Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

«Το κλειδί στη Βιθυνία»: Το όγδοο βιβλίο του Δήμου Βύρωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Άλλο ένα βιβλίο με τη συγγραφική προσπάθεια εφήβων και νέων εκδόθηκε από το Δήμο Βύρωνα.

Ο Δήμος αναφέρει σχετικά:

“Κάθε χρόνο πριν από τα Χριστούγεννα και στο πλαίσιο του προγράμματος «στο βλέμμα του Μπάιρον», που υλοποιούμε εδώ και οκτώ χρόνια, παρουσιάζουμε το βιβλίο της χρονιάς για το οποίο δουλεύουμε ακούραστα μαζί με εφήβους και νέους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«Το κλειδί στη Βιθυνία» είναι ο τίτλος του φετινού μας βιβλίου, ένας τίτλος που θυμίζει τα κλειδωμένα σπίτια της Μικρασίας, μαζί με τις κλειδωμένες μνήμες που ακόμη ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα. Στη Βιθυνία βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Γλύκατζη, που εδώ και εκατό χρόνια μένει στο Βύρωνα. Το κλειδί του σπιτιού κρατάει μέχρι σήμερα το μικρότερο παιδί της οικογένειας, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, που προλογίζει το βιβλίο μας από το Παρίσι. Για άλλη μια χρονιά τα παιδιά που βραβεύτηκαν στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Δήμου, καθώς επίσης και τα παιδιά που συμμετέχουν στο ηλεκτρονικό εργαστήρι γραφής και στοχασμού, θα δουν τη δουλειά τους σε ένα ανθολόγιο διακοσίων πενήντα επτά σελίδων, το οποίο θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλες τις πόλεις και τους Δήμους της χώρας. Από το βιβλίο δε λείπουν οι αναφορές σε συγγραφείς και ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, ενώ τα παιδιά «συνομιλούν» μαζί τους, ή «συνομιλούν» με την ιστορία κάνοντας αναφορές, είτε στις οικογενειακές μνήμες, είτε στο σήμερα. Ξεχωριστή θέση έχει στο βιβλίο η αναφορά στις αναμνήσεις του κορυφαίου Σμυρναίου καθηγητή και διανοούμενου, Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, με τον οποίο οι συγγραφικές μας ομάδες «συζητούν» για τη βία του διωγμού και την επιβίωση στα προσφυγικά σπίτια του Βύρωνα.

Ο μεγάλος αυτός Έλληνας ήταν και ο άνθρωπος που, σε ηλικία εκατόν δύο ετών, δύο μήνες πριν φύγει από κοντά μας, χάρισε σε όλους εμάς τον πρόλογο του πρώτου μας βιβλίου το 2015.

Η απονομή των βραβείων στους νέους και έφηβους συγγραφείς, καθώς και στους καθηγητές τους, θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», στο πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Ο Δήμος μας εργάζεται πυρετωδώς για την τελετή βράβευσης που θα ξεκινήσει στις 7.00μ.μ. και θα την παρουσιάσει η συντονίστρια του προγράμματος και συγγραφέας Δήμητρα Νούση.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ