Ελάτε στην παρέα μας

Διονύσου

Διονύσια 2022: Ένα πολιτιστικό και ψυχαγωγικό υπερθέαμα με ελεύθερη είσοδο – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Διονύσου μας προσκαλεί στα «ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2022», που θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στον Παλιό Σταθμό Τρένου στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου.

Το φετινό Φεστιβάλ (www.dionysiafest.gr) που διοργανώνεται από το Δήμο Διονύσου, με συνδιοργάνωση 3 εκδηλώσεων από την Περιφέρεια Αττικής, αποτελεί ένα πλούσιο πολιτιστικό και ψυχαγωγικό υπερθέαμα με συναυλίες σημαντικών καλλιτεχνών, θεατρικές παραστάσεις αλλά και αφιέρωμα στην παράδοση, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η είσοδος θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους τους πολίτες.
Ώρα έναρξης εκδηλώσεων: 21:00 μ.μ.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 

ΠΕΜΠΤΗ 1/9

«Η Ευθαλία του Γαλατά»

Θεατρική Παράσταση

(Με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής)

Μια περιπέτεια, μια ζωή, που καθρεφτίζει σπιθαμή προς σπιθαμή, την ταραγμένη εποχή, του Ελληνισμού, της Μαύρης Θάλασσας και της Κωνσταντινούπολης. Η Ευθαλία της Πόλης, ξεδιπλώνει το νήμα της ταραγμένης μνήμης της και καταλήγει να αφηγείται το χθες, ενώνοντας κομμάτια της ζωής της. Οδηγεί με συναισθηματική ένταση τον θεατή, μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια του Γαλατά, όπου όλες οι φυλές σμίγουν, δημιουργώντας ένα κράμα από γεύσεις, χρώματα, αρώματα, μουσικές και τραγούδια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/9

Νίκος Πορτοκάλογλου

«Ένα φως αναμμένο»

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ένας από τους κορυφαίους μουσικούς και τραγουδοποιούς της χώρας μας, στήνει φέτος μια μουσική παράσταση στηριγμένη στα πιο αγαπημένα τραγούδια του αλλά και σε τολμηρούς συνδυασμούς ελληνικών και ξένων εμβληματικών τραγουδιών.

Ο τίτλος της παράστασης «Ένα φως αναμμένο», προέκυψε από την τελευταία του δημιουργία, ένα μελαγχολικό αλλά και ελπιδοφόρο λαϊκό τραγούδι με ηλεκτρική κιθάρα και μπουζούκι. Μαζί του, η Βίκυ Καρατζόγλου, μία από τις νεότερες αναγνωρίσιμες γνήσιες λαϊκές φωνές και ο Βύρων Τσουράπης, συνοδοιπόρος του Νίκου Πορτοκάλογλου στις ζωντανές εμφανίσεις του. Την ομάδα συμπληρώνει η πολύχρωμη και δυναμική μπάντα του Νίκου Πορτοκάλογλου, οι «Ευγενείς Αλήτες». Μία γιορτινή παράσταση, αντίδοτο στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3/9

Γεράσιμος Ανδρεάτος και Μάκης Ψαραδέλλης

«Εκεί που η πέτρα μαύρισε άνθισαν μενεξέδες»

Η μουσική παράσταση των Γερασίμου Ανδρεάτου και Μάκη Ψαραδέλλη, σε σκηνοθεσία της Ελένης Καρακάση γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν, απόγονοι όλοι μικρασιατών προσφύγων του 1922, δεν αφήνουν τη σπίθα της μνήμης να σβήσει. Με φαντασία, λόγο και ήχους γεννημένους από τη μουσική μας παράδοση, η “Μνήμη” (Ελένη Καρακάση) σε αυτό το μουσικό ταξίδι, μοιράζεται μαζί μας ιστορίες και τραγούδια, κληρονομιά των παππούδων μας από τις αλησμόνητες πατρίδες τους.

Τα τραγούδια τους δε μιλούν μόνο για τον ξεριζωμό τους, αλλά υμνούν κι όλα εκείνα που μας κάνουν ανθρώπους. Για την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, την αδελφοσύνη.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4/9

Λένα Αλκαίου

Η Λένα Αλκαίου, μία από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της γενιάς της, ερμηνεύει τραγούδια μεγάλων δημιουργών. Τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο, τραγούδια που μας συντροφεύουν κάθε στιγμή. Επίσης τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, όπως «Ίχνος, Καινούρια Σελίδα, Τίποτα, Κόρη της Κυρά Λένης», κ.α.

Στην συναυλία υπάρχει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον μεγάλο Γιώργο Ζαμπέτα.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 5/9

Πάνος Μουζουράκης

Ο πολυτάλαντος και πάντα ιδιαίτερος Πάνος Μουζουράκης, με την χαρακτηριστικά ζεστή φωνή και την ξεχωριστή και γοητευτική σκηνική παρουσία, θα μας σαγηνεύσει ακόμα μια φορά, παρασύροντας μας σε μια βόλτα, γεμάτη τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, επιλογές από τη ξένη σκηνή, αλλά και τραγούδια άλλων καλλιτεχνών που σέβεται και αγαπάει.

 

ΤΡΙΤΗ 6/9

«Περιπέτεια στο Δάσος»

Παιδική Θεατρική Παράσταση

(Με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής)

 

Το έργο είναι ένα ταξίδι γνώσης στα ανθρώπινα συναισθήματα, όπως φιλία, αγάπη, αλληλεγγύη, ελπίδα! Με πρωτότυπο τρόπο «διδάσκει» την αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον! «Μια περιπέτεια στο δάσος», με εντυπωσιακές μεταμφιέσεις, κεφάτα τραγουδάκια και το μήνυμα της ΕΛΠΙΔΑΣ, να γεμίζει με αισιοδοξία τις παιδικές ψυχές!

Οι ηθοποιοί: Σπύρος Αυγουστάτος και Σόνια Καλαϊτζίδου, χορεύουν, τραγουδούν, μεταμφιέζονται και παίζουν με τα παιδιά, μεταφέροντας με τον καλύτερο τρόπο τα μηνύματα του έργου.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/9

Μανώλης Μητσιάς και Βιολέτα Ίκαρη

«ΑΝΑΤΟΛΙΑ»

(Με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής)

Συναυλία με θέμα το μουσικό ταξίδι στην Σμύρνη του 1922 έως τον Πειραιά του 1941, με τις μουσικές συνθέσεις του Χρήστου Παπαδόπουλου και άλλων σημαντικών δημιουργών, σε κείμενα της Βερόνικας Αργέντζη. Ένα μοναδικό αφιέρωμα που χαρτογραφεί τις ζωές και τις εμπειρίες των ανθρώπων της εποχής. Βασικοί ερμηνευτές Μανώλης Μητσιάς, Βιολέτα Ίκαρη, πλαισιωμένοι από μια σπουδαία 10μελή ορχήστρα, με την επιμέλεια του Χρήστου Παπαδόπουλου, την αφήγηση της Βερόνικας Αργέντζη και της Βιολέτας Ίκαρη, σε ένα υπέροχο εικαστικό περιβάλλον.

Η μουσική αναδρομή ξεκινά στο Quai της Σμύρνης από την περίοδο της άνθησής της έως την παρακμή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων. Μέσα από τη ζωή μιας γυναίκας, της Ανατολίας, ζωντανεύει το κλίμα της Σμύρνης και των γεγονότων που ακολούθησαν. Η ιστορία συνεχίζει 17 ολόκληρα χρόνια μετά, με τη μετάβαση και εγκατάσταση της στον Πειραιά. Την συναντάμε το 1937, γνωστή τραγουδίστρια πια του ρεμπέτικου στα “Άσπρα χώματα”, βλέπουμε την εμπλοκή της στην Αντίσταση και το τέλος που της επιφυλάσσεται στην καινούρια της πατρίδα.

 

ΠΕΜΠΤΗ 8/9

ONIRAMA

Οι ONIRAMA, ένα από τα μακροβιότερα εν ενεργεία ελληνικά συγκροτήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, με frontman τον εκρηκτικό Θοδωρή Μαραντίνη, θα μας χαρίσουν μια μοναδική βραδιά, με βασικό συστατικό την ανεξάντλητη και εντυπωσιακή τους ενέργεια.

Με τον επετειακό τους δίσκο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και αγαπήθηκε αμέσως, εμπνευσμένο από τα 3 Δεκαράκια δισκάκια, οι ONIRAMA θα γεμίσουν το χώρο με διαφορετικά αρώματα, ηχοχρώματα, συναισθήματα και εικόνες.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/9

«Αλλοτινές Πατρίδες»

Παραδοσιακοί Χοροί από Πολιτιστικούς Συλλόγους Δήμου Διονύσου

Ο Δήμος Διονύσου συνδιοργανώνει με τους πολιτιστικούς συλλόγους «Δρυάδες», «Ένωση Ποντίων Δροσιάς», «Σύλλογος Γυναικών Αγίου Στεφάνου», «Χοροπαίγνιο», Κέντρο Πολιτισμού «Χορεύρεσις», Χορευτική ομάδα του Δήμου Διονύσου και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ανοίξεως «Πρόοδος», μια βραδιά αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Θα παρουσιαστούν τραγούδια και χοροί από τη Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία, την Κωνσταντινούπολη, τα παράλια της Ιωνίας, τον Πόντο.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Mε μεγάλη χαρά σας καλοσορίζω όλες και όλους στα φετινά «Διονύσια 2022», που θα πραγματοποιηθούν από 1 έως και 9/9, στον Παλιό Σταθμό Τρένου στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου.

Με τη συνδρομή της Συμβούλου Πολιτισμού του Δήμου μας κ.Πέμης Ζούνη καθώς και όλων των υπηρεσιακών στελεχών και συνεργατών μας, δημιουργήσαμε και σας παρουσιάζουμε ένα πλούσιο αλλά και ποιοτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων, με πολύ δυνατές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, αντάξιο του πολιτιστικού αποτυπώματος του Δήμου μας. Σημαντικοί και δημοφιλείς καλλιτέχνες θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις μας, για να σας διασκεδάσουν και να σας ψυχαγωγήσουν μετά από ένα δύσκολο χειμώνα.

Επιπλέον, και δεδομένου ότι τα φετινά «Διονύσια» συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις «χαμένες πατρίδες», έχουμε φροντίσει ώστε μέρος των εκδηλώσεων να έχει «άρωμα» Μικράς Ασίας, στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της συλλογικής μας μνήμης και παράδοσης. Θα συμμετέχουν επίσης και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής μας, στο πλαίσιο της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης «Αλησμόνητες Πατρίδες».

Τα «Διονύσια», μετά από 11 ολόκληρα χρόνια ύπαρξης, αποτελούν αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που ενώνει το χθες με το σήμερα και ένα διακριτό πολιτιστικό θεσμό για το Δήμο μας, για τον οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι!

Ακόμη τα «Διονύσια» μας δείχνουν το δρόμο… Δηλαδή το που θέλουμε να πάμε! Ένα δρόμο συμπόρευσης όλων των πολιτών του Δήμου μας κι ένα κοινό σημείο συνάντησης και συνεύρεσης.

Οι δημότες μας για άλλη μία χρονιά θα έχουν την ευκαιρία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να παρακολουθήσουν ένα ιδιαίτερα προσεγμένο θέαμα, με έμφαση στον Πολιτισμό, την Ψυχαγωγία αλλά και τη Διασκέδαση που όλοι έχουμε ανάγκη.

Σας προσκαλώ να αγκαλιάσετε τις εκδηλώσεις του Δήμου μας, απολαμβάνοντας όμορφες και ξέγνοιαστες βραδιές κάτω από το μαγικό νυχτερινό ουρανό του Διονύσου!

Ελάτε με χαμόγελο, κέφι και αισιοδοξία, εσείς και οι αγαπημένοι σας άνθρωποι. Εμείς θα είμαστε εκεί να σας καλωσορίσουμε.

Σας περιμένουμε!

Γιάννης Καλαφατέλης

 

ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Όσο μεγαλώνουμε η έννοια του Δρόμου έρχεται όλο και πιο πολύ στο προσκήνιο. Όλο και πιο πολύ η ζωή μας ταυτίζεται με τη Διαδρομή. Τι θα μας φέρει άραγε η στροφή του δρόμου; Ταξίδια όμορφα; Ή δύσκολα;

Δρόμος, Οδός, Οδοιπόρος, Στράτα, Ξεστράτισμα, Περιπλάνηση.

Όλοι μας Πλάνητες μιας ζωής που παλεύουμε να κερδίσουμε.

Για φέτος η μνήμη του ’22 ήρθε να διασταυρωθεί με το παρόν των Ουκρανών προσφύγων. Σκληρή συνάντηση. Σκληρή υπενθύμιση.

Ας προσπαθήσουμε να την ξορκίσουμε μέσα από την Τέχνη.

Ας είναι ειρηνικός ο υπόλοιπος δρόμος μπροστά μας.

Πέμυ Ζούνη

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ