Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

Το πέμπτο βιβλίο του Δήμου Βύρωνα είναι γεγονός!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Στο βλέμμα του Μπάιρον» ολοκληρώνεται και φέτος με την έκδοση του βιβλίου της χρονιάς και με την παρουσίασή του σε γιορτινή ατμόσφαιρα, όπως κάθε χρόνο. Ο τίτλος του είναι «Ρινόκερος και Φοίνικας», μια φράση που αποτυπώνει τη διαδρομή ανάμεσα στο τέρας που μπορεί να πάρει με το μέρος του τη μάζα της κοινωνίας και σε αυτό που πεθαίνει, αλλά τελικά, αναγεννιέται.

Η αποδοχή της διαφορετικότητας και ο σεβασμός στη μοναδικότητα, ο αφανισμός και η αναγέννηση είναι οι έννοιες που απασχόλησαν φέτος τους νεαρούς δημιουργούς του βιβλίου.

Πρόκειται για ένα ανθολόγιο κειμένων, με συγγραφείς εξήντα τέσσερις εφήβους και νέους από διάφορα μέρη της Ελλάδας και φυσικά και από το Βύρωνα. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου υπάρχουν τα κείμενα που διακρίθηκαν στο λογοτεχνικό διαγωνισμό έτους 2019, για εφήβους και νέους, με πρώτο θέμα την άκριτη βία που σκότωσε τη 13χρονη Σάντρα Παρκς στην Αμερική, η οποία είχε βραβευθεί σε διαγωνισμό συγγραφής κειμένων σε ηλικία έντεκα ετών στην Αμερική, γράφοντας ενάντια στη βία και τη χρήση όπλων. Σε ηλικία δεκατριών ετών η Σάντρα Παρκς βρήκε το θάνατο από σφαίρες μέσα στο σπίτι της.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο σε μια άλλη μορφή βίας, αυτήν του ναζισμού που ενέπνευσε τον Ιονέσκο να γράψει πριν από εξήντα χρόνια το κορυφαίο έργο «Ρινόκερος». Τιμώντας τα ογδόντα χρόνια από την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου η Πανελλήνια Λογοτεχνική Συντροφιά του Δήμου Βύρωνα, στην οποία συμμετείχαν φέτος σαράντα ένα κορίτσια και αγόρια, εμπνεύστηκαν μέσα από συγγραφικές ομάδες κείμενα για εμπειρίες που έγραψαν συνομήλικοί τους από την περίοδο της κατοχής. Η Άννα Φράνκ από τη σοφίτα του Άμστερνταμ, ο Πρίμο Λέβι από το Άουσβιτς και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης από το Μαουτχάουζεν «συναντιούνται» τον Αύγουστο του 2019 στα βράχια του Βύρωνα όπου διαβάζουν και γράφουν σε μια συνάντηση γενεών και στοχασμών για το ναζισμό. Δίπλα τους συνομιλεί από την πλευρά της Γερμανίας με δικά του κείμενα ο συγγραφέας Χανς Φάλλαντα.

Το εγχείρημά χαιρετίζει με κείμενό του εντός του βιβλίου μας ο Μάριος Σούσης, πρόεδρος του συλλόγου απογόνων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το βιβλίο είναι συλλεκτικό, δεν πωλείται και θα διατεθεί δωρεάν σε όλες τις δημοτικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Τον συντονισμό της έκδοσης και όλου του προγράμματος «στο βλέμμα του Μπάιρον» είχε για πέμπτη συνεχή χρονιά η συγγραφέας Δήμητρα Νούση.

Φέτος ο λογοτεχνικός διαγωνισμός του Δήμου Βύρωνα «Στο βλέμμα του Μπάιρον», που έχει σκοπό να αναδείξει τη νεανική έκφραση και τη δημιουργία εφήβων και νέων, τέθηκε υπό την αιγίδα της Αυτού Εξοχότητος του  Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, μια ιδιαίτερη τιμή και επιβράβευση που δίνει ώθηση στους συντελεστές του διαγωνισμού να συνεχίσουν με μεγαλύτερη δύναμη αυτήν την προσπάθεια.

Το βιβλίο «Ρινόκερος και Φοίνικας» θα παρουσιαστεί επίσημα σε τελετή κατά την οποία θα απονεμηθούν και τα βραβεία στους συμμετέχοντες, στις 28 Δεκεμβρίου στις 19.00, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Η παρουσίαση του βιβλίου του Δήμου Βύρωνα και η απονομή των βραβείων σε όσους διακρίθηκαν αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της χρονιάς για το βιβλίο που διοργανώνει ο Δήμος Βύρωνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ