοπική κοινωνία, σας ζητούμε να την αναθεωρήσετε άμεσα, προς όφελος των πολιτών, που τόσα χρόνια συμμετέχουν και επωφελούνται από το «Π.Α.γ.Ο.».

25 Αυγούστου 2021
Γιώργος Χατζηδάκης
Δήμαρχος Ηλιούπολης”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ