Ελάτε στην παρέα μας

Διασκέδαση

Ελληνικό – Αργυρούπολη: Προβολή της ταινίας «Ο θείος μου ο Αρχιμήδης» του Γιώργου Αγαθονικιάδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας και ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης προσκαλούν τον κόσμο στην προβολή της βραβευμένης τσεχικής ταινίας «Ο θείος μου ο Αρχιμήδης» του Έλληνα σκηνοθέτη της διασποράς Γιώργου Αγαθονικιάδη.

Η ταινία θα προβληθεί την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης»(Κύπρου 68, Πλ. Δημαρχείου, Αργυρούπολη).

Mετά την προβολή οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τον σκηνοθέτη, τον Γιώργο Αγαθονικιάδη, για την ταινία και τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις του ή για την Τσεχία γενικότερα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λίγα λόγια για την ταινία:

Μία ταινία για την φιλία, το θάρρος και τον πατριωτισμό, που περιγράφει την ιστορία ενός Έλληνα αντάρτη που έρχεται στα τέλη της δεκαετίας του 1940 στην κομουνιστική Τσεχοσλοβακία με το πρώτο κύμα των Ελλήνων μεταναστών για να αναζητήσει άσυλο μετά τον χαμένο εμφύλιο πόλεμο και βρίσκει εκεί το νέο του σπίτι. Η προσπάθεια του Αρχιμήδη να εγκατασταθεί στην Τσεχοσλοβακία, αλλά και μετέπειτα να μεταναστεύσει πίσω στην Ελλάδα, δημιουργεί χαριτωμένες και συγκινητικές καταστάσεις αποδεικνύοντας ότι αν κάποιος είναι καλός άνθρωπος, δεν έχει σημασία που γεννήθηκε και τι γλώσσα μιλάει.Στην ταινία πρωταγωνιστούν δύο από τους καλύτερους Τσέχους ηθοποιούς (O. Vetchý, M.Donutil). Παρουσιάστηκε στην τσεχική τηλεόραση το 2018, το 2019 βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ AVANCA στην Πορτογαλία και τον Μάρτιο προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Τσεχικό Κέντρο σε πανελλήνια πρεμιέρα στην Αθήνα. Παρά τη σοβαρότητα του θέματος ο σκηνοθέτης κατάφερε να γυρίσει μια ταινία ανάλαφρη, με μια χιουμοριστική πινελιά, η οποία είναι πολύ κοντά στην ελληνική νοοτροπία, της ταιριάζει, μιλά στη ψυχή του Έλληνα, έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει αναμνήσεις στους μεγαλύτερους και να μάθει πολλά στους νεότερους.

Βιογραφία του Γιώργου Αγαθονικιάδη

– Σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος, ανήκει στα θύματα του εμφύλιου και του εθνικού διχασμού,καθώς γεννήθηκε το 1947 στην Ελλάδα αλλά στην ηλικία μόλις 18 μηνών «έφυγε» από την Ελλάδα για την πρώην Τσεχοσλοβακία, όπου και μεγάλωσε.

– Σπούδασε σκηνοθεσία σε μια από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές σχολές στον κόσμο, την FAMU της Πράγας, με καθηγητές τον Μίλος Φόρμαν, τον Μίλαν Κούντερα και άλλες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, ενώ υπήρξε συμμαθητής με τον Εμίρ Κουστουρίτσα.

– Στην Τσεχία εργάστηκε ως σκηνοθέτης για 33 χρόνια.

– Το 1983 επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Έως το 2012 εργάστηκε ως επικεφαλής της δραματικής παραγωγής στην EΡT. Ταυτόχρονα διατηρούσε σχέσεις με την κινηματογραφική και θεατρική παραγωγή της Τσεχίας

– Το 2001 γύρισε την ταινία μεγάλου μήκους “Φθινοπωρινή Επιστροφή ” (συμπαραγωγή της Τσεχικής και της Ελληνικής Τηλεόρασης) η οποία είχε πολύ καλή ανταπόκριση στην Τσεχία και προβλήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ.

– Γύρισε ένα σημαντικό ντοκιμαντέρ για τον Καζαντζάκη, εστιάζοντας στα χρόνια που έζησε στην Τσεχία(1929-1932), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την τσέχικη τηλεόραση και αγοράστηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς πολλών χωρών.

– Σκηνοθέτησε επίσης τις ταινίες: «Αλέξανδρος» (1996), «Πικρό χιόνι» (2009), «Ξένος» (2012) και «Οθείος μου ο Αρχιμήδης» (2018) και γύρισε πολλές σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση.Ετοιμάζει το δεύτερό του βιβλίο.

Τσεχικό Κέντρο Αθήνας

Γ. Σεφέρη 6, Π. Ψυχικό, 154 52 Τηλ: 694 8868668 E-mail: [email protected]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ