Ελάτε στην παρέα μας

Ελληνικού - Αργυρούπολης

Η Ομογένεια των Ποντίων στις ΗΠΑ αγκάλιασε το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντική πολυήμερη επίσκεψη, με ιστορικό πρόσημο, πραγματοποίησε στις ΗΠΑ ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, συνοδευόμενος από τους Δημοτικούς Συμβούλους Φώτη Ιασωνίδη και Κορίνα Θεοδώρου.

Προσκεκλημένος της Ομογένειας και των Ποντιακών Σωματείων της Αμερικής, το διάστημα 14 έως 19 Μαΐου 2022 συμμετείχε σε εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων που διοργάνωσαν οι Ομογενείς και τα Ποντιακά Σωματεία σε πόλεις και πολιτείες της Αμερικής όπως το Ρόουντ Άιλαντ, η Βοστώνη, η Φιλαδέλφεια και η Νέα Υόρκη. Κορυφαία στιγμή και ύψιστη τιμή για την πόλη του και την ιστορία της χαρακτηρίστηκε όταν το Κοινοβούλιο της Πολιτείας του Rhode Island, παρουσία του, ψήφισε για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Εκτενής αναφορά έγινε και στο Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό, ένα προσωπικό όραμα του Δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου που βαίνει προς υλοποίηση.

 

1ος Σταθμός – Norwalk

 

Με αυτοπρόσωπη παρουσία συμμετείχε στις εκδηλώσεις Μνήμης που λαμβάνουν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, προκειμένου να παρουσιάσει το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, που θα στεγάζει τον πολιτισμό των Ποντίων.

Πρώτος σταθμός του ήταν το Norwalk στο Connecticut. Ένα «ποντιακό χωριό» με 500 περίπου ποντιακές οικογένειες, οι οποίες μιλάνε ποντιακά, μαγειρεύουν ποντιακά φαγητά και διατηρούν ζωντανή την ποντιακή παράδοση. Οι πρώτοι Πόντιοι ήρθαν στο Norwalk πριν από 110 χρόνια περίπου και μερικοί από αυτούς ήρθαν κατευθείαν από τον Πόντο.

 

2ος Σταθμός – Βοστώνη

 

Στη Βοστώνη βρέθηκε ο Δήμαρχος, μαζί με τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους Φώτη Ιασωνίδη και Κορίνα Θεοδώρου, τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στα πλαίσια της πολυήμερης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αφορμή τους εορτασμούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, φιλοξενούμενος των Ποντιακών Σωματείων.

 

 

Στο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Παναγία Σουμελά Βοστώνης κ. Γιώργος Γιαλτουρίδης, πέραν των εκδηλώσεων, την επίσκεψη στο προξενείο και του δείπνου που τους παρέθεσε, τους έκανε την τιμή να επισκεφθούν το Ναυτικό Μουσείο της Βοστώνης όπου είχαν μια ιδιωτική ξενάγηση από την διευθύντρια του Μουσείου και έμαθαν μία εκπληκτική ιστορία.
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών στο χώρο όπου φυλάσσεται το ημερολόγιο και το οποίο δεν είχε εκτεθεί ποτέ ξανά στο κοινό. Η τιμή ήταν μεγάλη καθώς ήταν οι πρώτοι Έλληνες που υπέγραφαν το βιβλίο.

 

 

4ος Σταθμός – Νέα Υόρκη

 

Ανήμερα της 103ης Επετείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τελευταία ημέρα της επίσκεψης στις ΗΠΑ, ο ξ. Κωνσταντάτος και η Ελληνική Αποστολή είχαν συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνο Κούτρα και τον ενημέρωσαν για το Ελληνικό και το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

 

 

Στη συνέχεια από το Bowling Green, στο κέντρο της Νέας Υόρκης ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που τέτοια ημέρα τιμάται από όλους τους Έλληνες. «Δέος και συγκίνηση! Δεν ξεχνώ! Ειλικρινά δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ το δέος και την συγκίνηση που μπορεί να νιώσει ένας Έλληνας στην καρδιά της Νέας Υόρκης όπου είδε την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας δίπλα στην Αμερικανική, άκουσε τον Εθνικό Ύμνο και απεύθυνε χαιρετισμό στους Ομογενείς μας. Απλά Συγκλονιστικό! Μεγάλη συγκίνηση για τις στιγμές που αξιώθηκα να ζήσω ανάμεσα στους Ομογενείς μας. Τους ευγνωμονώ», δήλωσε.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ