Ελάτε στην παρέα μας

Ελληνικού - Αργυρούπολης

The Ellinikon Experience Centre: Ένα ταξίδι στο μέλλον με τη βοήθεια της φύσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Mια βιωματική περιήγηση στο The Ellinikon Experience Centre, το πιο τεχνολογικά προηγμένο Κέντρο Επισκεπτών αστικής ανάπτυξης στον κόσμο, μάς αποκαλύπτει τo Έργο του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη.

Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της εμβληματικής δεξαμενής νερού που στέκει αγέρωχη, οι ταμπέλες σε οδηγούν προς το The Ellinikon Experience Park. Στην πραγματικότητα, όμως, δείχνουν τον δρόμο προς το μέλλον.

Κι ύστερα, ακολουθώντας τις χρωματιστές γραμμές των παλιών διαδρόμων απογείωσης του αεροδρομίου του Ελληνικού, μοιάζει να έχεις κάνει ένα βήμα πιο κοντά προς το 2025 – οπότε και αναμένεται η παράδοση ενός μεγάλου μέρους του The Ellinikon Park. Δηλαδή, η εκκίνηση προς μια νέα εποχή για το παραθαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας.

Φυσικά, το πρώτο δείγμα είναι εντυπωσιακό. Το Experience Park εκτείνεται σε 75 στρέμματα, περιβάλλοντας τα περήφανα υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως Νεότερα Μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού, με άφθονο πράσινο, 700 νέα δέντρα αλλά και χιλιάδες, χαμηλής βλάστησης, νέες φυτεύσεις, στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού τοπίου από το αρχιτεκτονικό γραφείο doxiadis+. Και παρότι λειτουργεί μόλις έξι μήνες, το Experience Park έχει γίνει ήδη σημείο συνάντησης για όλους: Μικρούς, μεγάλους, runners, ποδηλάτες, pet lovers, nature lovers.

Προχωρώντας στην καρδιά του Πάρκου, συναντάς το κέντρο επισκεπτών The Ellinikon Experience Centre. Και εκεί συνειδητοποιείς ότι το μέλλον είναι ήδη εδώ.

Το The Ellinikon Experience Centre υποδέχεται τους επισκέπτες του καθημερινά από τις 11:00 μέχρι τις 22:00. Η είσοδος είναι δωρεάν. Απαιτείται προκράτηση θέσης.

 

 

Έκτόξευση στο μέλλον!

Το κέντρο επισκεπτών The Ellinikon Experience Centre, φιλοξενείται σε ένα από τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Υπόστεγο Γ’ που κατασκευάστηκε το 1950 και αναστηλώθηκε πλήρως με σεβασμό σε λιγότερο από 12 μήνες. Μια μοναδική εμπειρία που παρουσιάζει την πλούσια ιστορία της περιοχής αλλά και τα εμβληματικά έργα που συνθέτουν τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του The Ellinikon και θα γίνουν πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια.

Κάτω από τον επιβλητικό θόλο που αποτυπώνει τη ροή του αέρα, συνδέοντας την ιστορία του σημείου και αποτείνοντας φόρο τιμής στην αρχιτεκτονική του Saarinen, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το Masterplan του Ελληνικού, μέσα από τη μεγαλύτερη μακέτα που έχει δημιουργηθεί ποτέ στην Ελλάδα, συνολικού μεγέθους 45 τ.μ.. Γύρω από τη μακέτα, υπάρχουν προβολές που περιλαμβάνουν μια αναδρομή στο ένδοξο παρελθόν του αεροδρομίου, αλλά και στο όραμα της ανάπλασης. Εκεί, μπορεί ο επισκέπτης να δει τις βασικές αρχές του σχεδιασμού του The Ellinikon, αλλά και τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις που δημιουργούνται.

Όλα όσα θα συμβούν στην έκταση του παλιού Αεροδρομίου του Ελληνικού, σε πέντε χρονικές φάσεις είναι εδώ: Μεταξύ άλλων, οι 9.000 οικιστικές μονάδες (ανάμεσα τους και ο ουρανοξύστης Riviera Tower), o Πύργος και τα Κτίρια των Γραφείων, οι ξενοδοχειακές μονάδες, το The Ellinikon Commercial Hub (το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εμπορικό συγκρότημα της Ελλάδας), ο πύργος του Καζίνο, η μαρίνα (χωρητικότητας 400 σκαφών και έως 120 μέτρων), οι ποικίλοι χώροι άθλησης και φυσικά το The Ellinikon Park γύρω από το οποίο θα δρομολογηθούν όλες οι αναπτύξεις και οι υποδομές.

Το The Ellinikon Experience Centre φιλοξενείται σε ένα από τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως Νεότερα Μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού

Βιωματικά εκθέματα

Κάθε μια από τις πτυχές του γιγαντιαίου αυτού έργου προσομοιάζεται μέσω της ψηφιακής εμπειρίας – με περισσότερα από 22 βιωματικά εκθέματα – ζωντανεύοντας μπροστά στα έκπληκτα μάτια σου. Έρχεσαι πιο κοντά στο next big thing – κυριολεκτικά!

Μπαίνεις μέσα σε ένα από τα «έξυπνα» σπίτια του Ελληνικού, απολαμβάνεις τη θέα προς το Σαρωνικό, μυρίζεις τις ποικιλίες θάμνων και φυτών που θα φυτευτούν, ταξιδεύεις με ένα διαδραστικό σκάφος κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ξανάρχεσαι σε επαφή με τα ρέματα των Τραχώνων και της Ευρυάλης – οι εκβολές των οποίων θα αποκαλυφθούν μαζί με την ολοκλήρωση του πάρκου.

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το Masterplan του Ελληνικού, μέσα από τη μεγαλύτερη διαδραστική μακέτα που έχει δημιουργηθεί ποτέ στην Ελλάδα, συνολικού μεγέθους 45 τ.μ.

 

Η φύση στην καρδιά του έργου

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το Ελληνικό θα διαθέτει πάνω από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα χώρων πρασίνου, που θα περιλαμβάνουν φυτά και βότανα χαρακτηριστικά της Ελληνικής χλωρίδας, συνιστώντας το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης. Το Πάρκο θα είναι ένα πρότυπο βιωσιμότητας που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση, αντισταθμίζοντας απόλυτα το ανθρακικό του αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του.

 

 

 

Οι βόλτες στο πάρκο του Ελληνικού έχουν ήδη ξεκινήσει – αν και για την ώρα είναι μόνο ψηφιακές. Ανεβαίνεις σε ένα ποδήλατο και εμπρός σου, σε μια διαδραστική οθόνη που ακολουθεί τις ανεξάντλητες διαδρομές του πάρκου, αποκαλύπτονται κήποι, μονοπάτια, λόφοι, χώροι πολιτισμού, όλα όσα δηλαδή θα αποτελούν την πραγματικότητα του The Ellinikon Park στα επόμενα χρόνια.

 

Μια βόλτα στην Ριβιέρα

Κι αν αγαπάς τις ποδηλατάδες στη φύση, δεν θα μπορέσεις να αρνηθείς ούτε το συναρπαστικό ταξίδι στο παράκτιο μέτωπο. Το ψηφιακό περιβάλλον κάνει πάλι το θαύμα του και προσομοιάζει την εμπειρία μιας βόλτας με σκάφος στη θάλασσα του Ελληνικού. Το έργο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την ακτογραμμή που φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια εμπειρία στα χρώματα του μπλε, έναν προορισμό χαλάρωσης και συνάντησης με ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Αυτά συνειδητοποιείς καθώς το ελαφρύ αεράκι φυσάει τα μαλλιά σου – γιατί ναι, η artificial experience της βόλτας με το σκάφος έχει προβλέψει και αυτό: Τη δροσερή καλοκαιρινή αύρα.

Αυτό είναι, ίσως, το πιο ρεαλιστικό επεισόδιο από το μέλλον που ζεις στο εντυπωσιακό The Ellinikon Experience Centre – εκεί όπου οι εμπειρίες περιήγησης σε μια νέα εποχή μοιάζουν να μην τελειώνουν.

Οι επισκέπτες του κέντρου μπορούν να θαυμάσουν την ακτογραμμή και τη μαρίνα του The Ellinikon με μία μοναδική εμπειρία περιήγησης που ζωντανεύει όλες τις αισθήσεις, σε ένα σκάφος με θέα την εμβληματική Ριβιέρα!

Νέα σχέση με την πόλη

Επιστρέφοντας στο εδώ και τώρα, στο δροσερό σούρουπο του Experience Park, που ακόμα και το βράδυ σφύζει από ζωή, συνειδητοποιείς πως το The Ellinikon Park που θα δημιουργηθεί, είναι μια μεγάλη ευκαιρία αποκατάστασης της σχέσης του αστικού, του χτισμένου περιβάλλοντος δηλαδή, με τη φύση.

Η Lamda Development, η υπεύθυνη εταιρεία ανάπτυξης του The Ellinikon Park -σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki και το γραφείο doxiadis+- προαναγγέλλουν και φιλοδοξούν να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την πόλη, λανσάροντας ένα ευρέως διαδεδομένο μοντέλο αστικής βιωσιμότητας και προσφέροντας στους Αθηναίους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης το Πάρκο του μέλλοντος!

 

 

[Πηγή: monopoli.gr]

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ