Ελάτε στην παρέα μας

Γαλατσίου

Η εμβληματική ΖΑΪΡΑ «ζωντανεύει» ξανά στο Δήμο Γαλατσίου!

Δημοσιεύθηκε

στις

Πενήντα τέσσερα  χρόνια μετά από την πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας, ο θερινός κινηματογράφος  του Γαλατσίου ανασταίνεται. Στα τριάντα έξι  χρόνια λειτουργίας της, η ΖΑΪΡΑ (1957 – 1993) προσέφερε ψυχαγωγία, χαρά, ξεκούραση, διασκέδαση και αδιέξοδο από τις καθημερινές σκοτούρες εκείνης της εποχής.

Ο κινηματογράφος με το αινιγματικό όνομα, που στα αραβικά σημαίνει αθόρυβη, ευγενική, καλόγουστη, με αγάπη του ωραίου και της μουσικής, πήρε το όνομά του από το δημοφιλές ομώνυμο τραγούδι των Βασίλη Τσιτσάνη – Κώστα Βίρβου, το οποίο και πρωτοτραγούδησε η Μαρίκα Νίνου το 1954.

Η Ζαΐρα, λοιπόν, κλάπηκε από τα χέρια της λήθης κι ενώ γκρεμίστηκε, ξαναζωντανεύει. Το πολιτιστικό μνημείο νεωτέρων χρόνων, όπως χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1999 [15765/3483/16-6-1999 (ΦΕΚ 454/Δ’/24-6-99)] ανακατασκευάζεται εξ ολοκλήρου. Στα 1.106,30 τ.μ. κάλυψης που κάποτε βρισκόταν ο κινηματογράφος με τα καταστήματά του (ένα mall της εποχής), σύντομα θα υπάρχει ένας σύγχρονος βιοκλιματικός κινηματογράφο 100 θέσεων, με τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης, αναψυκτήριο και πολύ πράσινο.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Γαλατσίου αναφέρεται: “Παρά τα μύρια όσα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και κόντρα στις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι δεν θα πετύχουμε, εμείς με επιμονή, συνεχείς προσπάθειες και διεκδικήσεις είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε επίσημα ότι:

  • στις αρχές του 2022 θα δημοπρατηθεί το έργο για την κατασκευή του Βιοκλιματικού διατηρητέου θερινού κινηματογράφου 100 θέσεων, με τρεις (3) υπόγειους χώρους στάθμευσης και
  • στα μέσα του 2022 θα ξεκινήσει και η κατασκευή του.

Με σταθερά βήματα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με υπεύθυνη κι αποτελεσματική δουλειά:

  • Διεκδικήσαμε την αγορά του οικοπέδου και πετύχαμε τιμή κάτω από την αντικειμενική του αξία (Ημερομηνία αγοράς οικοπέδου 23 Ιουλίου 2021 έναντι 900.000,00€, πολύ κάτω από την αντικειμενική αξία του ακινήτου ύψους 1.130.072,51€).
  •  Διεκδικήσαμε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για την δημιουργία κοινόχρηστου χώρου – πλατείας και το καταφέραμε όπως φαίνεται στο ΦΕΚ 21/10/2021 Αρ. Φύλλου 724.
  •  Διεκδικήσαμε τη χρηματοδότηση της μελέτης για την κατασκευή του έργου από τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ), και το πετύχαμε (απόφαση συνεδρίασης αρ.565 του Δ.Σ. με ΑΔΑ: ΩΤΧΚ46ΨΧΨΤ-ΘΞ4).
  • Διεκδικήσαμε τη χρηματοδότησή, συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ – το μεγαλύτερο έργο που έχει έρθει ποτέ στον Δήμο μας – από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το πετύχαμε ύστερα από απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη (Απόφαση 69057/22.06.2021 – ΑΔΑ: ΨΑΕ746ΜΤΛΡ-ΥΙΔ).

 Τα στοιχεία «μιλούν» από μόνα τους και σήμερα μιλάμε πλέον για την εκκίνηση των εργασιών για τον διατηρητέο θερινό κινηματογράφο ΖΑΙΡΑ, που αποτελεί ιστορικό σταθμό για το Γαλάτσι και είναι μέρος της ιστορικής μνήμης όλων μας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ