Ελάτε στην παρέα μας

Διονύσου

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεδρίασε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου 2023 που ξεκίνησε από 1/5.

Η συνεδρίαση, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, με τη συμμετοχή, από πλευράς Δήμου Διονύσου, του Αντιδημάρχου Πολιτικής προστασίας Μανώλη Κόκκαλη, των συναρμόδιων Αντιδημάρχων Στέφανου Κριεμάδη και Μιχάλη Τσιλιγκίρη, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δημήτρη Μπαμπανίκα, του Διευθυντή Περιβάλλοντος Απόστολου Παπαδόπουλου, του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Γιώργου Πάζιου, του Υπευθύνου του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Απόλλωνα Κούνη, στελεχών του Γραφείου Κίνησης (Νίκος Ρούσσος, Γιώργος Γκιργκένης), του Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνου Χριστόπουλου και εκπροσώπων των εθελοντικών κλιμακίων πολιτικής προστασίας (Γιώργος Μαλατάντης – Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου, Νίκος Τζανίδης – ΣΠΠΕΚ Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου, Δημήτρης Πιτιανούδης – Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου και Δημήτρης Σκυλάκος – Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης Και Διάσωσης Ροδόπολης – EΔΔΔ).

Στη συνεδρίαση εκ μέρους των φορέων συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Δήμων για την προστασία και ανάπλαση Πεντελικού (ΣΠΑΠ) Δημήτρης Λιανός, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πάρνηθας (ΣΥΝΠΑ) Βασίλης Λαζάρου, ο Διοικητής του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αντιπύραρχος Γιώργος Πετρόπουλος, ο Υποδιοικητής της 651 ΑΒΥΠ Αντισυνταγματάρχης Αθανάσιος Μπρέντας, ο  εκπρόσωπος του Δασαρχείου Πεντέλης  Κωνσταντίνος Μούγιος και ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ Γιώργος Μούστος.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, μέσω της αρχικής του εισήγησης έκανε μία αποτίμηση της κατάστασης από πλευράς Δήμου, ενημερώνοντας για τις ενέργειες που είτε έχουν πραγματοποιηθεί, είτε σχεδιάζονται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Σας καλωσορίζω στο 1ο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2023.

Είναι μια ευκαιρία να αποτιμήσουμε την κατάσταση και να δούμε που βρισκόμαστε από πλευράς προληπτικών ενεργειών και προετοιμασίας που έχουν ληφθεί, τόσο από τις υπηρεσίες του Δήμου Διονύσου, όσο και των φορέων που μας υποστηρίζουν στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπως είναι η Περιφέρεια Αττικής, η Πυροσβεστική κλπ.

Ήδη το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και απ’ότι φαίνεται θα είναι δύσκολο σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σημαντική αύξηση των θερμοκρασιών τόσο στην Ευρώπη όσο και στη δική μας χώρα.

Έχει ιδιαίτερη σημασία λοιπόν να είμαστε όσο καλύτερα γίνεται προετοιμασμένοι, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε έκτακτο συμβάν πυρκαγιάς που μπορεί να υπάρξει.

Να πω δυο λόγια για το χειμώνα που πέρασε, ο οποίος πέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε κυρίως την κακοκαιρία «BARBARA», στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, με χιονοπτώσεις οι οποίες μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα έντονες, κράτησαν όμως αρκετές μέρες και μας ταλαιπώρησαν. Το θετικό είναι ότι ο μηχανισμός του Δήμου ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιώντας συνεχείς αποχιονισμούς στο σύνολο του οδικού δικτύου. Παράλληλα ανταποκριθήκαμε με επιτυχία και στο κοινωνικό πεδίο, εξυπηρετώντας και παρέχοντας βοήθεια σε αρκετούς συμπολίτες μας ευπαθών ομάδων, όπως νεφροπαθείς κλπ, οι οποίοι έπρεπε να μετακινηθούν σε νοσκομεία και γιατρούς. Πραγματοποιήσαμε πολλές μεταφορές και υπήρξε άριστη συνεργασία της πολιτικής προστασίας με τις κοινωνικές μας υπηρεσίες.

Σε ότι αφορά την προετοιμασία του Δήμου για την αντιπυρική περίοδο θα αναφέρω περιληπτικά ότι:

– Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι καθαρισμοί οικοπέδων σε όλο το Δήμο. Οι καθαρισμοί φέτος έχουν δεν έχουν σταματήσει, είναι σε εξέλιξη από το χειμώνα.

-Παράλληλα έχουμε ενημερώσει για μία ακόμη φορά τους πολίτες να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους, υπογραμμίζοντάς τους ότι η μη έγκαιρη συμμόρφωση μπορεί να επιφέρει πρόστιμα.

–  Έχουμε προβεί στον έλεγχο της καλής  λειτουργίας των πυροσβεστικών  κρουνών, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις  23-3-2023.

– Έχουμε πραγματοποιήσει συντηρήσεις / επισκευές των  πυροσβεστικών  οχημάτων. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σχεδόν για όλα τα οχήματα, σε ένα ποστό 95% θα έλεγα.

– Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης  εποχικού  προσωπικού  πυροπροστασίας, που έχει  δρομολογηθεί για  τα  τέλη  Μαΐου.

Κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτησή μου και πριν δώσω το λόγο στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη σημερινή σας παρουσία στο Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Διονύσου αλλά και τη διαρκή και αποτελεσματική συνεργασία που έχουμε. Τους έμπειρους Αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, τα στελέχη όλων των συνεργαζόμενων φορέων που συνδράμουν το δύσκολο έργο της πολιτικής προστασίας και βέβαια τους Εθελοντές Πυροσβέστες μας, που είναι πάντα στη  πρώτη γραμμή του καθήκοντος».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μανώλη Κόκκαλη και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και διαλογική συζήτηση, σε πνεύμα σύμπνοιας και συναντίληψης, με σκοπό την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η αποτελεσματική προστασία του Δήμου Διονύσου και των πολιτών του κατά το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ